Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Radioterapia protonowa w walce z chloniakiem

Autor: paulus77 • 01.06.2016 18:20 • 5 odpowiedzi

paulus77

01.06.2016 18:20

Odpowiedz
Jakis czas temu czytalem o tej najnowszej metodzie napromieniania nowotworow. Polega na doprowadzeniu energii bezposrednio w zmieniony obszar wewnatrz ciala przy jednoczesnej ochronie zdrowych komorek. Zapewnia o 25% wieksza dawke promieniowania wewnatrz zmiany w stosunku do standardowych metod, 40% mniejsze napromienienie tkanki zdrowej mijanej po drodze. Standardowy aparat dziala jak dzida przebijajaca na wylot, protonoterapia kumuluje energie w punkcie z dokladnoscia do dziesiatych czesci milimetra a w przypadku gdy ktos sie poruszy w trakcie zabiegu komputer potrafi natychmiast skorygowac strumien energii.
Pisze sie, ze po takim zabiegu ryzyko nawrotu jest dwukrotnie mniesze a wsrod rekomendowanych chorob widnieja chloniaki. Pierwszy aparat w Polsce, na ktorym mozna robic 700 zabiegow rocznie lezy ponoc odlogiem bo NFZ sie zastanawia czy jest sens jego uzywania (tak samo bylo z pierwszym w Polsce PETem). Cena zabiegu prywatnie 40tys. pln i chyba najblizej w Czechach.

Nuria

01.06.2016 21:00

Odpowiedz

To ten aparat w miejscowości pod Krakowem prawda? Nawet jeśli zakontraktują (coś w tym roku ma się ruszyć) to będą to nowotwory głowy (np. glejaki) i inne będące w okolicy wrażliwych miejsc. Niestety szanse na refundację w chłoniaku są w tej chwili żadne.

Paulus77

01.06.2016 21:21

Odpowiedz

O 23:00, dnia 2016-06-01 Nuria napisał(-a):

To ten aparat w miejscowości pod Krakowem prawda? Nawet jeśli zakontraktują (coś w tym roku ma się ruszyć) to będą to nowotwory głowy (np. glejaki) i inne będące w okolicy wrażliwych miejsc. Niestety szanse na refundację w chłoniaku są w tej chwili żadne.

Byc moze Krakow. Jeden taki aparat dziala chyba ale sluzy do usuwania nowotworow w galce ocznej ale ja widzialem ogromne, ktore przypominaja rezonans gdzie sie lezy a na komputerach widac w trakcie zabiegu dokladnie miejsce naswietlania jak na TK. Chloniaki jak najbardziej sie nadaja do takiego leczenia i mam nadzieje ze jak tych aparatow przybedzie to ceny spadna i refundacje beda mozliwe.

waluszka

04.06.2016 00:39

Odpowiedz
Jest to fajna sprawa. U mnie zaplanowano radioterapię i dlatego zainteresowałam się tematem. Koszt 40-50 tys. pln to koszt 4 dawek, stosowanych przy czerniaku gałki ocznej. Przy chłoniakach ilość dawek może być większa i koszt terapii może sięgać 100-150 tys. pln. Nie mniej będę drążyć temat dalej.
Jeszcze nie wyjaśniłam dlaczego tylko 10% pacjentów zakwalifikowanych do standardowej radioterapii nadaje się do protonowej. Jakie są kryteria zakwalifikowania się?

paulus77

04.06.2016 10:41

Odpowiedz

O 02:39, dnia 2016-06-04 waluszka napisał(-a):

Jest to fajna sprawa. U mnie zaplanowano radioterapię i dlatego zainteresowałam się tematem. Koszt 40-50 tys. pln to koszt 4 dawek, stosowanych przy czerniaku gałki ocznej. Przy chłoniakach ilość dawek może być większa i koszt terapii może sięgać 100-150 tys. pln. Nie mniej będę drążyć temat dalej.

Jeszcze nie wyjaśniłam dlaczego tylko 10% pacjentów zakwalifikowanych do standardowej radioterapii nadaje się do protonowej. Jakie są kryteria zakwalifikowania się?

Nie znam wymogow kwalifikacji, nie wiedzialem ze istnieja. Moze chodzi o rozleglosc zmian, moze nie wszystkie typy nowotworow naswietlaja. czekam na wizyte i zapytam czy nie da sie podzialac na zmiany cyber nozem, jest w Gliwicach i tez dziala selektywnie tylko na chore tkanki.

Lena

23.12.2016 21:11

Odpowiedz
Leczenie może być w całości refundowane:
http://www.rptc.pl/

Super sprawa, warto się zainteresować.