Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

odpoczynek po leczeniu

Autor: ania • 28.03.2006 18:19 • 8 odpowiedzi

ania

28.03.2006 18:19

Odpowiedz

Witam wszystkich serdecznie! Wlasnie wrocilam z ostatniego naswietlania w szpitalu. Jestem tez po chemii, jak prawie wszyscy tutaj (w moim przypadku 6 cykli ABVD). Nie wiem czy nieliscie tak samo, ale ja podczas leczenia wiele myslalam o tym, co moglabym zrobic kiedy sie juz to wszystko skonczy, zeby zrobic sobie przyjemnosc, pomoc ograniznowi, skorze, ukladowi zylnemu dojsc do siebie. Zaczelam juz zaraz po skonczeniu chemii szukac jakiegos osrodka odnowy (nic inwazyjnego, cos co by pomoglo sie zrelaksowac, nabrac sil, zwlaszcza tych psychicznych). Stad tez moje do Was pytanie. Duzo sie mowi o ryzyku zmiany klimatu itd. Mi chodziloby o jakis krotszy wyjazd, na ok. tydzien. Czy Wy gdzies wyjezdzaliscie? Czy przysluguje nam teraz jakies sanatorium? Dowiadywaliscie sie tego moze u swoich lekarzy? Pozdrawiam i dziekuje za odp.

teresa

28.03.2006 19:01

Odpowiedz
Ja podczas swojej choroby wyjezdzałam prawie co roku nad morze,a jestem z centrum Polski.Słyszałam ze nie powinno sie zmieniac klimatu......moze cos w tym jest,ja miałam 4 nawroty ...nie wiem moze zmiana klimatu miała na to wpływ.Jednak tego nie załuje,bo chyba bym zwariowała tak długo siedziec w jednym miejscu.Ale przyznaje ze od 7 lat ,odkad miałam autoprzeszczep nie wyjezdzałam nidzie na dłuzej.pozdrawiam

małgo

28.03.2006 19:04

Odpowiedz

Duzo sie mowi o ryzyku zmiany klimatu itd. Mi chodziloby o jakis krotszy wyjazd, na ok. tydzien. Czy Wy gdzies wyjezdzaliscie? Czy przysluguje nam teraz jakies sanatorium? Dowiadywaliscie sie tego moze u swoich lekarzy? Pozdrawiam i dziekuje za odp.

Niestety w przypadku ziarnicy jakiekolwiek zabiegi fizjoterapeutyczne są niewskazane, co wiecej NFZ nie refunduje pobytów w sanatoriach do 5 lat po leczeniu.

baldi

28.03.2006 19:09

Odpowiedz

O 21:04, dnia 2006-03-28 małgo napisał(-a):

NFZ nie refunduje pobytów w sanatoriach do 5 lat po leczeniu.

nie? :/

a ja chcialem napisac (zanim jeszcze dwa posty sie pojawily), ze jesli ma sie przyznana dawna I grupe inwalidzka to mozna sie starac o sfinansowanie sanatorium. moze sie sporo pozmienialo w przepisach.. "za mocih czasow" przyslugiwalo mi sanatorium - nie skorzystalem.

Ania

28.03.2006 20:00

Odpowiedz
Moja lekarz chemioterapeutka stwierdzila, ze zmiana klimatu to wyjazd na jakies 3 tygodnie, nie krocej i jesli chodzi o wyjazd ze znajomymi gdzies na tydzien, nie widzi przeciwskazan. Oczywiscie mowimy tu o podobnym klimacie jak w Polsce, nie o Egipcie czy zdobywaniu bieguna polnocnego.

Myslalam jednak, ze sanatorium przysluguje...

małgo

28.03.2006 20:23

Odpowiedz
W zeszłym roku interesowałam sie tematem i oto co znalazlam na stronie NFZ

"Stany w przebiegu leczenia operacyjnego lub zachowawczego nowotworów nerki, czerniaka złośliwego, białaczki i ziarnicy złośliwej oraz chłoniaków złośliwych przed upływem 5 lat, a pozostałe przed upływem 1 roku od zakończenia leczenia, są przeciwwskazaniami do leczenia uzdrowiskowego. Leczenie uzdrowiskowe jest leczeniem bodźcowym i mogłoby spowodować pogorszenie stanu zdrowia"

Szczerze wątpie by cos sie zmieniło w tej kwestii.

baldi

28.03.2006 20:26

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2006-03-28 małgo napisał(-a):

W zeszłym roku interesowałam sie tematem i oto co znalazlam na stronie NFZ. Szczerze wątpie by cos sie zmieniło w tej kwestii.

szmaciarze :/

Teresa

28.03.2006 20:28

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2006-03-28 małgo napisał(-a):

W zeszłym roku interesowałam sie tematem i oto co znalazlam na stronie NFZ

C

danka

28.03.2006 22:04

Odpowiedz
Leczenie bodźcowe na pewno nie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie zrobic parę przyjemności. Jakieś lekkie masaże, basen, jakieś "błotko" - raczej SPA niż sanatorium. Nie tylko dobre dla ciała ale i dla ducha.