Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Węzły

Autor: Milka • 17.12.2015 14:44 • 15 odpowiedzi

Milka

17.12.2015 14:44

Odpowiedz

Hej.jakiś czas temu na szyi wyskoczył mi duży węzeł chłonny poszłam na usg które wykazało ze ten guz stworzyło kilka małych okrągłych ściśle do siebie przylegających węzłów których średnica nie przekracza 1 cm za to cały ten guz ma ponad 27 mm. Usg wykazało też kilka innych powiekszonych węzłów. Lekarz który robił usg nic nie chciał powiedzieć laryngolog wypisal tylko skierowanie do onkologa... termin na lutego. Teraz zauważyłam ze po drugiej stronie szyi też tworzy mi się jakieś paskudztwo już wyraźnie czuć tam jakąś kulę... moje pytanie jest takie czy takie małe węzły tworzące spory guz też mogą być nowotworowe??? Od lekarzy nic nie można się dowiedzieć a takie siedzenie i czekanie jest odbijające... dziękuję za każdą odpowiedź

Sara

17.12.2015 15:47

Odpowiedz

Rozumiem, że te małe węzły tworzące guz to po prostu pakiety wezłów? Niestety takie rzeczy nie wróżą nic dobrego, ale też jednoznacznie nie oznaczają nowotworu. Robiłas jakieś badania krwi, masz inne dolegliwości?

Milka

17.12.2015 16:41

Odpowiedz

Ogólnie Bardzo kiepsko się czuję jakbym cały czas była chora. Nie mam temperatury ale czuje się jakbym miała gorączkę... Ja ogólnie nigdy nie goraczkuje sporo schudłam w ciągu 1.5 miesiąca z 50:kg spadlam na 44. To chyba wszystko taki stan utrzymuje się mniej więcej od 2-3 miesięcy

Milka

17.12.2015 16:43

Odpowiedz

Badania krwi robiłam we wrześniu były idealne. Teraz w sobotę zamierzam znów zrobić badania.

Malgosia86

17.12.2015 16:47

Odpowiedz

Dziwne , że osoba robiąca usg nie chciała Ci nic powiedzieć. Ja poszłam z dwoma powiększonymi węzłami a okazało się, że jest tego już masa. Lekarka od razu mi powiedziała ,że są liczne powiększone podejrzane węzły chłonne budzące niepokój i wszystko po kolei mi wytłumaczyła co to może być. Kazała mi wybrać się do onkologa i zrobić tk i biopsję węzła. Potem na pecie wyszło : liczne zlewające się w pakiety powiększone węzły chłonne i tak w całej klatce piersiowej i szyi. Także musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wyniki badań jakie Ci zlecą. wiem ,że luty daleko , nie myślałaś o tym żeby skonsultować się z innym lekarzem , może on będzie bardziej rozmowny? i nie będzie niczego ukrywał przed Tobą? a skąd jesteś?

Malgosia86

17.12.2015 17:08

Odpowiedz

ja miałam tylko lekko obniżone limfocyty %

Milka

17.12.2015 17:12

Odpowiedz

Lekarz robiący usg powiedział tylko ze sporo jest tych węzłów i ze powinien zobaczyć to lekarz. Pani laryngolog tylko przeczytała wynik nawet nie spojrzała na zdjęcia z usg trochę pomacala szyję i wypisala skierowanie do onkologa... dodam ze miałam też robione we wrześniu rtg klatki piersiowej i wyszło ok. Jestem z Inowrocławia.

