Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Zatarta zatoka tłuszczowa

Autor: Magda • 13.09.2016 20:03 • 12 odpowiedzi

Magda

13.09.2016 20:03

Odpowiedz
Kochani czy miał ktoś węzły z zatarta zatoka tłuszczową i okazały się ok? A czy węzeł pod obojczykiem również od razu oznacza nowotwór?
Mieli mi dziś wyciąć jednego do badania ale był za głęboko i znowu czekanie kilka tyg na termin w szpitalu... A ja z nerwów osiwieje 😔 Pani na usg mówiła że wszystko ok a onkolog zobaczył opis usg i mówi że zatarte zatoki źle wroza... Węzły do 12mm Max, więc nie takie duże.

angelika

13.09.2016 21:46

Odpowiedz
Moje wezly nie byly tez duze. Ok 15 mm. Niestety tez mialy zatarta zatoke tluszczowa.
Głowa do góry :)!

Magda

14.09.2016 09:13

Odpowiedz

A miałaś jakieś inne objawy? W jakim stadium wykryli? Już się nastawiam niestety na najgorsze. A miesiąc czekania bo nie udało się wyciąć węzła w znieczuleniu miejscowym i muszą ciąć w ogólnym...

waluszka

14.09.2016 12:04

Odpowiedz

O 11:13, dnia 2016-09-14 Magda napisał(-a):

A miałaś jakieś inne objawy? W jakim stadium wykryli? Już się nastawiam niestety na najgorsze. A miesiąc czekania bo nie udało się wyciąć węzła w znieczuleniu miejscowym i muszą ciąć w ogólnym...

Kurcze czytam i nie wierzę. Dlaczego niby masz czekać miesiąc na kolejny zabieg? To był błąd chirurga, źle ocenił sytuację. Miałam węzeł nadobojczykowy, który był płytko usytuowany i był ogromny 3 cm, a mimo tego miałam zabieg w znieczuleniu ogólnym. Powinnaś zrobić raban, tu chodzi o twoje zdrowie.

Magda

14.09.2016 13:49

Odpowiedz

Bo sprawa jest taka że wszyscy lekarze widząc wyniki usg mówili ze sa dobre i tylko kontrola za 3 mc. Bo węzły malutkie (tylko jeden b12mm). A ja bez skierowania wbilam do chirurga onkologa i zobaczył wyniki to powiedział że musi któregoś wyciąć bo zatoki zatarte więc trzeba sprawdzić. No ale za głęboko i się nie udało i muszę na oddział się położyć ale tam już muszę normalnie ze skierowaniem i dopiero taki termin...

waluszka

14.09.2016 16:01

Odpowiedz

O 15:49, dnia 2016-09-14 Magda napisał(-a):

Bo sprawa jest taka że wszyscy lekarze widząc wyniki usg mówili ze sa dobre i tylko kontrola za 3 mc. Bo węzły malutkie (tylko jeden b12mm). A ja bez skierowania wbilam do chirurga onkologa i zobaczył wyniki to powiedział że musi któregoś wyciąć bo zatoki zatarte więc trzeba sprawdzić. No ale za głęboko i się nie udało i muszę na oddział się położyć ale tam już muszę normalnie ze skierowaniem i dopiero taki termin...

OKi rozumiem. Jednakże jeżeli chirurg-onkolog ma wątpliwości dlaczego aż miesiąc czekać. W Centrum onkologii w Warszawie w czwartek byłam na wizycie u chirurga, a we wtorek zostałam przyjęta na oddział na zabieg. Czy robiłaś rentgen klatki? Tomografię? Czy w śródpiersiu masz zmiany? Trzymam kciuki. Nawet jeżeli twoje obawy potwierdzą się, nie załamuj się. Zobacz ilu ozdrowieńców jest na forum, a ilu poza forum.

Magda

14.09.2016 16:49

Odpowiedz
Taki termin akurat do tego chirurga chyba. A niestety w tym szpitalu tylko w poniedziałki przyjmuje. Nie dostałam w ogóle skierowania do chirurga wcześniej więc trzymam się jego z racji ze mnie przyjął bo boję się ze inny by zobaczył wyniki usg i olal jak reszta.
Rtg i usg brzucha miałam 3 mc temu jak wszystko się zaczęło, morfologia, ob, ldh wszystko ok.
Ale jakoś jestem złej myśli przez to usg.
Wiem że dużo ozdrowiencow, wiem, to mnie trzyma przy spokoju ducha 😊 Mam malutka coreczcke i bardzo bym chciała jeszcze pozyc z nią. Chloniaki dobrze reagują na chemię podobno na szczęście

waluszka

14.09.2016 19:12

Odpowiedz
Mam malutka coreczcke i bardzo bym chciała jeszcze pozyc z nią. Chloniaki dobrze reagują na chemię podobno na szczęście.

