Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Grasica a grasiczak w obrazie TK

Autor: Gizmo • 18.05.2016 17:50 • 11 odpowiedzi

Gizmo

18.05.2016 17:50

Odpowiedz

Mam pytanie z cyklu "nienajmadrzejszych":-) czy po obrazie TK radiolog jest w stanie jednoznacznie odróżnić "zdrowa" grasice od zmienionej nowotworowo (np. Od grasiczaka)? Tu też pytanie do osób z grasiczakiem-jaki mieliście opis TK?:-) i korzystając z okazji chciałabym rozwiąż swoje wątpliwości i spytać jak interpretować słowo "niejednorodna" w obrazie TK np. Niejednorodna sledzioa czy wątroba (tylko niejednorodna, bez żadnych zmian).

Superkonkord

18.05.2016 21:06

Odpowiedz

Jesli porownuje z innym badaniem to moze okresic czy sie cos powieksza, zmniejsza lub powstaje. Zeby okreslic czy cos jest zdrowe to w moim mniemaniu musi lub powinien byc wynik histopatologiczny. Apropos okreslenia "niejednorodny" to chyba wypadalo by zapytac tego Asa co to opisywal o co mu chodzi. Nie mam pomyslu ale malo to konkretne okreslenie. Pozdro

marta91

19.05.2016 10:17

Odpowiedz

O 19:50, dnia 2016-05-18 Gizmo napisał(-a):

Mam pytanie z cyklu "nienajmadrzejszych":-) czy po obrazie TK radiolog jest w stanie jednoznacznie odróżnić "zdrowa" grasice od zmienionej nowotworowo (np. Od grasiczaka)? Tu też pytanie do osób z grasiczakiem-jaki mieliście opis TK?:-) i korzystając z okazji chciałabym rozwiąż swoje wątpliwości i spytać jak interpretować słowo "niejednorodna" w obrazie TK np. Niejednorodna sledzioa czy wątroba (tylko niejednorodna, bez żadnych zmian

Bardzo trudno odróżnić zdrową grasicę od ''grasiczaka''.Jest to możliwe zazwyczaj pobierajać cała zmianę do badania. U mnie kluczowym było , że owa zmiana się powiekszała na przestrzeni czasu .

Gizmo7

19.05.2016 15:45

Odpowiedz

Marta91 właśnie o to mi chodziło bo wiem, że jedynie hispat moze dać odpowiedź. Ale interesuje mnie wlasnie opis CT. Czy poza podanymi wymiarami, które się powiększaly miałaś jeszcze cos w opisie? Np. Obecność jakiś zmian w grasicy?guzkow? Ognisk? Mój onkolog twierdzi że byłoby to napisane a ja po zagłębieniu tematu lit. zaczęłam w to watpic:-)

marta91

19.05.2016 19:29

Odpowiedz

O 17:45, dnia 2016-05-19 Gizmo7 napisał(-a):

Marta91 właśnie o to mi chodziło bo wiem, że jedynie hispat moze dać odpowiedź. Ale interesuje mnie wlasnie opis CT. Czy poza podanymi wymiarami, które się powiększaly miałaś jeszcze cos w opisie? Np. Obecność jakiś zmian w grasicy?guzkow? Ognisk? Mój onkolog twierdzi że byłoby to napisane a ja po zagłębieniu tematu lit. zaczęłam w to watpic:-)

Więc na początku na Tk miałam wymiar zmiany i napisane,ze to najprawdopodobniej przetrwała grasica, jednak moja pani onkolog, żeby mieć 100% pewności co do charakteru tej zmiany wysłała mnie na Peta, a on nie dość , że stwierdził prawie dwukrotne powiększenie guza , to jeszcze owy guzek zaświecił. Nie było jakiegoś opisu który by mówil czy to zmiana nowotworowa, oprócz czegoś takiego jak guz lity chyba raz.Po tym pecie onkolog wysłała mnie do torakochirurga który stwierdził , ze tutaj trzeba w całości zmianę wyciąć, żeby zobaczyć co tam siedzi , bo nie ma innej możliwości. Zrobiłam tak jak mówił , no i wyszedł grasiczak . Do tej pory jak o tym pisze to emocje są spore. Ale to się rzadko zdarza raczej, wiec bym nie panikowała. Ale też obserwowała, czy np za 3 miesiące ta grasica się nie zwiększyła.Wcześniej na zadnym badaniu grasica nie była oczywiście opisywana?Pojawiła się teraz?

