Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Niedokładny i niezrozumiały opis badania USG

Autor: Kqly • 21.09.2016 12:38 • 8 odpowiedzi

Kqly

21.09.2016 12:38

Odpowiedz
Witam Forumowiczów

Mam problem z odczytaniem wyniku badania USG.
We wszystkich opisach badań przeczytanych na forum widzę dokładnie określone nazwy np.hiperechogeniczny itp.
Lekarz rodzinny mimo moich próśb nie wytłumaczył mi wyników badań i odesłał do domu.

U mnie wygląda to następująco:
Znamiennie powiększonych w.chlonnych podżuchwowych , szyjnych , nadobojczykowych , pachowych i pachwinowych nie wykazano. (no jak nie wykazano jak widoczne są gołym okiem...)
Pojedyncze , płaskie w.chłonne szyjne górne prawe 3x16mm , 5x13mm , oraz po stronie lewej 6x15mm.
Drobny w.chłonny podzuchwowy po stronie lewej 4x10mm.
W.chłonny pachowy po stronie lewej 5x14mm oraz w okolicy prawej pachwiny średnica 6mm.

Wszystkie widoczne w.chłonne unaczynione centralnie z wnekami tłuszczowymi.

Od czasu badania powiększyły mi się również za uchem i pod uszami.
OB 1 CRP 0.5
Leukocyty 7.2
Hemoglobina 16.5
LDH 106
Płytki krwi 260

Nie mam także pojęcia co oznacza POZOSTAŁE : At. limfocyty 1%

RTG klatki nie wykazało zmian
Niestety dodam że z mojej niewiedzy wykonałem to badanie jak i badanie USG brzucha w placówce która ma najgorsze aparaty w całym mieście. Wiele osób wychodziło z super wynikami a później wykrywano u nich nowotwory.

Dooorota

21.09.2016 12:44

Odpowiedz

Kluczowe jest stwiwrdzenie:

Wszystkie widoczne w.chłonne unaczynione centralnie z wnekami tłuszczowymi.

Wezly są zapalne.

Kqly

21.09.2016 13:12

Odpowiedz
Czy każdy antybiotyk powinien zmiejszyć węzły ?

Do tego czy stan zapalny nie wyszedłby w badaniach krwi?

Lekarz urolog stwierdził że mam powiększenie/zapalenie prostaty ( w wieku 18 lat ? )

Wypisał mi receptę na Clindamycin-MIP 600.

Możliwe żeby przez prostatę która jest w dolnej części ciała powiększyły mi się węzły na szyi i za uszami ?

Poprosiłem o skierowanie w kierunku pasożytów ogólnych i ukierunkowane Lamblie.

Magda

22.09.2016 07:59

Odpowiedz

Pasożyty bardzo rzadko wychodzą w badaniu labolatoryjnym, najlepiej się odrobaczyc w ciemno. I tak każdy powinien to profilaktycznie raz do roku robić. A lablie dobrze sprawdzić bo je akurat inaczej się tępi niż resztę pasożytów więc zwykle tabsy na robaki by na nią nie pomogły jeśli jest. No ale też pytanie czy jeśli nie wyjdzie w badaniu to jej nie ma...

Gardło Cię nie boli?

Toksoplazmoza, cytomegalia, mononukleoza badane?

Borelioza i choroby odkleszczowe?

Bo od tych chorób się często powieszkaja.

Ja mam nawracajace bóle gardła, węzły na szyi powiększone, ale pojawił się ok obojczyka i trafiłam na super chirurga który za mc będzie i tak wycinal węzła do badania. Więc na szczęście coś ruszy, bo od 4 mc wszyscy olewali moje węzły.

Do tego czy stan zapalny nie wyszedłby w badaniach krwi?

Lekarz urolog stwierdził że mam powiększenie/zapalenie prostaty ( w wieku 18 lat ? )

Wypisał mi receptę na Clindamycin-MIP 600.

Możliwe żeby przez prostatę która jest w dolnej części ciała powiększyły mi się węzły na szyi i za uszami ?

Poprosiłem o skierowanie w kierunku pasożytów ogólnych i ukierunkowane Lamblie.

Kqly

22.09.2016 11:56

Odpowiedz
Generalnie u mnie angina jest praktycznie co jesień.
Raz nawet miałem szkarlatyne.
Na borelioze robiłem:
Przeciwciała w kl. IgG 13,0 RU/ml
Przeciwciała w kl. IgM 3,1 RU/ml

Gardło pobolewa mnie ale tylko rano i to tak leciutko że nawet nie zwracam na to uwagi.
Na żadną z tych chorób lekarz nie wypisał mi skierowania,
teraz przepisałem się do nowego i dzisiaj byłem na pierwszej wizycie , okazał się super lekarzem. Wypisał skierowania na krew i usg brzucha.

U mnie też są węzły obojczykowe, no ale ponoć te przesuwające się raczej nie są groźne. Nie widać ich gołym okiem i trzeba się trochę namęczyć żeby je wyczuć pod palcami.