Sara

17.12.2015 19:59

Odpowiedz

Ja obecnie mieszkam w Bydgoszczy, to niedaleko Ino. Proponuję, żebyś zadzwoniła do Centrum Onkologii w Bydgoszczy, terminy są o wiele krótsze i lekarze swietni. Numer znajdziesz na stronie internetowej, przez telefon mozesz sie zarejestrowac. Życzę Ci powodzenia i daj znac jakie będą postępy! Recepcja: (52) 374 32 43/44

Milka

17.12.2015 20:10

Odpowiedz

Już tam dzwoniłam ale Pani w rejestracji powiedziała ze powinnam mieć wyszczególnione do jakiego onkologa... A ja mam tylko do poradni onkologicznej i na takie skierowanie mnie tam nie przyjmą... poczekam do lutego i zobaczymy co dalej :) dziękuję :)

nube

17.12.2015 22:21

Odpowiedz

ee dziwne bo do onkologa nie trzeba mieć żadnego skierowania. Można tak od siebie przyjść. Może spóbuj tam jutro przedzownić, a nuż trafisz na kogoś innego.

Sara

18.12.2015 06:36

Odpowiedz

Nube ma racje! Ty nie chcesz od razu tych wezłów wycinać, tylko skonsultować sytuację z onkologiem a nie chirurgiem onkologiem. Do takiego chieuega onkologa owszem jest potrzebne skierowanie, ale do onkologa NIE. Myślę, że zadzwoń tam jeszcze raz i sie dogadaj, bo do lutego to jeszcze sporo czasu

milka

21.12.2015 10:07

Odpowiedz

w piątek byłam u lekarza bo spuchła mi twarz i szyja strasznie mnie bolała okolicy guza nawet nie mogłam dotknąć... dostałam antybiotyki i dolegliwości minęły ale dostałam też skierowanie na ponowne badanie krwi wybieram się na nie jutro... dodzwonić się do centrum onkologii to jakaś masakra.. moja babcia będzie tam na początku stycznia to ma się zapytać jak to jest i czy mam szansę skonsultować się z jakimś onkologiem... no zobaczymy. dziękuję za rady :)

Amelia

21.12.2015 18:27

Odpowiedz

Jesli chodzi o wezly to ja CO Bydgoszcz nie polecam. Sama mam powiększone wezly od maja i wciąż wychodzą nowe. Do tego żadnej infekcji nie mam. Kilka razy miałam skierowanie na wycięcie wezla a w Bydgoszczy wciaz mnie splawiaja twierdząc, ze to wezly odczynowe. Największy ma 3 cm. Sa tez na karku, za uszami. Dlatego Bydgoszcz odradzam. Tam maja jakies dziwne standardy jesli chodzi o wezly.

Milka

28.12.2015 13:55

Odpowiedz

Wyniki badań idealne tylko w rozmazie wyszło za mało monocytow... po Nowym roku mam iść do lekarza po skierowanie na kolejne usg bo lekarz też stwierdZił ze coś się tworzy po drugiej stronie szyi. No więc czekamy dalej. Pozdrawiam

Milka

13.01.2016 21:33

Odpowiedz

Hej jutro mam kolejne usg węzłów. Przed świętami byłam na antybiotyku teraz od 1 do 7 stycznia znowu lezalam chora... jakaś masakra... ciągle infekcje wczoraj też lezalam w łóżku z silnymi dreszczami ale żadnej gorączki... do tego wszystkiego te okropne bóle kości... nadgarstki i lewe kolano... Już nie wiem co dalej... pozdrawiam

Milka

14.01.2016 11:38

Odpowiedz
Hej. O to wynik dzisiejszego usg
"Na szyi po stronie lewej przy miesniu MSO utrzymuje się kilka węzłów chłonnych o średnicy 5-6 mm oraz po niżej kąta żuchwy pojedynczy węzeł chłonny nieco wlokniejacy o rozmiarach 23x6 mm. Po stronie prawej na szyi po niżej kąta żuchwy utrzymuje się szereg powiekszonych węzłów chłonnych o średnicy 4-6 mm."
Dodam ze do kompletu otrzymałam 4 zdjęcia z usg.
Ten wezel po lewej stronie na poprzednim usg miał wymiary 16x7 mm więc od listopada nieco się powiększył reszta bez zmian.
Mam pytanie co to znaczy "wlokniejacy wezel" ???
Dziękuję za każdą odpowiedź pozdrawiam