Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Badanie za jakiś czas

Autor: Ika • 16.03.2016 13:16 • 4 odpowiedzi

Ika

16.03.2016 13:16

Odpowiedz
Witajcie
Czy masa miękkotkankowa wykryta w TK w śródpiersiu plus stany podgorączkowe i chudnięcie jest zawsze czymś złym ? Chodzi mi o to, że badanie węzła dopiero przede mną wielu z Was miało może podobne historie. Gdyby ktoś mógł się ze mną nimi podzielić. Wiem, że póki nie będzie badania i wyników, to diagnozy nie będzie lecz chciałabym wiedzieć na co się nastawić. Boje się.
Dziękuję za każda informację

Ika

16.03.2016 20:40

Odpowiedz

O 14:16, dnia 2016-03-16 Ika napisał(-a):

Witajcie

Czy masa miękkotkankowa wykryta w TK w śródpiersiu plus stany podgorączkowe i chudnięcie jest zawsze czymś złym ? Chodzi mi o to, że badanie węzła dopiero przede mną wielu z Was miało może podobne historie. Gdyby ktoś mógł się ze mną nimi podzielić. Wiem, że póki nie będzie badania i wyników, to diagnozy nie będzie lecz chciałabym wiedzieć na co się nastawić. Boje się.

Dlaczego nikt nie odpowiada ?

waluszka

17.03.2016 11:23

Odpowiedz

O 21:40, dnia 2016-03-16 Ika napisał(-a):

Witajcie

Cześć,

przede wszystkim nie panikuj. Nikt nie odpowie jakie badania przed tobą. Przede wszystkim trzeba ustalić co za stwór siedzi w śródpiersiu. Ja mam w śródpiersiu litą masę o wymiarach 26x38x36 mm. Żadnych stanów podgorączkowych, żadnego chudnięcia poza tym nie mam. Pobrali mnie węzeł chłonny nadobojczykowy do badania histopat. i czekam na wynik. Z badania cytologicznego węzła przy biopsji BACC (nie polecana ze względu na małą wiarygodność, u mnie udało się "złapać" komórki nowotworowe) rozpoznanie - ZZ. Dopóki nie będzie rozpoznany rodzaj chłoniaka (o ile to chłoniak (!) i typ żadnych dodatkowych badań nie zlecą. W celu ustalenia stopnia zaawansowania najpewniej zlecą PET'a.

Z doświadczenia wiem, iż zamartwianie się na zapas nic nie daje. Parę tygodni temu byłam ruiną człowieka z powodu nerwicy, w która wpędziłam się. Dzięki forumowiczom uświadamiam, iż da się z tym walczyć i wygrywać.

Ika

17.03.2016 14:05

Odpowiedz

O 12:23, dnia 2016-03-17 waluszka napisał(-a):

O 21:40, dnia 2016-03-16 Ika napisał(-a):

Witajcie

Cześć,

przede wszystkim nie panikuj. Nikt nie odpowie jakie badania przed tobą. Przede wszystkim trzeba ustalić co za stwór siedzi w śródpiersiu. Ja mam w śródpiersiu litą masę o wymiarach 26x38x36 mm. Żadnych stanów podgorączkowych, żadnego chudnięcia poza tym nie mam. Pobrali mnie węzeł chłonny nadobojczykowy do badania histopat. i czekam na wynik. Z badania cytologicznego węzła przy biopsji BACC (nie polecana ze względu na małą wiarygodność, u mnie udało się "złapać" komórki nowotworowe) rozpoznanie - ZZ. Dopóki nie będzie rozpoznany rodzaj chłoniaka (o ile to chłoniak (!) i typ żadnych dodatkowych badań nie zlecą. W celu ustalenia stopnia zaawansowania najpewniej zlecą PET'a.

Z doświadczenia wiem, iż zamartwianie się na zapas nic nie daje. Parę tygodni temu byłam ruiną człowieka z powodu nerwicy, w która wpędziłam się. Dzięki forumowiczom uświadamiam, iż da się z tym walczyć i wygrywać.

Waluszka bardzo dziękuję za odpowiedź. To nie jest tak, że panikuję tylko tak długo trwa moja niepewność. Nie wiem ile czasu będę czekać na badanie węzła, bo dopiero w poniedziałek będzie to ustalane u tarakochirurga. Nawet nie wiem jak ma to badanie wyglądać, wiem tylko, że pod znieczuleniem ogólnym. Ile jeszcze czasu od badania trzeba czekać na wyniki. Chyba chciałam od Was usłyszeć, że to nie jest na pewno zz ale wiem, że to niemożliwe.

W maju mam komunię syna mam nadzieję, że nic nie popsuje nam tej ważnej dla nas chwili.

Trzymaj się dasz czasami znać jak zdrówko?

waluszka

17.03.2016 16:08

Odpowiedz
Ika,
ja miałam biopsje otwartą węzła w pełnej narkozie z intubacją. Brzmi tragicznie. Mam już swoje lata i najbardziej bałam się , narkozy. Bardzo dobrze zniosłam ten zabieg i narkozę. Chirurg, który mnie operował ma złote ręce. Szew wygląda jak cieniutka niteczka. W końcu dekolty nikt nie zabronił ;). W szpitalu byłam 3 dni. Wynik miał być w ciągu 2 tygodni jednak mój węzełek był skierowany na ponowne badanie. Więc wyniku nie mam do dnia dzisiejszego. Przed biopsja miałam masę badań z krwi wraz z pełna listą markerów nowotworowych. Miałam również badanie PET (samo badanie podobne do tomografii więc luzik). Pierwsza wizyta w COI była 10 lutego br. a diagnozowanie trwa nadal. Czuję się dobrze. Miewam dołki ale mąż i syn skutecznie wyciągają. Moja rada, skup się na komunii dziecka, a reszta ułoży się i na pewno pomyślnie. W końcu ktoś nad nami czuwa tam w górze.
Trzymaj się.