Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Proszę o poradę

Autor: Marta • 04.04.2006 18:26 • 20 odpowiedzi

Marta

04.04.2006 18:26

Odpowiedz

Cześć,mam problem i mam nadzieję, że choć trochę mi pomożecie. Mój mąż ma od jakiegoś czasu powiększone węzły chłonne na szyi obustronnie wzdłuż naczyń szyjnych i w okolicy kątów żuchwy bardziej nasilone po stronie lewej. Opis USG wskazuje na chorobę układu, ponieważ te węzły mają nieprawidłowe unaczynienie, wielkośc ich to od 1cm do 3cm. Przypadkowo sie o tym dowiedzieliśmy robiąc USG tarczycy ale z nią ok bo podejżewaliśmy że to ma powiększone. Morfologia idealna tylko OB 20. W okolicy obojczyka ma od jakiegoś czasu zmianę skórną w postaci czerwonych plam, które pojawiaja sie i znikają. Ja podejrzewam, że to zz. Proszę Was bardzo co nam poradzicie.

baldi

04.04.2006 18:46

Odpowiedz

O 20:26, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Opis USG wskazuje na chorobę układu

a przepisz - jesli mozesz - ten opis, ok?

Marta

04.04.2006 19:32

Odpowiedz

Oto dokładny opis USG: Obustronnie wzdłuż naczyń szyjnych i w okolicy kątów żuchwy, bardziej nasilone po stronie lewej liczne powiększone węzły chłonne od 10 do 30 mm o nieprawidłowym unaczynieniu w PDI.Obraz sugeruje chorobę układu.

baldi

04.04.2006 19:40

Odpowiedz
jedyne sensowne wyjscie to wrocic do lekarza, ktory skierowal Was na to usg i pokazac mu wynik.. bo rzeczywiscie z opisu wynika, ze sa zmiany chorobowe i to dosc spore (30mm) jak na wezly szyjne.

co to za choroba? nie da sie tego na razie okreslic i ja bym nie wyrokowal od razu nowotworu (przede wszystkim dlatego, ze moge sie mylic).. ale mozna brac pod uwage nowotwor ukladu chlonnego (jest ich kilka - powiedzmy, ze bialaczke wykluczamy od razu ze wzgledu na prawidlowy obraz krwi). MOZNA, co nie znaczy, ze to bedzie to.

moze byc tak, ze lekarz bedzie probowac "leczyc" te wezly antybiotykiem. byc moze zaproponuje biopsje wezla. nie macie wyjscia - trzeba szukac przyczyny choroby.

Marta

04.04.2006 19:49

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Oto dokładny opis USG: Obustronnie wzdłuż naczyń szyjnych i w okolicy kątów żuchwy, bardziej nasilone po stronie lewej liczne powiększone węzły chłonne od 10 do 30 mm o nieprawidłowym unaczynieniu w PDI.Obraz sugeruje chorobę układu.

Wiesz nie napisałam wszystkiego. Marcin dostał skierowanie do Hematologa, a ta Pani po usłyszeniu opisu USG powiedziała, że należy pobrać wycinek węzła i dac do badania. Jesteśmy umówieni na zabieg ale na biopsje cienkoigłową.

tekst

Marta

04.04.2006 20:00

Odpowiedz

O 21:49, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Zastanawiam się czy nie lepiej będzie wykonać pobranie całego węzła bo do tej cienkoigłowej jestem mało przekonana chociaż ten lekarz co będzie to wykonywać jest ponoć najlepszy w Krakowie.

renata

04.04.2006 20:32

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Zastanawiam się czy nie lepiej będzie wykonać pobranie całego węzła bo do tej cienkoigłowej jestem mało przekonana chociaż ten lekarz co będzie to wykonywać jest ponoć najlepszy w Krakowie.

Ja też myślę że lepiej pobrać cały węzeł

Marta

04.04.2006 20:39

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Marcin idzie jutro do lekarza pierwszego kontaktu jak go zbada to będziemy wiedzieć coś więcej może skomentuje jakoś te wyniki USG i poradzi co robic dalej. Tak czy inaczej jestem trochę załamana mam nadzieję, że martwię się na zapas. Pozdrawiam.

