Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

PYTANIE O WYNIK BIOPSJI

Autor: Karolina • 16.06.2016 09:11 • 4 odpowiedzi

Karolina

16.06.2016 09:11

Odpowiedz
Witam

Mam pytanie o wynik który otrzymałam z biopsji węzła chłonnego:

Na tle licznych nieznacznie polimorficznych komórek limfoidalnych obecne nieliczne komórki o większych, częściowo nieregularnych jądrach komórkowych, niektóre z widocznymi niezbyt dużymi jąderkami oraz pojedynczymi figurami podziału mitotycznego. Obraz w pierwszej kolejności odpowiada pobudzonym elementom morfotycznym węzła chłonnego (immunoblastom, histiocytom), nie można jednak jednoznacznie wykluczyć obecności wariantów komórek HRS.
zWRACA UWAGĘ NIEMAL ZUPEŁNY BRAK TYPOWYCH DLA ODCZYNOWEGO WĘZŁA CHŁONNEGO CIAŁEK RESZTKOWYM.

Dodam że od 2 miesięcy mam stany podgorączkowe, utrata wagi i bóle kości.

Proszę o interpretację wyników. Mam wizytę u hematologa w przyszłym tygodniu.

Nuria

16.06.2016 10:34

Odpowiedz
Jaka to była biopsja? Wycinali cały węzeł czy to była to tylko cienkoigłowa?
Wynik nie jest jednoznaczny więc biopsja musi zostać powtórzona.

Karolina

16.06.2016 10:36

Odpowiedz

była wykonana biopsja cienkoigłowa

Nuria

16.06.2016 10:50

Odpowiedz

O 12:36, dnia 2016-06-16 Karolina napisał(-a):

była wykonana biopsja cienkoigłowa

To teraz powinni wyciąć cały węzeł do badania. Jak będą próbowali wziąć tylko fragment węzła to się postaw i powiedz, że na taką rzecz to Ty się nie zgadzasz bo znów będzie to samo. Chyba, że będą brali ze śródpiersia to już inna kwestia.

Tak zupełnie na marginesie - czasem nie wiem o co niektórym lekarzom chodzi. Już od dawna przyjęło się, że musi być wzięty cały węzeł do badania bo z cienkoiglowej przy diagnostyce chorób układu limfatycznego nie zawsze uda się określić rodzaj choroby i dalej to samo robią.

Powodzenia!

Karolina

16.06.2016 11:23

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedź. We wtorek mam wizytę u hematologa, więc zobaczę jaka podejmie decyzję.