Magda

22.09.2016 18:21

Odpowiedz

Zawsze najlepiej wyciac wezla do badania zeby miec pewnosc. Jesli sie nie da no to tak jak poszlo u Ciebie - rtg klatki piersiowej, usg brzucha, morfologia z rozmazem, ldh, ob,crp i potem kontrolne usg co 3 mc.

Mnie tez bolalo gardlo tylko rano, potem zaczelo w dzien, potem znowu tylko rano itd. Zrobilam wymaz prywatnie (bo w panstwowych osrodkach nic nie wychodzilo i poszlam do kliniki ktora sie specjalizuje w wymazach) i mi wyszly paciorkowce gr A i C oraz candida. Takze moze rowniez to dolegliwosci powodowac. Ale u mnie gardlo jest czerwone, nie wiem jak u Ciebie.

Borelioze Elissem badales? Bo to strasznie malo miarodajne badanie.

Plus inne odkleszczowe choroby tez daja podobne objawy, nie tylko borelka. Ale pewnie nikt na to juz skierowania nie da.

O 13:56, dnia 2016-09-22 Kqly napisał(-a):

Generalnie u mnie angina jest praktycznie co jesień.

Raz nawet miałem szkarlatyne.

Na borelioze robiłem:

Przeciwciała w kl. IgG 13,0 RU/ml

Przeciwciała w kl. IgM 3,1 RU/ml

Gardło pobolewa mnie ale tylko rano i to tak leciutko że nawet nie zwracam na to uwagi.

Na żadną z tych chorób lekarz nie wypisał mi skierowania,

teraz przepisałem się do nowego i dzisiaj byłem na pierwszej wizycie , okazał się super lekarzem. Wypisał skierowania na krew i usg brzucha.

U mnie też są węzły obojczykowe, no ale ponoć te przesuwające się raczej nie są groźne. Nie widać ich gołym okiem i trzeba się trochę namęczyć żeby je wyczuć pod palcami.

Kqly

22.09.2016 20:50

Odpowiedz
Nikt mi nawet nie proponował wycinania ani biopsji tych węzłów.
Sam wyprosiłem i to po długich wysiłkach badanie USG.

Zapisałem się do poradni onkologicznej , przyjmuję tam bardzo miła pani doktor ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii z którą miałem okazję zamienić kilka słów podczas pobytu w szpitalu.
Zobaczymy co powie na temat tych węzełków :)

Wizytę mam 29 września , a normalne terminy na 17 stycznia.
Podczas rozmowy okazało się że przez parę tygodni moja mama leżała u niej na oddziale.
Może w końcu dowiem się jaka jest przyczyna tych małych pieronów.

Problem z borelką jest taki że nie zauważyłem u siebie kleszcza w ostatnim czasie. Możliwe że mnie ugryzł i nie chcący jakoś go zdrapałem albo odpadł ?
Ewentualnie mógł mnie ugryźć kilka lat temu i choroba jest już na tyle zaawansowana że zaczęły się u mnie zaburzenia pamięci i problemy ze wzrokiem ??

Co do metody badania to nie mam zielonego pojęcia , poprosiłem po prostu o badanie w tym kierunku i na karteczce było tylko " Pilnie wykonać badanie igg i igm"

Magda

24.09.2016 12:18

Odpowiedz

Zdecydowanie mogl ugryźć dawno a teraz wychodzą węzły. Ale borelioza to też jeden z kilkudziesięciu powodów powiększania węzłów więc niekoniecznie to to. Ja jestem za naciskaniem na biopsje bo jak się czyta o tych diagnozach trwających dwa lata to najlepiej na początku wykluczyć nowotwór a potem sobie można szukać powoli przyczyny.

Nikt mi nawet nie proponował wycinania ani biopsji tych węzłów.

Sam wyprosiłem i to po długich wysiłkach badanie USG.

Zapisałem się do poradni onkologicznej , przyjmuję tam bardzo miła pani doktor ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii z którą miałem okazję zamienić kilka słów podczas pobytu w szpitalu.

Zobaczymy co powie na temat tych węzełków :)

Wizytę mam 29 września , a normalne terminy na 17 stycznia.

Podczas rozmowy okazało się że przez parę tygodni moja mama leżała u niej na oddziale.

Może w końcu dowiem się jaka jest przyczyna tych małych pieronów.

Problem z borelką jest taki że nie zauważyłem u siebie kleszcza w ostatnim czasie. Możliwe że mnie ugryzł i nie chcący jakoś go zdrapałem albo odpadł ?

Ewentualnie mógł mnie ugryźć kilka lat temu i choroba jest już na tyle zaawansowana że zaczęły się u mnie zaburzenia pamięci i problemy ze wzrokiem ??

Co do metody badania to nie mam zielonego pojęcia , poprosiłem po prostu o badanie w tym kierunku i na karteczce było tylko " Pilnie wykonać badanie igg i igm"

Kqly

24.09.2016 19:13

Odpowiedz
W piatek mam tą wizytę u onkologa mam mam nadzieję że diagnoza pójdzie trochę dalej niż tylko badanie krwi.

W poniedziałek ide do rodzinnego znowu po wyniki z krwi. Wtorek laryngolog.

Zobaczymy co z tego wyjdzie bo mam już dość tego cholerstwa...