Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy to wezel nadobojczykowy czy karkowy (zdj)?

Autor: Panikara • 31.07.2016 18:12 • 2 odpowiedzi

Panikara

31.07.2016 18:12

Odpowiedz
Witam, kilka dni temu wyszulam u siebie niewielka kuleczke w miejscu wskazanym na zdjeciu (kulka jest pod opuszkiem palca):
http://s016.wyslijto.pl/download.php?fid=bzrc3eakyu

Miesiac temu bylam na usg szyi, ale tego miejsca nie opisano, co oczywiscie nie znaczy ze tego wezla nie bylo. Natomiast lekarz przykladal glowice tuz nad obojczykami, pod nimi i wzdluz szyi, pod zuchwa. Po drugiej stronie troche wyzej (moze jest lekko bardziej do przodu) od ponad pol roku mam wezel chlonny odczynowy opisany jako "na granicy nadaobojczykowe"j. Czy ten obecny jest wiec nadobojczykowy? Czy karkowy?
Dodam ze ten jest niewielki (ok 5 mm) i ruchomy. Jest za to trudno dostepny bo chowa sie za miesien. Staram sie nie panikowac, bo wiem ze mam tendencje do limfadenopatoii i te wezly odczynowe niektore mam od lat. Niemniej za kilka dni wybieram sie na urlop i chcialabym jechac ze spokojem. Pedzic do lekarza czy spokojnie czekac (kolejna wizyte mam planowo pod koniec roku) ?

Sara

01.08.2016 18:49

Odpowiedz

Też mam tutaj wezełek powiekszony i jest opisany jako wezeł wzdluż mięśnie mostkowo-obojczykowo-sutkowego. Na pewno nie jest to nadobojczykowy. Urlopuj się :*

waluszka

02.08.2016 07:57

Odpowiedz

Cześć, węzły nadobojczykowe zlokalizowane są w dole nadobojczykowy. Twój zlokalizowany zdecydowanie wyżej.