Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy taka sytuacja może wskazywać ziarnicę?

Autor: Paweł • 14.11.2016 22:13 • 1 odpowiedzi

Paweł

14.11.2016 22:13

Odpowiedz
Witam,
Piszę ponieważ obczytałem się na różnych forach o przeróżnych objawach, ale na żadnym nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje wątpliwości.
Od wielu lat, po wypiciu alkoholu odczuwam punktowe bóle w wielu miejscach na ciele, od niedawna domyśliłem się w końcu, że to prawdopodobnie okolice węzłów chłonnych, wcześniej myślałem, że to bóle mięśni spowodowane wypłukaniem magnezu, potasu itp. Z roku na rok jest coraz gorzej ale schemat jest powtarzalny, tzn. następnego dnia po wypiciu rano wstaję jak skowronek, wieczorem z godziny na godzinę czuję coraz większe zmęczenie, które potrafi utrzymywać się przez kilka dni. Węzły zaczynają boleć wieczorem następnego dnia po wypiciu albo nawet jeszcze później i również potrafią się utrzymywać kilka dni. 2 dni po wypiciu często na szyi pojawiają się dziwne przebarwienia. Kiedyś miałem ten problem po wypiciu dużej ilości alkoholu, teraz jest coraz gorzej i występuje już nawet po 2 kieliszkach czystej.
Inne moje objawy to ogólne zmęczenie, niskie ciśnienie (średnio 100/65, czasami spada poniżej 60, rekord to 52), częste bóle gardła oraz chrypka.
Próbuję robić sobie przeróżne badania krwi i wyniki zawsze wychodzą dobre, robiłem na tarczycę, próby wątrobowe, OB, morfologię, magnez, potas, żelazo, wszystko było okej, tylko czasami wychodziła niedokrwistość. U lekarza zawszę się trochę denerwuję, lekarze widząc to oraz moje wyniki pytają czy mam dużo stresu w pracy i odsyłają mnie do poradni zdrowia psychicznego. Nie wykluczam, że zmęczenie może być spowodowane stresem i pewnie w końcu wybiorę się do tej poradni, ale czy niskie ciśnienie oraz bóle węzłów mogą być objawami stresu? Zagadką jest czy stres jest spowodowany chorobą, czy choroba stresem :)
Dodam, że mam jeden wyczuwalnie (i widocznie), powiększony węzeł chłonny na szyi, lekarz rodzinny widząc go, uśmiechnął się i powiedział, że póki nie boli i się nie powiększa to nie mam się co nim martwić.

Powyższy tekst naświetla moją sytuację, a piszę go by się dowiedzieć:
- czy ktoś z Was, kto miał wykrytą ziarnicę, miał podobne objawy po alkoholu?
- oraz czy jeśli mam zawsze dobre wyniki badań krwi to moge wykluczyć ziarnicę?

Pozdrawiam,
Paweł, 28lat

raca

15.11.2016 13:33

Odpowiedz

Zrób sobie usg węzłów chłonnych szyi, usg jamy brzusznej i ewentualnie rtg klatki piersiowej, z krwi można zrobić sobie LDH. Jeżeli wszystko wyjdzie dobrze to przyczyny bólu węzłów po alkoholu szukaj gdzie indziej.