Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

IV stopień i tylko 4 cykle ABVD

Autor: madziarkas • 16.12.2015 11:18 • 2 odpowiedzi

madziarkas

16.12.2015 11:18

Odpowiedz
Hej kochani!
Stopień zaawansowania mojej choroby to niestety IV, największy węzeł miałam w śródpiersiu ale i miałam też zajęty trzon kręgosłupa i częściowo lewa strona biodra. 10/04/2015 zakończyłam leczenie w Chorzowie, podano mi tylko 4 cykle ABVD, potem PET wyszedł ok (z małymi niejasnościami w okolicach gardła - trafiłam na leryngologie pobrali wycinki z nosogardzieli i migdałków i wszystko wyszło dobrze) no i na tym moja hematolog zakończyła leczenie. Aktualnie jestem po drugiej kontroli, wyniki krwi WSZYSTKIE W NORMIE! samopoczucie GIT! niestety kontrolny PET zasiał wątpliwości - "obraz PET/CT wskazuje na aktywny metabolicznie proces w węzłach chłonnych zaotrzewnownych (podejrzenie wznowy choroby)". Teraz lekarka zaleciła leczenie Beacopp'em a potem autoprzeszczep - przestraszyłam się i skonsultowałam wszystko z innym lekarzem w Krakowie. Dr przeraził się i wkurzył zastosowanym u mnie leczeniem, twierdzi że jest to wecz nidopuszczalne aby aby stopień IV leczyć TYLKO 4 cyklami ABVD i że chyba jestem jedyna w Polsce tak nieodpowiedzialnie leczona... Czy ktoś z Was kochani miał tylko tyle cykli? i to bez radio???
najprawdopodobniej u mnie to wynik niedoleczenia, choć są jeszcze małe szanse, lekarz daje 40% że taki wynik PETu może być z powodu przebytego u mnie zabiegu w październiku - miałam usuwany kamień z moczowodu... pozostaje mi tylko wierzyć i modlić się by to 40% stało się całą setką!

nube

16.12.2015 12:38

Odpowiedz
W grubych księgach piszą tak o zalecaniach leczenia:

W leczeniu stadiów zaawansowanych stosuje się chemioterapię według protokołu ABVD,
podając 6 cykli u chorych z całkowitą remisją (CR) po 4 cyklach lub 8 cykli u tych, którzy osią-
gają jedynie częściową remisję (PR, partial remission) po 4 cyklach. Alternatywnie, szczegól-
Chłoniak Hodgkina
nie u chorych z wysokim IPS (≥ 3), można zastosować 4 cykle eskalowanych dawek sche-
matu BEACOPP, a po uzyskaniu CR kolejne 4 cykle BEACOPP w dawkach standardowych.
Natomiast w przypadkach uzyskania jedynie PR lub stabilizacji choroby (SD, stable disease)
po 4 cyklach BEACOPP w dawkach eskalowanych należy zastosować kolejne 4 takie cykle
(łącznie 8 cykli). Wyniki metaanalizy obejmującej ponad 10 000 chorych z 14 badań klinicz-
nych z zastosowaniem różnych cykli chemioterapii wykazały, że w leczeniu pierwszej linii
zaawansowanych postaci HL schemat BEACOPP wykazuje przewagę nad ABVD w odniesie-
niu do OS.
T.Wróbel

madziarkas

16.12.2015 12:44

Odpowiedz

O 13:38, dnia 2015-12-16 nube napisał(-a):

W grubych księgach piszą tak o zalecaniach leczenia:

W leczeniu stadiów zaawansowanych stosuje się chemioterapię według protokołu ABVD,

podając 6 cykli u chorych z całkowitą remisją (CR) po 4 cyklach lub 8 cykli u tych, którzy osią-

gają jedynie częściową remisję (PR, partial remission) po 4 cyklach. Alternatywnie, szczegól-

Chłoniak Hodgkina

nie u chorych z wysokim IPS (≥ 3), można zastosować 4 cykle eskalowanych dawek sche-

matu BEACOPP, a po uzyskaniu CR kolejne 4 cykle BEACOPP w dawkach standardowych.

Natomiast w przypadkach uzyskania jedynie PR lub stabilizacji choroby (SD, stable disease)

po 4 cyklach BEACOPP w dawkach eskalowanych należy zastosować kolejne 4 takie cykle

(łącznie 8 cykli). Wyniki metaanalizy obejmującej ponad 10 000 chorych z 14 badań klinicz-

nych z zastosowaniem różnych cykli chemioterapii wykazały, że w leczeniu pierwszej linii

zaawansowanych postaci HL schemat BEACOPP wykazuje przewagę nad ABVD w odniesie-

niu do OS.

T.Wróbel

no właśnie...

czyli zdecydowanie za mała dawka została mi zaaplikowana :( cieszyłam się, gdy lekarka stwierdziła że wynik dobry, że to koniec chemii, że nic więcej nie potrzeba. Uwierzyłam jej i nie skonsultowałam z nikim więcej - to był błąd

Przez to najprawdopodobniej znów przyjdzie mi bujac się z tym podstępnym draniem achhhh