Gizmo

19.05.2016 20:18

Odpowiedz

Nie panikuje:-) chce mieć tylko pewność że niczego nie przeoczam:-) na wyniku CT po 6 latach leczenia wszystko Oki a opis dot grasicy brzmi: niejednorodny lewy plat grasicy jak w badaniu poprzednim. Wróciłam do starych badań i już w 2011 roku miałam o tym wzmiankę a potem na kolejnych CT opisy struktur śródpiersią bez zmian, jak w badaniach poprzednich. Czuję się dobrze ale od jakiegoś czasu lecą mi włosy. Wszystkie badania krwi Oki, hormony tarczycy Oki i nie mam pojęcia skąd ta przypadlosc:-) a trwa to już dość dlugo:-( ta grasica mnie jakoś drażni i ciekawi mnie obraz grasicy zmienionej nowotworowo. Mi onkolog pow że jak pisze grasica tzn ze radiolog widzi grasice a jak by pisało zmiany na grasicy czy guz czy ogniska to by znaczyło że coś się dzieje. Sama już nie wiem.....szukać czy zostawić temat?:-) takie dylematy...

marta91

19.05.2016 23:07

Odpowiedz

O 22:18, dnia 2016-05-19 Gizmo napisał(-a):

Nie panikuje:-) chce mieć tylko pewność że niczego nie przeoczam:-) na wyniku CT po 6 latach leczenia wszystko Oki a opis dot grasicy brzmi: niejednorodny lewy plat grasicy jak w badaniu poprzednim. Wróciłam do starych badań i już w 2011 roku miałam o tym wzmiankę a potem na kolejnych CT opisy struktur śródpiersią bez zmian, jak w badaniach poprzednich. Czuję się dobrze ale od jakiegoś czasu lecą mi włosy. Wszystkie badania krwi Oki, hormony tarczycy Oki i nie mam pojęcia skąd ta przypadlosc:-) a trwa to już dość dlugo:-( ta grasica mnie jakoś drażni i ciekawi mnie obraz grasicy zmienionej nowotworowo. Mi onkolog pow że jak pisze grasica tzn ze radiolog widzi grasice a jak by pisało zmiany na grasicy czy guz czy ogniska to by znaczyło że coś się dzieje. Sama już nie wiem.....szukać czy zostawić temat?:-) takie dylematy...

Jeżeli jest o tym wzmianka już od iluś tam petów i nie zmienia to swoich wymiarów, to ja bym zostawiła.Jak chcesz mieć pewność to jeszcze przejdź się z płytką od peta do torakochirurga, niech rzuci okiem.

Gizmo

20.05.2016 05:20

Odpowiedz

Nie miałam PETA tylko CT więc nie wiem nic o aktywności tej zmiany poza tym że jest i się nie powiększa od kilku lat.

tomeyk

20.05.2016 19:08

Odpowiedz
Nawiązując do tytułowego pytania - raczej nie da się po samym obrazie radiologicznym (TK) określić jednoznacznie, co się z grasicą dzieje.
Na podstawie TK wycięto mi grasicę z całą zmianą, która ją otaczała, a w hispacie wyszło, że to była ziarnica ;)

Gizmo

21.05.2016 07:27

Odpowiedz

No tak ale wiele zdrowych ludzi ma grasice i się jej nie wycina. Jak więc stwierdzić że coś się w niej dzieje?:-) już wiem, że może się powiększać i to zazwyczaj nie jest dobry objaw, ale są jakieś inne przesłanki?:-) (Ty piszesz ze wycięto Ci z otaczającą zmiana - a jak na TK nie ma żadnych zmian? Jaka jest wówczas szansa że coś się w niej dzieje?):-)

marta91

21.05.2016 10:52

Odpowiedz

O 09:27, dnia 2016-05-21 Gizmo napisał(-a):

No tak ale wiele zdrowych ludzi ma grasice i się jej nie wycina. Jak więc stwierdzić że coś się w niej dzieje?:-) już wiem, że może się powiększać i to zazwyczaj nie jest dobry objaw, ale są jakieś inne przesłanki?:-) (Ty piszesz ze wycięto Ci z otaczającą zmiana - a jak na TK nie ma żadnych zmian? Jaka jest wówczas szansa że coś się w niej dzieje?):-)

Nie da się inaczej tego sprawdzić,bez wycięcia całej zmiany.Zdrowa grasica nie różni się praktycznie budowa od grasiczaka, nie można zazwyczaj tego sprawdzić patrzac na Tk/Pet. Pet może tylko stwierdzić aktywność zmiany i to jest przesłanka do wycięcia plus ewentualnie wzrost masy guza.

Gizmo

21.05.2016 20:09

Odpowiedz

Marta91 no widzisz a moj onkolog mowi co innego:-) umowilam sie z ciekawosci w srode ba konsultacje by rozwiac wszelkie watpliwosci:-) dam znac czego sie dowiem:-) bardzo dziekuje za odzew:-)