Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Prosba o interpretację usg

Autor: Aniaa 1981 • 22.09.2016 17:23 • 5 odpowiedzi

Aniaa 1981

22.09.2016 17:23

Odpowiedz
Prosze o interpretacje wynikow badania usg:w zakresir szyi widoczne węzły chłonne odczynowe,podluznego ksztaltu z czytelnym zarysem wnęki i prawidłowym unwczynieniem, największe podzuchwowe po 18 mm, szykne górne po 14 mm. Na bocznej części szyi po stronie prawej w połowie wysokości szyi w miejscu dolegliwości bólowych, widoczne trzy wezly owalne o pogrubionej warstwie korowej z czytelna, uciśniętą wnęką i prawidłowym unaczynieniem, największy 19mm na 8 mm, pozostałe 10 mm i 8,4 mm do kontroli usg za 2-3 miesiące. W dołach nad i pod obojczykowych wezłów chlonnych nie stwierdzono.
Proszę powiedzcie czy wszystko jest ok, co oznacza pogrubiona warstwa korowa i ucisnieta wneka. Martwię się

Aniaa 1981

22.09.2016 19:42

Odpowiedz

Czy ktoś pomoze?

O 19:23, dnia 2016-09-22 Aniaa 1981 napisał(-a):

Prosze o interpretacje wynikow badania usg:w zakresir szyi widoczne węzły chłonne odczynowe,podluznego ksztaltu z czytelnym zarysem wnęki i prawidłowym unwczynieniem, największe podzuchwowe po 18 mm, szykne górne po 14 mm. Na bocznej części szyi po stronie prawej w połowie wysokości szyi w miejscu dolegliwości bólowych, widoczne trzy wezly owalne o pogrubionej warstwie korowej z czytelna, uciśniętą wnęką i prawidłowym unaczynieniem, największy 19mm na 8 mm, pozostałe 10 mm i 8,4 mm do kontroli usg za 2-3 miesiące. W dołach nad i pod obojczykowych wezłów chlonnych nie stwierdzono.

Proszę powiedzcie czy wszystko jest ok, co oznacza pogrubiona warstwa korowa i ucisnieta wneka. Martwię się

Aniaa 1981

23.09.2016 09:57

Odpowiedz

Błagam-LITOŚCI, napiszcie coś......

O 21:42, dnia 2016-09-22 Aniaa 1981 napisał(-a):

Czy ktoś pomoze?

O 19:23, dnia 2016-09-22 Aniaa 1981 napisał(-a):

Kqly

23.09.2016 16:42

Odpowiedz
Witaj :)

Sam jestem na etapie diagnostyki.
Namęczyłem się jak mało kto żeby wycisnąć od lekarzy jakieś dalsze badanie w sprawie węzłów i stanów podgorączkowych.
W szpitalu stwierdzili że "no masz węzełki i trzeba się tylko cieszyć że nic im się nie dzieje"
A lekarz przejechał tylko po kilku węzłach.

Wydaję mi się że powinnaś skonsultować te wyniki z lekarzem rodzinnym i uzgodnić dalsze postępowanie.
Mój niestety nie jest na tyle wyrozumiały i stwierdziłem że zapiszę się do poradni onkologicznej.

Przy rejestracji jest jak czarno na białym że każdy pacjent który podejrzewa u siebie chorobę nowotworową może przyjść na badanie i skonsultować z lekarzem onkologiem.

Z moich doświadczeń wynika: Odczynowe-stany zapalne, infekcje, problemy z zębami , zatoki itp.
Prawidłowe unaczynienie i widoczna wnęka - raczej jest bezpiecznie.
Ale tak jak mówię najlepiej to skonsultować z kimś kto się na tym zna , a nie szukać po internecie.
Jak nie jeden lekarz to drugi. Ja chodziłem ponad 4 miesiące po lekarzach aż w końcu znalazłem jednego który zainteresował się moimi małymi "pieronami" :)

Aniaa 1981

23.09.2016 17:05

Odpowiedz

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. A jakie sa Twoje węzły? Myślisz ze moje węzły sa "bezpieczne"?

O 18:42, dnia 2016-09-23 Kqly napisał(-a):

Witaj :)

Sam jestem na etapie diagnostyki.

Namęczyłem się jak mało kto żeby wycisnąć od lekarzy jakieś dalsze badanie w sprawie węzłów i stanów podgorączkowych.

W szpitalu stwierdzili że "no masz węzełki i trzeba się tylko cieszyć że nic im się nie dzieje"

A lekarz przejechał tylko po kilku węzłach.

Wydaję mi się że powinnaś skonsultować te wyniki z lekarzem rodzinnym i uzgodnić dalsze postępowanie.

Mój niestety nie jest na tyle wyrozumiały i stwierdziłem że zapiszę się do poradni onkologicznej.

Przy rejestracji jest jak czarno na białym że każdy pacjent który podejrzewa u siebie chorobę nowotworową może przyjść na badanie i skonsultować z lekarzem onkologiem.

Z moich doświadczeń wynika: Odczynowe-stany zapalne, infekcje, problemy z zębami , zatoki itp.

Prawidłowe unaczynienie i widoczna wnęka - raczej jest bezpiecznie.

Ale tak jak mówię najlepiej to skonsultować z kimś kto się na tym zna , a nie szukać po internecie.

Jak nie jeden lekarz to drugi. Ja chodziłem ponad 4 miesiące po lekarzach aż w końcu znalazłem jednego który zainteresował się moimi małymi "pieronami" :)

Kqly

24.09.2016 09:28

Odpowiedz
Moje węzełki są twarde , przesuwalne. Mam je po lewej stronie szyi i za uchem te są takie najbardziej wyczuwalne.
Poza tym mam jeszcze kilka w tym właśnie te obojczykowe i tu mnie cała sytuacja lekko stresuje.

Mój opis USG:

Znamiennie powiększonych w.chlonnych podżuchwowych , szyjnych , nadobojczykowych , pachowych i pachwinowych nie wykazano. (no jak nie wykazano jak widoczne są gołym okiem...)
Pojedyncze , płaskie w.chłonne szyjne górne prawe 3x16mm , 5x13mm , oraz po stronie lewej 6x15mm.
Drobny w.chłonny podzuchwowy po stronie lewej 4x10mm.
W.chłonny pachowy po stronie lewej 5x14mm oraz w okolicy prawej pachwiny średnica 6mm.

Wszystkie widoczne w.chłonne unaczynione centralnie z wnekami tłuszczowymi.