Marta

04.04.2006 20:41

Odpowiedz

O 22:39, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Nie uwierzysz ale jestem pierwszy raz na forum odwarzyłam sie ale nie bardzo sobie radze

Marta

04.04.2006 20:44

Odpowiedz

O 22:41, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Czy mógł bys powiedziec mi jakie są jeszcze choroby układu chłonnego te zł i te mniej złe?

tekst

Teresa

05.04.2006 06:15

Odpowiedz

O 22:44, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

O 22:41, dnia 2006-04-04 Marta napisał(-a):

Czy mógł bys powiedziec mi jakie są jeszcze choroby układu chłonnego te zł i te mniej złe?

tekst

Tak -najlepiej pobrać węzeł w całosci do badania.A,robiliscie badanie na toksoplazmozę,albo na monokluozę:te choroby daja podobne objawy do ziarnicy.Moj syn ma powiekszone węzły chłone juz od około roku,miał robiona biopsje cienkoigłową,ale z gory było wiadomo ze ona nie do konca wykaze co jest,potem pobraliśmy węzeł w calosci do badania:wykazało ze to wezeł odcznowy.,Ale syn ma w dalszym ciagu te wezły powiekszone,i stan podgoraczkowy.Rozmawiałam z kilkoma lekarzami:i wszyscy jednoznacznie pytali sie :czy robiłam badania na toksoplazmozęi jeden lekarz tez sie spytał o monokluozę.tych badań własnie nie wykonałam,ale mam to zamiar zrobić,wtedy moze sie wyjasni.Pozdrawiam.gg-3166876

Marta

05.04.2006 06:46

Odpowiedz

Cześć, to co proponujesz na pewno zrobimy, ale to wszystko jest bardziej skomplikowane. Musimy zacząć od początku, jest jedna sprawa o której nie napisałam. Marcin ma od jakiegoś czasu guzka w śliniance nigdy się tym nie przejmował nie miał robionych badań ponieważ lekarz wtedy powiedział, że jeżeli nie boli to jest ok. Teraz zaczynam sie zastanawiać czy to niema powiązania z tymi węzłami. Czy nie jest za późno! Nawet nie masz pojęcia jak sobie pluję w brodę, że tegfo bardziej niedopilnowałam. Myślę, że należy zrobić kolejne USG zobaczyć tego guza itd. Przeprowadzić konsultację z lekarzem i zastanowić sie co dalej. Tak czy siak idziemy do Hematologa. Zobaczymy jak to wszystko sie ułoży.

kasiaczekb

05.04.2006 07:56

Odpowiedz

O 08:46, dnia 2006-04-05 Marta napisał(-a):

nigdy się tym nie przejmował nie miał robionych badań ponieważ lekarz wtedy powiedział, że jeżeli nie boli to jest ok.

Witam mnie też nic nie bolało i czułam się świetnie,a jedna ookazało sie że to ZZ. Właśnie to jest niepokojące że jest jakiś guz a nie boli.

Marta

05.04.2006 08:58

Odpowiedz

O 09:56, dnia 2006-04-05 kasiaczekb napisał(-a):

O 08:46, dnia 2006-04-05 Marta napisał(-a):

nigdy się tym nie przejmował nie miał robionych badań ponieważ lekarz wtedy powiedział, że jeżeli nie boli to jest ok.

Witam mnie też nic nie bolało i czułam się świetnie,a jedna ookazało sie że to ZZ. Właśnie to jest niepokojące że jest jakiś guz a nie boli.

Mam nadzieję, że nie jest za późno jeżeli okaże się że to zz. Już jest umówiony na powtórne USG będzie w piątek zrobią tym razem dokładnie gdyż poprzednie wcale nie miało dotyczyć węzłów tylko tarczycy z tarczycą jest ok. Wyszło to przez przypadek. Także trzeba zacząć wszystko od początku. Inne objawy to ogólne zmeczenie które pojawiło sie nie dawno, bóle brzucha, te zabarwienia na obojczyku, które można powizać z ta chorobą albo nie.

