Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Niepewność.

Autor: unlike • 02.03.2016 14:07 • 9 odpowiedzi

unlike

02.03.2016 14:07

Odpowiedz
Hej, kochani, potrzebuje waszej porady, albowiem fiksuje się nieco psychicznie. W listopadzie 2015 zawiało mi ucho podczas koszmarnej pogody i od tego wszystko się zaczęło. Ucho bolało, ale zaleczyłam je "domowymi" sposobami, a "za kare" po dwóch tygodniach spuchłam jak bania wzdłuż całej prawej strony szyi, od obojczyków po ucho, a nawet za nim. Pobiegłam do laryngologa, stwierdził zapalenie węzłów i przepisał antybiotyk. Po antybiotyku ból minął i opuchlizna zeszła, ale węzły zostały, największy przy śliniance przyusznej miał 1.2cm w osi krótkiej. W związku z tym w grudniu wysłano mnie na biopsje cienkoigłową - wynik, węzeł prawidłowy. Kazano mi czekać. W zeszłym tygodniu powtórzyłam usg. Wynik:

W okolicy dolnego bieguna ślinianki przyusznej prawej policykliczny węzeł chłonny z resztkową zatoką tłuszczową w osi krótkiej 8mm - mniejszy niż poprzednio. Obustronnie, podżuchwowo owalne i policykliczne węzły chłonne, śred.5-7mm w osi krótkiej z zachowanymi lub resztkowymi zatokami tłuszczowymi. Podobne w okolicy nadobojczykowej prawej. Wzdłuż naczyń szyjnych obustronnie drobne tłuszczowe węzły chłonne o śred.2-3mm w osi krótkiej.

Babeczka od usg, powiedziała, że "nie jest lekarzem, do biopsji się to nie kwalifikuje, ale ona by pomyślała na moim miejscu nad tymi nad obojczykiem, bo one nie są tam normalnie" (cokolwiek to znaczy) i nakazała odczekać kolejne 3 miesiące i powtórzyć usg. Do onkologa termin mam dopiero kwiecień, a jestem wykończona psychicznie tymi podejrzeniami, dlatego piszę do was. Z dodatkowych objawów:

- temperatura 36.8-36.9 w I fazie cyklu mierzona w ustach, natomiast 37.2-37.3 w II fazie cyklu także mierzona w ustach
- nie pocę się ani nic mnie swędzi
- jak wyjdę na zimne powietrze i wiatr to boli mnie szyja po prawej stronie
- tyje (tarczyca)
- jestem wiecznie zmęczona i nic mi się nie chce (tu także podejrzewam tarczyce, bowiem ostatnio skoczyło mi TSH).

W morfologii wszystko w normach, jedynie lekki spadek leukocytów i neutrofili i monocytów, ale wszystko mieszczą się w normach.Wspomnę, że morfologie robiłam tydzień po zakończeniu antybiotyku od dentysty po wyrwaniu ósemki (wrastała w dziąsło).

Powoli zaczyna mi odbijać, łapie się na tym, że automatycznie macam sobie szyję i wyliczam kiedy znów mogę pójść na morfologię. Czuję, że do kwietnia zwariuję, a więc bardzo proszę o poradę czy istnieje dużo czynników wskazujących na ziarnicę? Czy to usg jest aż tak złe?

unlike

02.03.2016 14:10

Odpowiedz
Zapomniałam dodać:

- CRP: 0,6 (ponoć OB nie jest wymierne przy Hashimoto)
- po prawej stronie miałam naciągnięty mięsień z tyłu karku po wypadku samochody w zeszłe wakacje, chodziłam na rehabilitacje, bo miałam od niego bóle głowy (nieszczęśliwie uderzyłam nim w bok zagłówka)

nube

02.03.2016 17:24

Odpowiedz

Jeśli największy węzeł ma 8 mm to ciężko tutaj coś podejrzewač. Raczej nie powinnaś mieć powodów do obaw bo węzły w tym czasie się nie powiększyły.

