Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Bardzo sie boje

Autor: ika • 15.03.2016 14:25 • 10 odpowiedzi

ika

15.03.2016 14:25

Odpowiedz
Jestem tu nowa. Mam tyle pytań.
Od 3 miesięcy lekarz diagnozuje mnie z powodu masy miękkotkankowej 3 cm w śródpiersiu. W TK jest napisane węzeł chłonny ?
Doszły stany podgorączkowe, chudnięcie, non stop przeziębienia. Nie ma jednak zmian prócz tej w śródpiersiu.
Lekarz skierował mnie na pobranie tej zmiany i zbadanie jej. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Bardzo proszę o informacje.

Nessa

15.03.2016 16:21

Odpowiedz

O 15:25, dnia 2016-03-15 Ika napisał(-a):

Od 3 miesięcy lekarz diagnozuje mnie z powodu masy miękkotkankowej 3 cm w śródpiersiu. W TK jest napisane węzeł chłonny ?

Doszły stany podgorączkowe, chudnięcie, non stop przeziębienia. Nie ma jednak zmian prócz tej w śródpiersiu.

Lekarz skierował mnie na pobranie tej zmiany i zbadanie jej. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

A jak doszło do tego, że udało mu się znaleźć taką małą masę w klatce? Miałaś jakieś rutynowe badanie?

Ika

15.03.2016 20:37

Odpowiedz

O 17:21, dnia 2016-03-15 Nessa napisał(-a):

O 15:25, dnia 2016-03-15 Ika napisał(-a):

A jak doszło do tego, że udało mu się znaleźć taką małą masę w klatce? Miałaś jakieś rutynowe badanie?

Tak mialam USG ponieważ na samym początku miałam powiększone węzły szyjne i karkowe. One jednak po czasie się zmniejszyły. USG jednak nie docierało za mostek dlatego kolejnym badaniem było TK

Nessa

15.03.2016 21:56

Odpowiedz

Jeśli lekarz zalecił biopsję zmiany to do tego czasu nic tutaj nie pomożemy.

Gdyby nawet okazało się, że to chłoniak - czego Ci nie życzę - to dobrze że tak szybko wykryty. U sporej większości osób guz w klatce dochodzi do 10cm, a nawet wtedy jak się okazuje może się to dobrze zakończyć :)

Trzymaj się i daj znać potem jak badanie.

Ika

15.03.2016 22:10

Odpowiedz

O 22:56, dnia 2016-03-15 Nessa napisał(-a):

Gdyby nawet okazało się, że to chłoniak - czego Ci nie życzę - to dobrze że tak szybko wykryty. U sporej większości osób guz w klatce dochodzi do 10cm, a nawet wtedy jak się okazuje może się to dobrze zakończyć :)

Ika

15.03.2016 22:16

Odpowiedz

Dam znać choć będę wiedzieć o nich za jakiś czas.

Do tego czasu muszę jakoś pozbierać myśli choć nie ma we mnie paniki, to strach tak.

Myślicie, ze może okazać się to coś czymś błachym a nie ziarnicą?

Ika

16.03.2016 07:46

Odpowiedz

O 23:16, dnia 2016-03-15 Ika napisał(-a):

Dam znać choć będę wiedzieć o nich za jakiś czas.

Do tego czasu muszę jakoś pozbierać myśli choć nie ma we mnie paniki, to strach tak.

Myślicie, ze może okazać się to coś czymś błachym a nie ziarnicą?

Dopiero w poniedziałek będę miała ustaloną datę pobrania węzła do badań. Mam nadzieję, że będzie dobrze choć bez względu na wynik chciałabym już wiedzieć, co tam siedzi, bym mogła odsapnąć albo nie daj Boże zacząć leczenie.

Nessa

16.03.2016 21:31

Odpowiedz

Są też łagodne guzy w klatce. Tylko się je wycina.

Superkonkord

16.03.2016 21:45

Odpowiedz

Hej Ika. Wyluzuj. Stres nic nie da. Poczekaj na badanie histo. Raczej nie bedzie bolalo a pobranie wycinka jest kluczowe. Nie panikuj jesli podejrzewasz chloniaka Hodgkina. Nie umniejszajac powagi sytuacji, ten rodzaj nowotworu jest najlepiej rokujacym i najlepiej leczonym dziadostwem na rynku :) Diagnostyka jest najwazniejsza. Leczenie to juz tylko duuuuuzo cierpliwosci :)

Superkonkord

16.03.2016 21:53

Odpowiedz

Dla pocieszenia. Moj guz mial wymiary 18x10x8 cm ;) Wogole go nie czulem. Morfologia perfect. Do tego doszla masywna zakrzepica zyl od lokcia do szyji. Nacieki na pluca. I co? Z 4 st zaawansowania mam elegancka pelna remisje. Forum jest skarbnica wiedzy a w razie czego...Jak cos, jestesmy tu i jest nas wiele/wielu! ;)

Ika

16.03.2016 23:08

Odpowiedz

O 22:53, dnia 2016-03-16 Superkonkord napisał(-a):

Dla pocieszenia. Moj guz mial wymiary 18x10x8 cm ;) Wogole go nie czulem. Morfologia perfect. Do tego doszla masywna zakrzepica zyl od lokcia do szyji. Nacieki na pluca. I co? Z 4 st zaawansowania mam elegancka pelna remisje. Forum jest skarbnica wiedzy a w razie czego...Jak cos, jestesmy tu i jest nas wiele/wielu! ;)

Dziękuję