Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Schemat BGD

Autor: Sylvek1989 • 11.07.2016 18:52 • 2 odpowiedzi

Sylvek1989

11.07.2016 18:52

Odpowiedz
Witam, dawno tu nie zaglądałem, mam pytanie do ludzi którzy aktualnie są leczeni schematem BGD, to cos nowego? Widzę masę pozytywnych opinii, leczyłem się w 2013 roku miałem ABVD+ radio na szczęście udało się i od stycznia 2014 całkowita remisa,
Pytam " z ciekawości" bo zawsze lepiej wiecej wiedzieć wrazie "w". :-)
Ktos napisał ze z 10 cm masy po kilku podaniach nie było śladu? U mnie po ABVD mimo remisji masa została ok. 5 cm z prawie 18

leszek

12.07.2016 15:50

Odpowiedz

witaj,szczerze, jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem całkowitego zniknięcia masy ,zmniejszenie Tak .BGD faktycznie ma bardzo dobrą opinię .

Nuria

12.07.2016 19:31

Odpowiedz

O 20:52, dnia 2016-07-11 Sylvek1989 napisał(-a):

Ktos napisał ze z 10 cm masy po kilku podaniach nie było śladu? U mnie po ABVD mimo remisji masa została ok. 5 cm z prawie 18

U mnie BGD w ten sposób zadziałało - z ponad 10 cm po 2 podaniach zmniejszyło się do ok. 2 cm a potem na dobitkę przeszczep i radio i po roku po radio zostały tylko blizny. BGD miałam podawane w 2014-2015 r. Zazwyczaj zostają zmiany resztkowe akurat u mnie ich za bardzo nie ma.

Na wszelki wypadek lepiej nie wiedzieć;) Jesteś zdrowy więc się tym ciesz i nie myśl, że to wróci. BGD to już naprawdę jest któraś z kolei linia leczenia dopiero najwcześniej 3, a zazwyczaj 4-5. Po niej bardzo ciężko jest zebrać komórki do przeszczepu. Bendamustyna (B w BGD) to stary lek wymyślony jeszcze w NRD ale dzięki postępowi w leczeniu skutków ubocznych odkrywa się go na nowo. Zaś gemcytabina (G w BGD) jest już trochę nowszym lekiem ale jego zastosowanie w chłoniaku zostało odkryte przypadkiem, zresztą nie tak dawno. D w BGD to nic innego jak dexaven (steryd) tylko w o wiele wyższych dawkach. Pewnie dostawałeś małą strzykawkę przed wlewem ABVD. Od 2014r. ten schemat jest na liście refundacyjnej. Rzadko się to zdarza ale chyba jesteśmy jednymi z pierwszych krajów, które stosują ten schemat.