Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

nowy wezeł pod obojczykiem

Autor: Magda • 08.09.2016 06:30 • 8 odpowiedzi

Magda

08.09.2016 06:30

Odpowiedz
Czesc wszystkim! Napiszę w skrócie co się dzieje i będę Bardzo wdzięczna za każdą opinię.
Otóż 3 mc temu lekarz wyczuł u mnie dwa węzły na szyi i wysłał na usg. Wyszły na usg 3 odczynowe węzły, lekarz kazał przeleczyc gardło i przyjść za mc. Mam przewlekłe bóle gardła, w wymazie z gardła nic nie wyszło, więc nikt nie chciał dac antybiotyku. Powtorzylam usg po mc i wyszło jeszcze więcej węzłów, jeden miał ponad 2 cm, ale dr powiedział, że nie widzi z nich nic niepokojącego. Poszłam o onkologa z wynikami to dał skierowanie na biopsje. Z biopsji pani przeprowadzajaca zrezygnowala, bo Nie widziala wskazania, wg niej węzły wyglądały ok. Potem zrobiłam wymaz prywatnie, wyszły bakterie w gardle, miałam antybiotyk 2 tyg. Już jestem 3 tyg po antybiotyku jednak wezly wciąż czuje, do tego wczoraj wyczulam węzeł lub węzły pod obojczykiem, w dole ramienno obojczykowym. Zupełnie przez przypadek, bo się tam podrapalam. Dodam że gardło wciąż boli, ale raczej węzły ok obojczyka od gardła się nie powiększają. Już wyluzowałam a tu te węzły wczoraj. Morfologia, usg brzucha i rtg klatki ok, chociaż rtg powtórzę, bo tydz temu pojawily się duszności. Nie mam innych objawów ziarnicy. Mam jednak za uchem guza, nie jest to węzeł chłonny, nie widać tego guza na usg. Lekarze nie wiedzą co to, bo czuć ho palpacyjnie, jest spory z 3 cm, ale nie ma go na usg. Nie boli, twardy, jakby to kość była, nieruchomy. Czuje tam często takie rozpieranie. JEst jakby pod uchem, nieco pod szczęką.
No i moje pytanie, co robić? Naciskać na wycięcie węzła któregoś? Bo one z usg na usg rosły, dzisiaj idę znowu na usg zobaczyć te pod obojczykiem. Czy też przez 3 mc ziarnica by się mocno rozwinęła i raczej szukać w inną stronę? Mam małe dziecko i ciężko mi biegać po lekarzach, a jednak do tej pory nie poczułam żadnego zainteresowania tym wszystkim ze strony lekarzy i nie wiem czy mam cisnąć. Najbardziej mnie te pod obojczykiem niepokoją, one pewnie są podobnie groźne jak nadopojczykowe.

Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc!

Magda

08.09.2016 10:30

Odpowiedz
Wiem już więcej, sporo węzłów na szyi i ok żuchwy, wszystkie do 1 cm i prawidłowe, jeden tylko 1,2cm, ale również prawidłowy. Jeden węzeł nad obojczykiem 5x2mm i jeden pod obojczykiem 8x4. Kilka węzłów ma zatartą zatokę tłuszczową. Jeden węzeł za uchem okrągły, ale rówież wygląda prawidłowo.
Czy te węzły z ok obojczyka powinnam wyciąć, czy ktoś wycinał tak małe węzły? Czy zatarta zatoka tłuszczowa to zły sygnał czy bez znaczenia?
Nie rozumiem czemu lekarz mówi, że nie ma przesłanek, żeby to coś złego było, a jak czytam na forum to okrągły węzeł lub w ok obojczyka oznacza coś groźnego prawie zawsze...

Amelia

08.09.2016 20:06

Odpowiedz

O 12:30, dnia 2016-09-08 Magda napisał(-a):

Wiem już więcej, sporo węzłów na szyi i ok żuchwy, wszystkie do 1 cm i prawidłowe, jeden tylko 1,2cm, ale również prawidłowy. Jeden węzeł nad obojczykiem 5x2mm i jeden pod obojczykiem 8x4. Kilka węzłów ma zatartą zatokę tłuszczową. Jeden węzeł za uchem okrągły, ale rówież wygląda prawidłowo.