Magda, wszystko będzie dobrze. W lutym myślałam, że świat zawali się jak usłyszałam diagnozę, dziś jestem przed ostatnim wlewem i radioterapią. Leczenie nie jest przyjemne ale da się wytrzymać. Jeżeli w śródpiersiu i w jamie brzusznej jest czysto, może nić poważnego.
U mnie największa zmiana była w śródpiersiu ok. 4,5 cm
Trzymaj się i tylko pozytywne myślenie nas uratuje :)

Magda

15.09.2016 05:51

Odpowiedz
Bardzo Ci dziękuję! Nie będę powtarzać rtg i tk bo to nic nie da teraz, liczę ze nadal tam jest czysto. Muszę wyciąć węzła i czekać i tyle.
Dużo zdrowia Ci życzę!! Napiszę jak będę miała wyniki.
Oby było ok.

Patrycja

15.09.2016 09:53

Odpowiedz

Dziewczyny co u WAs? ja tez jestem w oczekiwaniu na wizytę kontrolną do onkologa tyle , że muszę czekać do 4 października . Moje ostatnie usg brzmiało tak : Liczne węzły chłonne szyi i karku rózniej wielkośći - drobne wzdluż obu mięsni mso i w nadobojczu lewym do 6 mm. Kilka w. ch. podżuchwowych obustronnie do 1,5 - 0,7 cm . Pojedyncze wezły chłonne szyjne górne obustronnie do 1,4 0,7cm po stronie prawej . Pojedyncze węzły chłonne karkowe do 1,2 0,4 cm po stronie prawej a lewej mniejsze do 7,5 mm .Niektóre węzły o pogrubiałej korze z widocznymi zatokami tłuszczowymi. Ponad rok chodzę po lekarzach . Hematolog bo wynikach badan i usg stwierdziła , że wszystko jest ok ... cała nadzieja teraz w tym co powie chururg onkolog. Proszę o jakieś sugestie wskazówki ... Pozdrawiam

Magfa

15.09.2016 13:14

Odpowiedz

Patrycja to mój mail iwanek.magdalena@gmail.com to napisz do mnie. Mamy podobne węzły. Może u której się wcześniej wyjaśni to damy sobie znać 😉> O 11:53, dnia 2016-09-15 Patrycja napisał(-a):

Dziewczyny co u WAs? ja tez jestem w oczekiwaniu na wizytę kontrolną do onkologa tyle , że muszę czekać do 4 października . Moje ostatnie usg brzmiało tak : Liczne węzły chłonne szyi i karku rózniej wielkośći - drobne wzdluż obu mięsni mso i w nadobojczu lewym do 6 mm. Kilka w. ch. podżuchwowych obustronnie do 1,5 - 0,7 cm . Pojedyncze wezły chłonne szyjne górne obustronnie do 1,4 0,7cm po stronie prawej . Pojedyncze węzły chłonne karkowe do 1,2 0,4 cm po stronie prawej a lewej mniejsze do 7,5 mm .Niektóre węzły o pogrubiałej korze z widocznymi zatokami tłuszczowymi. Ponad rok chodzę po lekarzach . Hematolog bo wynikach badan i usg stwierdziła , że wszystko jest ok ... cała nadzieja teraz w tym co powie chururg onkolog. Proszę o jakieś sugestie wskazówki ... Pozdrawiam

Marta

28.02.2017 12:09

Odpowiedz

O 15:14, dnia 2016-09-15 Magfa napisał(-a):

Patrycja to mój mail iwanek.magdalena@gmail.com to napisz do mnie. Mamy podobne węzły. Może u której się wcześniej wyjaśni to damy sobie znać 😉> O 11:53, dnia 2016-09-15 Patrycja napisał(-a):

I co wyjasnilo sie cos u Was dziewczyny mam podobny wynik usg i sie boje ze to zz.

Magda

08.04.2017 05:28

Odpowiedz

Po prawie roku od rozpoczęcia diagnozy dostałam wczoraj wynik - węzeł odczynowy. Ale z adnotacją o korelacji klinicznej i ew dalszych badaniach. Także cieszę się, ale jakiś niepokój w tym komentarzu lekarz mizostawił 😊 Tak czy siak wątek narazie zamykam.

O 15:14, dnia 2016-09-15 Magfa napisał(-a):

I co wyjasnilo sie cos u Was dziewczyny mam podobny wynik usg i sie boje ze to zz.