Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy lekarz mnie zlekceważył?

Autor: Luki • 18.02.2016 07:21 • 8 odpowiedzi

Luki

18.02.2016 07:21

Odpowiedz
Witam,

Ostatnio pisałem że zaczęło boleć mnie biodro... Ból nie przechodził więc zacząłem się macać w tamtych okolicach i oczywiście wyczułem małą kulkę w pachwinie. Pojechałem z tym do swojej lekarz która mnie obmacala po szyi, pachach i pachwinach i powiedziała żebym się nie przejmował bo węzeł który wyczułem w pachwinie jest na tętnicy i dlatego go tak czuć a reszta jest ok. Pytanie, czy lepiej zrobić usg? Czy może rtg całego biodra? Czy taki węzeł może powiększyć się od hemoroidów? Czy po prostu to olać tak jak lekarz? Jestem w remisji od 3 lat, wcześniej miałem zajęta klatkę i szyję. Pozdrawiam!

rodzynka

18.02.2016 09:11

Odpowiedz
Jaki duży jest ten węzeł? Ja bym dla świętego spokoju zrobiła usg tego węzła, czyli całych pachwin.

A jak ból biodra? Przeszedł?

Luki

18.02.2016 09:34

Odpowiedz

O 10:11, dnia 2016-02-18 rodzynka napisał(-a):

Jaki duży jest ten węzeł? Ja bym dla świętego spokoju zrobiła usg tego węzła, czyli całych pachwin.

A jak ból biodra? Przeszedł?

Ból biodra jest specyficzny, jak wstaje lub jak stanę z nogi na nogę to mnie zaboli, bez tragedii ale wcześniej tego nie miałem. Ciężko określić jego wielkość bo on jest umiejscowiony jakby na tętnicy, tak nieco głębiej. Na pewno nie jest wielkości śliwki, raczej coś między groszkiem a fasolką.

INES

18.02.2016 13:37

Odpowiedz

W mojej ocenie, jeśli mamy szczególnie do czynienia z pacjentem z historią choroby onkologicznej, powiększony węzeł należy obejrzeć przez USG. Bezwzględnie.

Pomocna

18.02.2016 14:00

Odpowiedz

O 08:21, dnia 2016-02-18 Luki napisał(-a):

Witam,

Ostatnio pisałem że zaczęło boleć mnie biodro... Ból nie przechodził więc zacząłem się macać w tamtych okolicach i oczywiście wyczułem małą kulkę w pachwinie. Pojechałem z tym do swojej lekarz która mnie obmacala po szyi, pachach i pachwinach i powiedziała żebym się nie przejmował bo węzeł który wyczułem w pachwinie jest na tętnicy i dlatego go tak czuć a reszta jest ok. Pytanie, czy lepiej zrobić usg? Czy może rtg całego biodra? Czy taki węzeł może powiększyć się od hemoroidów? Czy po prostu to olać tak jak lekarz? Jestem w remisji od 3 lat, wcześniej miałem zajęta klatkę i szyję. Pozdrawiam!

Jeżeli hemoroidy np. akurat krwawią (wcale nie musisz o tym wiedzieć, może to być mikrouraz) to bardzo możliwe, że mógł się wdać stan zapalny, gdyż wiadomo jakie to miejsce.

Na Twoim miejscu zrobiłabym USG, a jeśli węzeł okaże się ok to także na początku rtg biodra. Strzeżonego... ;)

Luki

18.02.2016 14:09

Odpowiedz

O 15:00, dnia 2016-02-18 Pomocna napisał(-a):

Witam,

Jeżeli hemoroidy np. akurat krwawią (wcale nie musisz o tym wiedzieć, może to być mikrouraz) to bardzo możliwe, że mógł się wdać stan zapalny, gdyż wiadomo jakie to miejsce.

Na Twoim miejscu zrobiłabym USG, a jeśli węzeł okaże się ok to także na początku rtg biodra. Strzeżonego... ;)

Zacznę od tego że chce Wam bardzo podziękować za rady i dobre słowo. Mam wynik USG - cytuję

"W okolicy pachwinowej prawej widoczne trzy węzły chłonne ok. 7-8 mm, o prawidłowej strukturze i unaczynieniu. Nie stwierdzono nieprawidłowych tworów."

Czyli mogę domniemywac że to jeden z wielu fałszywych alarmów które miałem przez 3 lata i moja onkolog miała rację?

Pozdrawiam.

Luki

18.02.2016 14:11

Odpowiedz

O 15:09, dnia 2016-02-18 Luki napisał(-a):

O 15:00, dnia 2016-02-18 Pomocna napisał(-a):

Witam,

Zacznę od tego że chce Wam bardzo podziękować za rady i dobre słowo. Mam wynik USG - cytuję

"W okolicy pachwinowej prawej widoczne trzy węzły chłonne ok. 7-8 mm, o prawidłowej strukturze i unaczynieniu. Nie stwierdzono nieprawidłowych tworów."

Czyli mogę domniemywac że to jeden z wielu fałszywych alarmów które miałem przez 3 lata i moja onkolog miała rację?

Pozdrawiam.

Apropo biodra, może ten ból pojawił się od mojego trybu pracy? Od roku jestem kierowcą.

Pomocna

18.02.2016 14:17

Odpowiedz

O 15:11, dnia 2016-02-18 Luki napisał(-a):

Pozdrawiam.

Apropo biodra, może ten ból pojawił się od mojego trybu pracy? Od roku jestem kierowcą.

Bardzo możliwe, że miała rację. Obserwuj węzły.

Możliwe też, że ból biodra związany jest z ciągłą pozycją siedzącą, ale weź lepiej skierowanie od rodzinnego na rtg biodra.

Luki

10.03.2016 08:41

Odpowiedz

O 15:17, dnia 2016-02-18 Pomocna napisał(-a):

O 15:11, dnia 2016-02-18 Luki napisał(-a):

Pozdrawiam.

Bardzo możliwe, że miała rację. Obserwuj węzły.

Możliwe też, że ból biodra związany jest z ciągłą pozycją siedzącą, ale weź lepiej skierowanie od rodzinnego na rtg biodra.

Mam wynik rtg stawu biodrowego prawego

"Widoczne kostne części stawu biodrowego prawego bez zmian, szpara stawu zachowana "

Co sądzicie?