Pat

05.04.2006 19:29

Odpowiedz
Jeśli guzek na śliniance jest od dłuższego czasu to byłabym skłonna mysleć, ze powiększone węzły mają z tym związek. W tym tygodniu sama idę do laryngologa i zapytam czy można te dwie sprawy powiązać. Wiem, że bardzo się boicie, ja bałam się tak samo. Trzymam kciuki.
Odezwę się.

Marta

05.04.2006 21:14

Odpowiedz

Cześć, Marcin był u lekarza, ten zaproponował mu na chwilę obecną (przed hematologiem) zrobienie USG nie sugerując gościowi że coś jest tylko żeby dokładnie oglądnął tego guza i węzły, i zrobienie morfologii oraz ob. Mi się też wydaje, że ten guz ślinianki ma coś wspólnego z tymi węzłami. Ale jestem dobrej myśli, i mam nadzieję że to Usg co będzie robione ponoć na super aparacie bardziej wyjaśni mi tę sytuację. Będę mieć porównianie. To chyba dobrze mam nadzieję. Pozdrawiam gorąco i również trzymam kciuki.

Marta

06.04.2006 09:36

Odpowiedz

O 23:14, dnia 2006-04-05 Marta napisał(-a):

Cześć wszystkim właśnie konsultowałam z hematologiem z UJ temat wycięcia węzła chłonnego, gdyż miałam wątpliwości co do BAC i okazało się że bardzo dobrze zrobiłam. Pani Doktor powiedziała mi, że trzeba pobrać węzeł do badania his-pat ponieważ wtedy będziemy mieć pewność. Nie musi Marcin robić powtórnego USG gdyż to USG co jest zrobione przedstawia istotne zmiany (oraz ten guz w śliniance). Mam nadzieję, że jutro uda nam sie to załatwić w szpitalu, chociaż niewiem lekarze ponoć jutro strajkują tak czy siak na pewno w poniedziałek. Dam wam znać jaki wynik będzie. Pozdrawiam Was gorąco i bardzo dziękuję za rady i informacje. Do usłyszenia.

Pat

06.04.2006 19:33

Odpowiedz
Martuś, to super że pobiorą cały węzeł, Będziecie mieli pewność. Trzymajcie się. Myślę o Was. Buziaki.

Marta

07.04.2006 06:40

Odpowiedz

O 21:33, dnia 2006-04-06 Pat napisał(-a):

Martuś, to super że pobiorą cały węzeł, Będziecie mieli pewność. Trzymajcie się. Myślę o Was. Buziaki.

Cześć, ja też sie bardzo cieszę, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu, bo wyszły jaj co do pobrania. Mieliśmy to robić w szpitalu w którym pracuje Marcina Mama ale okazało się że ten szpital nie ma podpisanej umowy z Grzegórzecką tam jest Instytut patpmorfologii w Krakowie a wyniki Marcina miały tam być badane (miały być przewiezione ze szpitala tam). Pani jednak mnie uświadomiła że najlepiej dostać skierowanie na Chirurgie na Kopernika bo z tamtad wyniki ida do nich a my nie ponosimy kosztów. Udało mi sie to załatwić dostaniemy skierwanie tam i tam sie Marcinem zajmą. Jak dzwoniłam to Pan mi powiedział aby podejść ze skierowaniem we wtorek po wizycie u Pani Hematolog z wynikami HBS, HCV i on podejmie decyzję jaki węzeł i kiedy. Także mam nadzieję, że sprawa będzie dobrze prowadzona aż do uzyskania wyniku. Trochę a nawet bardzo sie boję. Ale wierzę głęboko. Pozdrawiam Cię również i cieszę sie bardzo że jesteś z nami.Również ślę BUZIAKI. Pa, PA