Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Brentuximab i bendmaustyna

Autor: gosia2888 • 01.12.2016 14:32 • 3 odpowiedzi

gosia2888

01.12.2016 14:32

Odpowiedz
Witajcie!
Od kwietnia tego roku, leczę się na Ziarnice Złośliwa IVB. Przeszłam 2xBeccop, 4 cykle (8 wlewów) Abvd. Po ostatniej abvd miałam robionego Pet i aktywowaly na nowo się guzy metabolicznie. Lekarka stwierdziła, że poda mi chemie eshap i będę przygotowywana do autoprzeszczepu. Zebrałam komórki za pierwszym razem:). Po miesiącu od ostatniej chemii nastąpiła u mnie progresja choroby! Będą mi podać lek Brentuximab i bendmaustyna. Pytanie czy ktoś z was miał już podawany ten lek? Jak się czuje po nim?

Ryba

01.12.2016 21:22

Odpowiedz

Mój mąż miał podawaną tą mieszankę i zadziałała - uzyskał pełną remisję. Wiem, że w USA także ją stosują i mają bardzo dobre rezultaty. Niestety zniósł ją źle (może dlatego zadziała). Po ABVD, ESHAP, Brentuximab nie miały dużych skutków ubocznych.

paulus77

02.12.2016 08:42

Odpowiedz

O 15:32, dnia 2016-12-01 Gosia2888 napisał(-a):

Będą mi podać lek Brentuximab i bendmaustyna. Pytanie czy ktoś z was miał już podawany ten lek? Jak się czuje po nim?

Ja przeszedlem 2 miesiace temu 4 cukle BGD czyli bendamustyna z gemzarem i steryd. Wchodzilo jak woda bez najmniejszych efektow ubocznych. Nawet wlosy mi nie wypadly. Po pierwszym kursie bylem na wakacjach 10 dni, po drugim znow wolne wykorzystalem na kilkudniowy pobyt w Pradze, po trzecim weekend i lazenie po gorach w Zakopanem :)

Co ciekawe parametry krwi mialem przed ostatnim kursem idealne. Wszystko zalezy od organizmu jak widac.

Czekam na zbior komorek teraz ale wolne terminy dopiero w styczniu. To bedzie moj drugi auto, jestem tez wpisany na liste biorcow w razie W, brat jest niezgodny niestety.

gosia2888

02.12.2016 15:02

Odpowiedz

Ja od dzisiaj zaczynam leczenie tymi "nowymi" lekami. Ogólnie chemie znosiłam dobrze, później mi potas leciał na łeb na szyję i musiałam podawany w kroplowce, bo w tabletkach nie działał szybko. Ja nie będę miała autoprzeszczepu. Czytałam o tym leku na Internecie ale chciałam dowiedzieć się jak Wy go odbieracie! Pozdrawiam