Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kulka pod kością obojczykową - nawrót?

Autor: Luki • 08.08.2016 16:06 • 11 odpowiedzi

Luki

08.08.2016 16:06

Odpowiedz
Witam, jestem prawie 4 lata po leczeniu ziarnicy w stopniu 2b. Ostatnio zupełnie przypadkowo wyczułem (prawdopodobnie węzeł) małą kuleczke nad obojczykiem. Ale żeby ją wyczuć trzeba jakby nacisnąć pod tą kością obojczykową i wtedy on wyskoczy nad kością że da się go wyczuć, w tym miejscu na tej kości czuje też taką żyłkę. Kulka jest bardzo przesuwalna. Pojechałem zrobić usg i oto wynik:
W okolicy nadobojczykowej lewej widoczny węzeł chłonny 5mm x 2mm bez unaczynienia z hyperegoniczna wnęką. Struktura węzłów bez cech patologicznych. Reszta czysto. Samopoczucie ok, krew 2 miesiące temu - ok

Moje pytania brzmią:
- czy radiolog mógł tą kulkę przegapić i opisać jakiś inny węzeł biorąc pod uwagę że tą kulkę trzeba jakby "wydobyć"? Ogólnie pokazałem mu na czym polega mój problem i tam jeździł i jeździł tym urządzeniem.
- jeżeli sugerujecie żeby tego nie lekceważyć to co mogę zrobić dalej?

Pozdrawiam ciepło!

Luki

08.08.2016 17:53

Odpowiedz
jeszcze jedno pytanie:
Mówi się że węzły poniżej 10mm są wezłami prawidłowymi. A jak to się ma do nadobojczykowych? Tam nie powinno byc żadnego widocznego na usg węzła?

Pomocna

08.08.2016 19:59

Odpowiedz

O 19:53, dnia 2016-08-08 Luki napisał(-a):

jeszcze jedno pytanie:

Mówi się że węzły poniżej 10mm są wezłami prawidłowymi. A jak to się ma do nadobojczykowych? Tam nie powinno byc żadnego widocznego na usg węzła?

Jeśli jesteś bardzo szczupły to węzły mogą być wyczuwalne. Norma nadobojczykowych także jest do 10, jednie łokciowe są bodajże do 5. Druga kwestia, że ten "twór" jest bardzo ruchomy z tego co piszesz, więc to też działa w końcu na +. Na Twoim miejscu po pierwsze skonsultowałabym się oczywiście z Twoim lekarzem prowadzącym, a po drugie obserwowała. Ze swojego przypadku wiem, że ciało lubi płatać figle, szczególnie jeśli sami się nakręcamy i ciągle "obmacujemy". Ostatnio sama miałam "kulkę" od razu nad kością obojczykową, która okazała się być kaszakiem. Dość dziwnym, po w ogóle nie było go widać przez skórę, ale od razu po przejechaniu palcem, bez nacisku było go czuć. Skóra nad była niezmieniona, zatem szybka interwencja z wycięciem.

Luki

09.08.2016 06:35

Odpowiedz

A czy węzeł o takich wymiarach jak 5mm x 2mm jest wyczuwalny? Bo ja to bez problemu czuje tą małą kulkę.

Pomocna

09.08.2016 11:37

Odpowiedz

O 08:35, dnia 2016-08-09 Luki napisał(-a):

A czy węzeł o takich wymiarach jak 5mm x 2mm jest wyczuwalny? Bo ja to bez problemu czuje tą małą kulkę.

Jeśli jesteś osobą szczupłą, szczególnie w okolicach obojczyków i węzeł jest położony płytko to według mnie może. Ja sama czułam u siebie pachowe 4 mm. :)

Luki

09.08.2016 11:47

Odpowiedz

On jest tak jakby pod tą kością obojczykową, ale poprzez naciskanie w różnych punktach jestem w stanie go nawet wydobyć tak że widać go jak przepływa po tej kości, jest bardzo ruchomy. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi, w czwartek idę do lekarza, zobaczymy co powie.

Luki

09.08.2016 11:49

Odpowiedz

A ogólnie jestem raczej szczupły, ćwiczę regularnie na siłowni. 188cm/95kg :)

Pomocna

09.08.2016 21:59

Odpowiedz

Trzymam kciuki, żeby był to fałszywy alarm. Daj znać co powie lekarz. :)

Luki

11.08.2016 13:38

Odpowiedz

Lekarz powiedział że wszystko jest ok. Powiedziała że bardziej podejrzane są węzły przylegające, mało ruchome. Powiedziała że jakby przyszło kiedyś wycinać to takie 2-3 cm. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, w razie czego służę pomocą. Pozdrawiam.

Pomocna

12.08.2016 12:15

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2016-08-11 Luki napisał(-a):

Lekarz powiedział że wszystko jest ok. Powiedziała że bardziej podejrzane są węzły przylegające, mało ruchome. Powiedziała że jakby przyszło kiedyś wycinać to takie 2-3 cm. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź, w razie czego służę pomocą. Pozdrawiam.

No i super. :) Teraz obserwuj, ale na spokojnie, bez nakręcania się i powtórz usg za 2-3 miesiace, dla pewności. Ale jestem niemalże pewna, że to fałszywy alarm, właśnie z racji bardzo dużej ruchomości tego "tworu". :)

Pomocna

12.08.2016 12:19

Odpowiedz

A no i oczywiście nie macaj codziennie, ale to pewnie wiesz. Ja jak miałam węzeł zapalny to od ciągłego macania, po 100 razy dziennie - w domu, w autobusie, przed telewizorem powiększył mi się z 2,5 cm do 4, jak przestałam zniknął. :) Możesz sobie go sprawdzać np. co 2 tygodnie.

Luki

12.08.2016 13:35

Odpowiedz

Ok, dzięki jeszcze raz! Twój nick na tym portalu jest bardzo adekwatny do tego co tu robisz :) pozdrawiam!