Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

w trakcie diagnozowania

Autor: Karolina • 27.06.2016 16:39 • 4 odpowiedzi

Karolina

27.06.2016 16:39

Odpowiedz
Witam ponownie. Ostatnio pisałam o niejasnym wynikiem biopsji cienkoigłowej węzła chłonnego szyjnego, która wykazała komórki które mogą być komórkami HRS. Z wynikiem biopsji udałam się do hematologa, który skierował mnie na badania w kierunku: cytomegali- wynik ujemny, toksoplazmozy-wynik ujemny, i wirusa ebv gdzie igm wyszło ujemne a igg dodatnie.Czy to oznacza ze przebylam mononukleoze i nie powinnam miec obaw ze to ziarnica? Czyktoś może mi pomócw interpretacji tego wyniku? Gdzie powinnam udać się po poradę?

Amelia

28.06.2016 10:31

Odpowiedz

O 18:39, dnia 2016-06-27 Karolina napisał(-a):

Witam ponownie. Ostatnio pisałam o niejasnym wynikiem biopsji cienkoigłowej węzła chłonnego szyjnego, która wykazała komórki które mogą być komórkami HRS. Z wynikiem biopsji udałam się do hematologa, który skierował mnie na badania w kierunku: cytomegali- wynik ujemny, toksoplazmozy-wynik ujemny, i wirusa ebv gdzie igm wyszło ujemne a igg dodatnie.Czy to oznacza ze przebylam mononukleoze i nie powinnam miec obaw ze to ziarnica? Czyktoś może mi pomócw interpretacji tego wyniku? Gdzie powinnam udać się po poradę?

Ebv igg dodatnie oznacza, ze kiedys przebylas mononukleoze jak 90 % społeczeństwa. Przewaznie przechodzil ja bezobjawowo.

Karolina

28.06.2016 11:17

Odpowiedz
Czyli to że ebv wyszło dodatnie, wcale nie wyklucza, że w moich węzłach rozwija się ziarnica? węzły w badaniu biopsji cienkoigłowej wyszły podejrzane bez zatok tłuszczowych. Hematolog stwierdział że pewnie mam mononukleoze i nie ma potrzeby pobierać węzłą do badania hisopatologicznego. Moje obawy są jednak zaczące gdyż:

-mam utratę wagi
-powiększone węzły po prawej stronie szyji
-temperatura 38 od 3 miesięcy

Czy ktoś może mi doradzić co powinnam zrobić?

Amelia

28.06.2016 12:29

Odpowiedz
EBV IgG dodatnie ma większość populacji dorosłej i to znaczy , że przechorowałaś mononukleozę kiedyś (może wiele lat temu, a może kilka miesięcy temu). Gdyby IgM było dodatnie ,to oznaczałoby, że infekcja toczy się teraz.
Możesz przyjąć postawę wyczekującą i obserwować czy węzły rosną/maleją/ wychodzą nowe lub dążyć do pobrania węzła w całości do badania histopatologicznego.

Karolina

28.06.2016 20:52

Odpowiedz

Dziękuję za pomoc. Poczekam 2 tygodnie i poobsewuje węzły.