Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Opis badania PET-CT, układ kostny, szpik, pomocy!

Autor: anita585 • 22.09.2016 09:57 • 8 odpowiedzi

anita585

22.09.2016 09:57

Odpowiedz

Witam Was! Jakiś czas temu odebrałam diagnozę hist.-patu: ziarnica złośliwa NSI, typ klasyczny, grudkowy. Zdążyłam się oswoić z potrzebą leczenia, byłam w pełni sił, optymizmu i werwy przed tym, czemu trzeba stawić czoło, ale wczoraj, po odebraniu wyników PET-CT załamałam się. Stadium zaawansowania określono na III, zmiany są dość rozległe, chociaż małe, po kilka mm każda. To, co mnie załamało, to opis: "Rozlany wzmożony metabolizm 18-FDK w szpiku SUVmax FDK=3,1. Ognisko wzmożonego metabolizmu 18F-FDK w trzonie kręgu L3 (przy dolnej blaszce granicznej) śr. 6mm SUV max FDK=4,0 - zmiana o niejasnym charakterze - do kontroli". Pani doktor również zaniepokoił ten opis, mówiła, że wszelkie wątpliwości rozwieje trepanobiopsja, prześwietlenie tego fr.kręgosłupa. Czy jest realna szansa, że zmiana wynika z jakiejś niepożądanej krzywizny kręgosłupa? Kręgosłup w odc.lędźwiowym boli mnie dość często jak siedzę lub chodzę, w nocy, przy leżeniu - nie. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Oszaleję ze strachu, za dużo tego wszystkiego...

Anias

22.09.2016 19:19

Odpowiedz

Spokojnie, trepanobiopsje będzie ważna, a leczenie ustalić w Ośrodku doświadczonym, a gdzie ma być i jakie leczenie?

Oika

22.09.2016 22:22

Odpowiedz
Hej, nie panikuj, nawet jeżeli jest w szpiku to i tak chemia go przepędzi - przecież działa wszędzie :)
mój kolega wystartował ze stadium IV, wystarczyło ABVD i zdrowy jest od 3 lat - głowa do góry! - czytałam na forum o przypadkach świecenia szpiku w pecie, a trepanobiopsja wyszła prawidłowa

karol23

23.09.2016 05:11

Odpowiedz

tylko spokojnie sam miałem zajęty szpik i kości ogólny stopień IVb zmiany niewielkie ale rozsiane w sródpiersiu i brzuchu.Od 10 lat spokój. U Ciebie też tak będzie.

anita585

23.09.2016 08:38

Odpowiedz

O 21:19, dnia 2016-09-22 Anias napisał(-a):

Spokojnie, trepanobiopsje będzie ważna, a leczenie ustalić w Ośrodku doświadczonym, a gdzie ma być i jakie leczenie?

Leczenie na razie rozpoczęłam w Magodencie w Warszawie, przy ul. Fieldorfa. Z tym, że p.doktor zasugerowała, że jeżeli potwierdzi się zajęcie szpiku, to bierze pod uwagę skierowani mnie do IHiT w Warszawie ze względu na dalszą procedurę autoprzeszczepu, która byłaby robiona w tym właśnie ośrodku. Jeśli chodzi o rodzaj chemioterapii, to sugerowała ABVD i kontrolę PET po 2 cyklu, ewentualnie BEACOOP eskalowany, ale to w razie małej odpowiedzi na leczenie ABVD. Na razie idę od pon.na kilka dni na oddział na badania właśnie, trepanob.itp. Terminu chemii jeszcze nie mam...

anita585

23.09.2016 08:41

Odpowiedz

O 00:22, dnia 2016-09-23 Oika napisał(-a):

Hej, nie panikuj, nawet jeżeli jest w szpiku to i tak chemia go przepędzi - przecież działa wszędzie :)

mój kolega wystartował ze stadium IV, wystarczyło ABVD i zdrowy jest od 3 lat - głowa do góry! - czytałam na forum o przypadkach świecenia szpiku w pecie, a trepanobiopsja wyszła prawidłowa

To bardzo pocieszające :) Oby i u mnie tak było... a kolega miał autoprzeszczep, czy wystarczyła sama chemioterapia?

anita585

23.09.2016 08:44

Odpowiedz

O 07:11, dnia 2016-09-23 karol23 napisał(-a):

tylko spokojnie sam miałem zajęty szpik i kości ogólny stopień IVb zmiany niewielkie ale rozsiane w sródpiersiu i brzuchu.Od 10 lat spokój. U Ciebie też tak będzie.

Dzięki, bardzo pokrzepiające jest, że ktoś w sytuacji podobnej, jest zdrowy :) I super! :) Miałeś autoprzeszczep czy samą chemię? No właśnie ja mam tak, że zmiany są niewielkie, nawet nie bardzo aktywne w pecie (te określenia SUV w miarę niskie), natomiast trochę rozsiane.

Beata

23.09.2016 11:56

Odpowiedz

O 11:57, dnia 2016-09-22 Anita585 napisał(-a):

Witam Was! Jakiś czas temu odebrałam diagnozę hist.-patu: ziarnica złośliwa NSI, typ klasyczny, grudkowy. Zdążyłam się oswoić z potrzebą leczenia, byłam w pełni sił, optymizmu i werwy przed tym, czemu trzeba stawić czoło, ale wczoraj, po odebraniu wyników PET-CT załamałam się. Stadium zaawansowania określono na III, zmiany są dość rozległe, chociaż małe, po kilka mm każda. To, co mnie załamało, to opis: "Rozlany wzmożony metabolizm 18-FDK w szpiku SUVmax FDK=3,1. Ognisko wzmożonego metabolizmu 18F-FDK w trzonie kręgu L3 (przy dolnej blaszce granicznej) śr. 6mm SUV max FDK=4,0 - zmiana o niejasnym charakterze - do kontroli". Pani doktor również zaniepokoił ten opis, mówiła, że wszelkie wątpliwości rozwieje trepanobiopsja, prześwietlenie tego fr.kręgosłupa. Czy jest realna szansa, że zmiana wynika z jakiejś niepożądanej krzywizny kręgosłupa? Kręgosłup w odc.lędźwiowym boli mnie dość często jak siedzę lub chodzę, w nocy, przy leżeniu - nie. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Oszaleję ze strachu, za dużo tego wszystkiego...

Ja wg Peta miałam zajęty szpik kostny.

Po trepanobiopsja okazało się. Ze tak nie jest. W przypadku szpiku Pet nie jest wiarygodnym badaniem.

Anias

23.09.2016 13:29

Odpowiedz

Czasem pobierają jednego dnia kostkę, a drugiego leją chemię za tym samym pobytem