Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Węzły chłonne w śliniankach

Autor: Agnieszka • 08.01.2016 09:30 • 5 odpowiedzi

Agnieszka

08.01.2016 09:30

Odpowiedz

Witam, podczas wizyty na usg z dzieckiem poskarzylam sie lekarzowi na dziwne uczucie na szyi, taki dyskomfort w okolicach zuchwy, uczucie pogrubienia szyi - jakby promieniowalo to z okolic stawu zuchwowego. Bylam z tym juz u laryngologa, u endokeynologa, mialam usg wezlow chlonnych i tarczycy - wszystkie wyniki prawodlowe, na szyi (podzuchwowo i na MOS) sporo powiekszonych ale niepodejrzanych wezlow chlonnych. Lekarz ktory badal moje dziecko przylozyl mi glowice usg do twarzy i stwierdzil ze w prawej sliniance sa dwa odczynowe wezly chlonne (czyli z tej strony gdzie czuje dyskomfort). Lekarz powiedzial ze tego sie nie leczy a to uczucie samo minie, a wezly sie wchlona. Niemniej zaniepokoilo mnie to. Nikt wczesniej na usg nie badal mi tej okolicy, prawde mowiac nie znalazlam tez nigdzie informacji zeby w sliniankach byly wezly chlonne. Co robic? Powinnam sie martwic? Wykonac jakies badania?

Agnieszka

12.01.2016 14:27

Odpowiedz
Poniewaz nigdzie nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie udalam sie na usg slinianek. W wyniki zapisani ze slinianki przyuszne jednorodne, niepowiekszone. W ich miazszu pojedyncze niezmienione wezly chlonne o srednicach 10 mm (prawa str) i do 6 mm (lewa). Podzuchwowe bz. W okolicach katow zuchwy pojedyncze niezmienione wezly , najwiekszy 19x6 (prawa str), 14x7 lewa. Pojedyncze w okolicach mos do 7 mm w okol. Karwowej pojedynczy 5 mm (lewa str), po prawej karkowe niewidoczne. Nadobojczykowe niepowiekszone. Wszystkie uwidocznione niezmienione.

Czy teraz mozecie powiedziec cos wiecej? Co z tymi w sliniankach? Moga byc czy nie? Radiolog powiedzial ze wiekszosc osob takie ma a ja pierwsze slysze.
Dodam ze od kilku miesiecy odczuwam jakby ucisk w stawach zuchwowoskroniowych. Bylam z tym u internistow i laryngologa ale nie widzi nic niepokojacego, mowia ze moze to od zebow bo mam krzywy zgryz. Pomoze ktos?

Oika

12.01.2016 18:50

Odpowiedz

O 15:27, dnia 2016-01-12 Agnieszka napisał(-a):

Poniewaz nigdzie nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie udalam sie na usg slinianek. W wyniki zapisani ze slinianki przyuszne jednorodne, niepowiekszone. W ich miazszu pojedyncze niezmienione wezly chlonne o srednicach 10 mm (prawa str) i do 6 mm (lewa). Podzuchwowe bz. W okolicach katow zuchwy pojedyncze niezmienione wezly , najwiekszy 19x6 (prawa str), 14x7 lewa. Pojedyncze w okolicach mos do 7 mm w okol. Karwowej pojedynczy 5 mm (lewa str), po prawej karkowe niewidoczne. Nadobojczykowe niepowiekszone. Wszystkie uwidocznione niezmienione.

Czy teraz mozecie powiedziec cos wiecej? Co z tymi w sliniankach? Moga byc czy nie? Radiolog powiedzial ze wiekszosc osob takie ma a ja pierwsze slysze.

Dodam ze od kilku miesiecy odczuwam jakby ucisk w stawach zuchwowoskroniowych. Bylam z tym u internistow i laryngologa ale nie widzi nic niepokojacego, mowia ze moze to od zebow bo mam krzywy zgryz. Pomoze ktos?

Mi się wydaje, że z ziarnicą to nie ma nic wspólnego. Ja np mam powiększone i dosyć twarde ślinianki całe życie, a ziarnicowe absolutnie nie są, każdy z 3 petów które miałam nigdy tam nie zaświecił.

Przecież węzły mogą się powiększać od wszystkiego, skąd od razu pomysł, że to nowotwór?

Robiłaś morfologię i CRP?

Amelia

12.01.2016 21:15

Odpowiedz
Agnieszka,
Najlepiej poobserwować te wezly z 2 miesiące i zobaczyć co sie dzieje.Czy masz jakies dolegliwości laryngologiczne?
Niestety o wezlach w sliniankach niewiele informacji można znaleźć. Zaklada sie, ze podejrzane onkologicznie sa nadobojczykowe, pozostałe lokalizacje mogą byc infekcyjne.
Możesz zrobic dodatkowe badania typu morfologia, crp, on, ldh- ale to dopiero gdy okaże sie, ze wezly nie maleją.

Agnieszka

13.01.2016 07:38

Odpowiedz

Nie mam innych dolegliwosci laryngologicznych. W ogole zaczelo sie od tego ze zaczelam odczuwac dziwny bol po prawej stronie szczeki. Wlasciwie nie bol bo to nie boli ale takie uczucie jakbym miala opuchnieta szyje, dyskomfort po prostu. Od jakiegos miesiaca doszlo to dziwne uczucie na policzku, jakbym miala zmeczony staw - pojawia sie to z uplywem czasu w ciagu dnia, rano jest ok. Do tego jak szeroko otwieram buzie to "slysze" takie klikanie - moze to problem samego stawu? Opisywalam to tutaj ale nikt nie odpowiedzial. Bylam od tego czasu u 2 radiologow i co najmniej 2 laryngologów i kilku internistów. Nikt nie widzial problemu. Dopiero 3 radiolog ten od moich dzieci zainteresowal sie sliniankami. Wg niego nie ma sie czym przejmowac a ten stan prawdopodobnie sam minie. Pokazywalam wynik usg laryngologowi i tez nie widzi problemu. Wyczytalam gdzies w necie ze w miazszu slinianek sa wezly chlonne ale nie wiem na ile to prawda bo to zrodlo nie jest wiarygodne. Crp i morfologie mialam robiona 31 grudnia - wyniki sa prawidlowe.

Agnieszka

19.01.2016 20:59

Odpowiedz

Dalej poszukując przyczyny trafiłam do neurologa, który przepisał mi leki przeciwzapalne/przeciwbólowe. Dodatkowo mam iść do stomatologa (bo może coś od zębów) i do ...hematologa, bo te węzły na szyi. I ja już nie wiem, laryngolog i radiolog, a także onkolog u którego byłam nie widzą problemów w węzłach, neurolog w drugą stronę. Czy dorośli mogą mieć powiększone węzły chłonne (szyja, mos, slinianki)??? Czy nie?