Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy to ziarnica

Autor: agaluk • 30.11.2015 10:17 • 1 odpowiedzi

agaluk

30.11.2015 10:17

Odpowiedz
Mój synek 6l. ogólnie nie choruje od urodzenia nie przyjmował żadnych antybiotyków. przeziębienia leczymy domowymi sposobami. Jednak od dłuższego czasu zauważyłam u syna powiększone węzły chłonne w okolicach szyi. Lekarz rodzinny dał skierowanie na wyniki. Morfologia wyszła w normie. CRP też norma. Zrobiliśmy usg teraz cytuję co napisał radiolog: liczne powiększone węzły chłonne wszystkich grup węzłowych szyi. Największy w okolicy prawego kąta żuchwy o wym. 37x11 po lewej stronie w analogicznej lokalizacji 33x13. pakiet powiększonych węzłów wzdłuż naczyń szyjnych po str lewej. Wśród nich wyróżnia się kulisty hipoechogeniczny węzeł o śr. 12 mm o zaburzonym przepływie. W obrębie pozostałych węzłów obecny jest wyraźnie wzmożony przepływ odwnękowy typo I. pojedynczy okrągły węzeł chłonny śr5 mm w prawej okolicy nadobojczykowej.
prosze o interpretacje.
Zostaliśmy przyjęci do szpitala. Zostały zrobione jeszcze raz wyniki wszystko jest w normie. Rtg kl. piersiowej też ok. Mały dostaje antybiotyk jak to nie pomoże to zostaniemy skierowani na onkologie. Co o tym myślicie??

Viola

30.11.2015 17:10

Odpowiedz

Agulak,

Mam ten sam problem. Moj syn ma powiekszone węzły od co najmniej 6 miesięcy. Jest pod opieką Poradni Onkologicznej. Węzly szyjne powiekszone wszedzie (największy 32x8mm), do tego nadobojczykowy 7mm, pachowe, pachwinowe, krezkowe. Wszystkie wyniki typu morfologia, CRP, OB wzorcowe, samopoczucie też ok, tylko słaby apetyt. Zadnej choroby infekcyjnej nie stwierdzono. Aby się dowiedzieć co jest przyczyną, należałoby wyciąc węzeł i zbadać.

Mieliscie badania na monoukleoze, toxoplazmoze, cytomegalię? Od nich należy zacząć. Od jak dawna są powiększone? Czy cały czas rosną? U tak małych dzieci ziarnica występuje bardzo rzadko. Czy miał badany poziom LDH? Napisz jak się sprawy będą dalej toczyły.