Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Mioklonie

Autor: Luki • 25.06.2016 09:18 • 11 odpowiedzi

Luki

25.06.2016 09:18

Odpowiedz

Witam, jestem po 4 latach od leczenia ziarnicy IIb. Od paru dni mam takie dziwne mioklonie. Tzn. oglądam sobie np. TV siedząc i nagle podskoczy mi tak mimowolnie bark. W ciągu dnia mam tak z dwa trzy razy, czasami też któraś z nóg. Nie są to żadne serię, tylko pojedynczy niekontrolowany zryw. Ogólnie moje samopoczucie jest super, mam dużo energii, chodzę regularnie na siłownię. Czy może to być opóźniony efekt uboczny radioterapii lub chemii? Proszę o rady, pozdrawiam!

Luki

07.07.2016 13:29

Odpowiedz
Aktualizacja:
Od paru dni wyżej wymienione objawy jakby się zmniejszyły, zrywy są sporadyczne i dużo bardziej deliktane. Natomiast w to miejsce doszły mnie mimowolne skurcze nóg. Tak jakby co jakiś czas podskakiwal mi kawałek małego mięśnia (łydki, uda). Dodatkowo przy próbie zrobienia sobie drzemki popołudniowej mam ten zryw miokloniczny, takie jakby kopniecie... Sam już nie wiem czy to jakiś guz w głowie, padaczka czy nerwica. Może ktoś coś poradzić? Poza tymi objawami wszystko jest ok, badania krwi z czerwca wzorowe, jedynie trochę podwyższone TSH (tarczyca).

Janek

07.07.2016 15:53

Odpowiedz

O 15:29, dnia 2016-07-07 Luki napisał(-a):

Aktualizacja:

Od paru dni wyżej wymienione objawy jakby się zmniejszyły, zrywy są sporadyczne i dużo bardziej deliktane. Natomiast w to miejsce doszły mnie mimowolne skurcze nóg. Tak jakby co jakiś czas podskakiwal mi kawałek małego mięśnia (łydki, uda). Dodatkowo przy próbie zrobienia sobie drzemki popołudniowej mam ten zryw miokloniczny, takie jakby kopniecie... Sam już nie wiem czy to jakiś guz w głowie, padaczka czy nerwica. Może ktoś coś poradzić? Poza tymi objawami wszystko jest ok, badania krwi z czerwca wzorowe, jedynie trochę podwyższone TSH (tarczy

Moim zdaniem brakuje magnezu,pozdrawiam

Luki

19.08.2016 11:38

Odpowiedz

Biorę magnez od dwóch miesięcy. Jest trochę lepiej, ale niestety nie do końca bo objawy jak były tak są z tym że nieco rzadsze i mniej intensywne. Nikt z Was nie miał podobnie? W czwartek idę do neurologa, zobaczymy co powie. Pozdrawiam!

Luki

20.08.2016 16:43

Odpowiedz
Mam wyniki eletrolitów

Potas w normie
Białko całkowite norma 6-8 u mnie 8
Sód norma 132-146 u mnie 145
Wapń całkowity 8-10,4 u mnie 10,1

Jak widac wszystko jest w górnej granicy, to chyba nie za dobrze?

Dooorota

20.08.2016 19:48

Odpowiedz

A co na to wszystko neurolog?

Luki

20.08.2016 19:54

Odpowiedz

Wizytę mam dopiero w czwartek

Luki

20.08.2016 19:57

Odpowiedz

A jeszcze wapń zjonizowany 1,12-1,32 u mnie 1,25

Dooorota

20.08.2016 20:03

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2016-08-20 Dooorota napisał(-a):

A co na to wszystko neurolog?

Teraz zauważyłam, że jeszcze u neurologa nie byłeś :)

Ja też miałam tak kiedyś. Nie wnikałam w przyczyny i mi przeszło. Ostatnio z kolei miałam uczucie drgania w okolicy ust. Okazało się, że mam torbiel na zębie. Jestem w trakcie leczenia i drgania ustały.

Myślę, że nie powinieneś się zamartwiac. Idź do neurologa. Jestem pewna, że to nic groźnego :)

Luki

21.08.2016 08:46

Odpowiedz

Martwi mnie trochę te białko całkowite, powtórzę badanie za jakieś dwa tygodnie chyba. Dzięki za dodanie otuchy bo psychicznie prawie już nie wyrabiam.

Luki

21.08.2016 09:09

Odpowiedz

Jak myślicie, takie wyniki na granicy normy to powód do dalszej diagnostyki czy raczej to olać?

Dooorota

21.08.2016 10:06

Odpowiedz

O 11:09, dnia 2016-08-21 Luki napisał(-a):

Jak myślicie, takie wyniki na granicy normy to powód do dalszej diagnostyki czy raczej to olać?

Wyniki są prawidłowe. Niektórzy mają wyniki w dolnej granicy, a inni w górnej co nie znaczy, że zaraz będą rosnąć lub malec. Nie zamartwiaj się tym, bo oszalejesz ;)