Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Ziarnica?

Autor: InkyBlack • 28.12.2015 13:01 • 1 odpowiedzi

InkyBlack

28.12.2015 13:01

Odpowiedz
Witam :)

Wszystko zaczęło się rok temu, kiedy zaczęłam kaszleć. Jak nie przechodziło przez jakiś miesiąc to poszłam z tym do lekarza - dał antybiotyk, ale bez skutku. Poszłam po praz drugi - dał Encorton (kortykosteroidy) i bardzo szybko przeszło, po niewielkiej gorączce ani śladu, no ale wróciło. Dostałam trzeci antybiotyk, niby troszkę zelżało, ale całkowicie nie ustąpiło. Poszłam do laryngologa, stwierdził, że zacznie mnie leczyć na refluks no i ... po 6 miesiącach kaszel ustąpił bez śladu. W międzyczasie okazało się, że mam anemię z niedoboru żelaza, po terapii żelazem wszystko ładnie wróciło do normy. Robiłam rutynowe RTG i okazało się, że mam poszerzony cień śródpiersia. TK wyjaśniła, że to powiększone węzły chłonne. Potem USG tarczycy przy okazji wykazało, że powiększone są też węzły nadobojczykowe, ale jak ich dotykam to są raczej ruchome i miękkie. Aha, w żadnym opisie nie było nic o "pakietach". W morfologii OB podniesione do 39, CRP w normie, nieznacznie powiększona ilość monocytów. Kaszel od pół roku absolutnie nie wrócił, czuję się bardzo dobrze. Czy to raczej stan pozapalny czy jest się czego obawiać? Boję się...

krk

28.12.2015 16:30

Odpowiedz
Robiłam rutynowe RTG i okazało się, że mam poszerzony cień śródpiersia. TK wyjaśniła, że to powiększone węzły chłonne. Potem USG tarczycy przy okazji wykazało, że powiększone są też węzły nadobojczykowe...

Nie bardzo rozumiem intencje lekarza kierującego Cię na RTG, TK, bo skoro wyszły powiększone węzły w śródpiersiu i nadobojczykowe, to powinien dalej diagnozować, a nie pozostawić samej sobie. Takie wyniki powinny go zaniepokoić. Zmień lekarza.