Pomocna

02.03.2016 20:40

Odpowiedz

Jeśli masz Hashimoto - powiększone węzły są czymś normalnym. W końcu Twój organizm atakuje sam siebie. W przypadku chorób autoimmunologicznych możliwe jest powiększanie węzłów chłonnych.

Unlike

02.03.2016 20:56

Odpowiedz

O 21:40, dnia 2016-03-02 Pomocna napisał(-a):

Jeśli masz Hashimoto - powiększone węzły są czymś normalnym. W końcu Twój organizm atakuje sam siebie. W przypadku chorób autoimmunologicznych możliwe jest powiększanie węzłów chłonnych.

Dziękuję za odpowiedź, nieco mnie uspokoiła :) Też tak sądziłam, ale radiolog powiedziała, że nigdy się jeszcze nie spotkała z powiększonymi węzłami nad obojczykiem od Hashimoto. I że to w ogólnie rzadkość, żeby węzły się powiększały od Hashi :/

Pomocna

02.03.2016 21:12

Odpowiedz

2-3 mm to nie jest powiększony węzeł chłonny, sama mam "naturalnie" wyczuwalne dwa w dołach nadobojczykowych, które na usg opisywane są jako 7mmx3mm i na 100% są prawidłowe. W ogóle czemu na tym usg jest podany tylko jeden wymiar? Nie tak to powinno wyglądać... ;)

Unlike

02.03.2016 21:18

Odpowiedz

O 22:12, dnia 2016-03-02 Pomocna napisał(-a):

2-3 mm to nie jest powiększony węzeł chłonny, sama mam "naturalnie" wyczuwalne dwa w dołach nadobojczykowych, które na usg opisywane są jako 7mmx3mm i na 100% są prawidłowe. W ogóle czemu na tym usg jest podany tylko jeden wymiar? Nie tak to powinno wyglądać... ;)

Nie mam pojęcia przepisałam dokładnie opis, a usg robione było w klinice onkologicznej,chciałam pozostać u tej samej pani radiolog, aby miała porównanie, ponoć tak jest lepiej niż zmieniać radiologów :) Niestety co mnie nieco wkurzyło, to, że onkolog może to zobaczyć dopiero w kwietniu bo mają duże obłożenie ponoć.

Pomocna

02.03.2016 23:05

Odpowiedz

To prawda. A jak tam endokrynolog? Robi Ci usg na wizytach czy dostajesz skierowanie i idziesz gdzie indziej? Ja sama mam Hashimoto i jeszcze przed diagnozą zz na moją prośbę przy usg tarczycy sprawdzał mi węzły na całej szyi i zapisywał na usg dokładne wymiary (czyli oś długa x oś krótka) i położenie, także jak masz fajnego lekarza to możesz poprosić, aczkolwiek oczywiście może się nie zgodzić, gdyż to nie należy do jego specjalności.

unlike

03.03.2016 07:48

Odpowiedz

O 00:05, dnia 2016-03-03 Pomocna napisał(-a):

To prawda. A jak tam endokrynolog? Robi Ci usg na wizytach czy dostajesz skierowanie i idziesz gdzie indziej? Ja sama mam Hashimoto i jeszcze przed diagnozą zz na moją prośbę przy usg tarczycy sprawdzał mi węzły na całej szyi i zapisywał na usg dokładne wymiary (czyli oś długa x oś krótka) i położenie, także jak masz fajnego lekarza to możesz poprosić, aczkolwiek oczywiście może się nie zgodzić, gdyż to nie należy do jego specjalności.

Robie usg u endokrynolog :) Zwykle zerka też na węzły, ale ich nie opisuje :)

Unlike

10.03.2016 16:43

Odpowiedz
Zrobiłam dziś badania krwi:

- ob.: 6
- ldh - 167 [norma:135-214]

W morfologii czysto poza leukocytami i neutrofilami:

- leukocyty: 4,3 [norma:3,8-10]
- neutrofile: 2,37 [norma:2,5-7]

Myślicie, że jest okay, czy te neutrofile i leukocyty powinny obudzić czujność?