Czy te węzły z ok obojczyka powinnam wyciąć, czy ktoś wycinał tak małe węzły? Czy zatarta zatoka tłuszczowa to zły sygnał czy bez znaczenia?

Nie rozumiem czemu lekarz mówi, że nie ma przesłanek, żeby to coś złego było, a jak czytam na forum to okrągły węzeł lub w ok obojczyka oznacza coś groźnego prawie zawsze...

Jezeli wezly są faktycznie tak male i większych nie wyczuwasz to wycinanie ich chyba jest bez sensu. Z tak malych wezlow rzadko w badaniu histopat.wychodza komórki nowotoworowe. Czy na Usg uwidocznione te nadobojczykowe? Czy miałaś badania w kierunku mononukleozy. Od jak dawna masz te bóle gardła?

Mam takie wezly od 1,5 roku, tyle ze wieksze, wciąż wychodą nowe, a dotychczasowa diagnostyka do niczego nie doprowadziła. Gardło boli mnie przewlekle

Patrycja

09.09.2016 15:51

Odpowiedz

witam dziewczyny. Borykam sie z tym samym problemem od ponad roku mam mnostwo powiększonych węzłów na karku szyi i w nadobojczu prawym 6mm. Tez chodziłam po lekarzach robiłam usg na usg wychodzą prawidłowo .. moje węzły od roku nie dają mi spokojnie spać . Mam wrażenie jakby narastały ale również nie dostałam skierowania na biopsje. Pozdrawiam widocznie nie jedyne mamy ten sam problem ...

Magda

10.09.2016 15:48

Odpowiedz

Tak na usg są widoczne te ok obojczyka, ten pod jest wyczuwalny ręka, ten nad nie. Mononukleoze, toksoplazmoze i cytomegalie miałam badana, jest ok. Wczoraj morfologia niestety wyszła mi gorsza, 75% neutrocytow i 13% limfocytow, w pon powtarzam i jeśli znowu tak będzie to koniecznie będę musiała wyciąć któregoś węzła, bo to niedobry znak. Największy wezel w ostatnim usg miał 1,2 cm. Czyli niewiele. I może bym była spokojna, ale ta morfologia... Do tej pory była ok. Zobaczymy jak w pon. A Ty jak długo się diagnozujesz z węzłami i gardłem?

Magda

10.09.2016 15:52

Odpowiedz
Patrycja robiłaś biopsje? Może warto dla swojego spokoju.
Amelia a Ty badalas już węzła histopatologicznie? U mnie gardło od roku boli, raz mniej raz bardziej.
Ostatnio w wymazie wyszły paciorkowce A i C ale antybiotyk nic nie pomógł.
Jak pisałam wyżej, jeśli morfologia w pon znowu taka będzie to zły znak i i tak będę musiała wyciąć.

Amelia

10.09.2016 18:36

Odpowiedz

Ja miałam biopsję cienkoiglowa 2 wezlow. Potem wycięcie wezla, ale zamiast tego wycieli mięsień. I potem wycięcie 2 węzłów, ale małych, do 1 cm- z nich nic nie wyszlo. Mam kilka większych wezlow, powyżej 2cm, ale tych nikt nie chce mi wyciąć, bo za blisko tętnic, bo się chowają, bo nie widzą powodów by je wycinać itp. I tak sobie z nimi żyje. Niektóre przez ostatni rok urosly, inne nie.

Magda

10.09.2016 18:54

Odpowiedz

A biopsje miałaś z tych dużych? Masz też jakiegoś przy obojczyku? Jakieś inne objawy lub odchylenia w badaniach. Bo jak dwie biopsje ok i dwa węzły ok to chyba spokojna powinnaś być 😊

Patrycja

12.09.2016 16:12

Odpowiedz

Nie biopsji żadnej nie miałam ani wycięcia węzła również nie . Byłam u onkologa i hematologa który twierdzi , że wszystkie moje wezły są prawidłowej budowy . Największy to podżuchwowy ma około 2cm . Reszta to jakies 1,4 itd a na karku jest ich sporo tych wyczuwalnych.