Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pomoc w odczytaniu wyniku :)

Autor: kasiaaaaa • 27.11.2015 13:03 • 11 odpowiedzi

kasiaaaaa

27.11.2015 13:03

Odpowiedz
Hej strasznie się martwie. To mój 3 juz Pet w tym roku tym razem po zakończeniu leczenia. Ostatnia chemia 08.11.2015. Prosze o pomoc w odczytaniu wyniku .
Glowa i szyja : Wzmożona aktywność metaboliczna w pierscieniu chlonnym gardła-zmiany zapalne.Poza tym obraz metabolizmu prawidłowy.
Kłatka piersiowa: W śródpiersiu górnym zamostkowo umiarkowanie pobudzona masa tkankowa (SUVmax do 3,2) odpowiadająca najprawdopodobniej reaktywnej grasicy (poprzedsnio nieobecna). Poza tym obraz metabolizmu glukozy prawidłowy. Pojedyncze wezly chlonne śródpiersia o aktywności poniżej poziomu tła naczyniowego
JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA: Obraz metabolizmu glukozy prawidłowy, także w watrobie i w śledzionie. Przy wnęce śledziony węzeł chłonny lub żledziona dodatkowa o średnicy 6 mm. Stan po biopsji szpiku z prawej kości biodrowej( kanał sięga stawu krzyżowo-biodrowego)
INNE: W trzonie Th9 wysepka kostna 4mm.Posobna w lewej kości udowej w okolicy krętarza mniejszego. Fizjologiczne pobudzenie tkanki brunatnej.
WNIOSKI:Obraz Pet w granicach czułości metody, nie przemawia za obeznością aktywnego metabolicznie procesu rozsostoweho o wysokim poziomie przemiany glukozy; w porównaniu z poprzednim badaniem jest zblożony poza wygaszeniem szpiku kostnego i aktywacją grasicy

Moj wczesniejszy Pet po 2 cyklu chemioterapi był bez jakichkolwiek zastrzeżeń -całkowita reemisja. Czy ktoś mógłby spojrzeć swoim doświadczonym okiem na to badanie? Miedzy innymi wątek Głowa i szyja (czy to może oznaczać nawrót) oraz wnioski nie rozumiem o co chodzi z grasica i szpikiem kostnym ? To mój pierwszy wpis tutaj wybaczcie błedy ;) Pozdrawiam Wszystkich na forum ;)

kasiaaaaa

27.11.2015 13:14

Odpowiedz

Wybaczcie literówki pisałam na telefonie , a nie moge zmodyfikować postu

Janek

27.11.2015 14:12

Odpowiedz

O 14:03, dnia 2015-11-27 Kasiaaaaa napisał(-a):

Hej strasznie się martwie. To mój 3 juz Pet w tym roku tym razem po zakończeniu leczenia. Ostatnia chemia 08.11.2015. Prosze o pomoc w odczytaniu wyniku .

Glowa i szyja : Wzmożona aktywność metaboliczna w pierscieniu chlonnym gardła-zmiany zapalne.Poza tym obraz metabolizmu prawidłowy.

Kłatka piersiowa: W śródpiersiu górnym zamostkowo umiarkowanie pobudzona masa tkankowa (SUVmax do 3,2) odpowiadająca najprawdopodobniej reaktywnej grasicy (poprzedsnio nieobecna). Poza tym obraz metabolizmu glukozy prawidłowy. Pojedyncze wezly chlonne śródpiersia o aktywności poniżej poziomu tła naczyniowego

JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA: Obraz metabolizmu glukozy prawidłowy, także w watrobie i w śledzionie. Przy wnęce śledziony węzeł chłonny lub żledziona dodatkowa o średnicy 6 mm. Stan po biopsji szpiku z prawej kości biodrowej( kanał sięga stawu krzyżowo-biodrowego)

INNE: W trzonie Th9 wysepka kostna 4mm.Posobna w lewej kości udowej w okolicy krętarza mniejszego. Fizjologiczne pobudzenie tkanki brunatnej.

WNIOSKI:Obraz Pet w granicach czułości metody, nie przemawia za obeznością aktywnego metabolicznie procesu rozsostoweho o wysokim poziomie przemiany glukozy; w porównaniu z poprzednim badaniem jest zblożony poza wygaszeniem szpiku kostnego i aktywacją grasicy

Moj wczesniejszy Pet po 2 cyklu chemioterapi był bez jakichkolwiek zastrzeżeń -całkowita reemisja. Czy ktoś mógłby spojrzeć swoim doświadczonym okiem na to badanie? Miedzy innymi wątek Głowa i szyja (czy to może oznaczać nawrót) oraz wnioski nie rozumiem o co chodzi z grasica i szpikiem kostnym ? To mój pierwszy wpis tutaj wybaczcie błedy ;) Pozdrawiam Wszystkich na forum ;)

O ile mogę coś w obecnym stanie powiedzieć (piszę o sobie) to czytałbym tylko wnioski a tam jest jak byk "> WNIOSKI:Obraz Pet w granicach czułości metody, nie przemawia za obeznością aktywnego metabolicznie procesu rozsostoweho o wysokim poziomie przemiany glukozy; czyli w/g mnie jest dobrze, pozdrawiam

Anias

27.11.2015 15:03

Odpowiedz

Wg mnie - z grasicą zobaczycie u lekarza onkologami czy wyjaśniać i jak , jest to tkanka z układu limfatycznego. Szpik wygaszony wobec poprzedniego - B dobrze, nic tam nie ma. Co do pierścienia Weldeyera czyli wokół gardła - mój brat po III cyklu Leczenia i po leczeniu miał tak, co interpretowano że zmiany zapalne.

kasiaaaaa

27.11.2015 15:48

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedz . Pozdrawiam ;)

Kami

27.11.2015 18:09

Odpowiedz

Czy ktoś przy Zz miał jakieś zmiany skórne, ja mam na kolanach i dermatolog wykluczył wszystko, czy to może być objawem Zz.

marta91

27.11.2015 22:19

Odpowiedz

Ja miałam mega problemy z grasicą , do tej pory nie wyszła z szoku,są na forum moje wątki o tym,możesz poczytać.Tak w skrócie u mnie na pierwszym kontrolnym badaniu po remisji , pojawiła się nie widoczna w tymże badaniu tkanka zamostkowa, onkolog wysłała mnie na pet i tam grasica świeciła i do tego powiększyła się dwukrotnie więc zdecydowano o wycięciu tej masy w całości . Jak odebralam wynik to prawie się przewróciłam, bo to był drugi niezależny n owotwór- grasiczak.Ale nie łam się , jest tutaj tez dziewczyna która , w podobnej sytuacji ma tą mase nadal i nie jest to masa patologiczna.Czasami grasica to nic, po prostu obraz do wieku.

marta91

27.11.2015 22:25

Odpowiedz

Nie napisali jakiej wielkości jest ta twoja grasica, jak niewielka to pewnie będą to jakiś czas obserwować.

marta91

10.12.2015 14:13

Odpowiedz

O 23:25, dnia 2015-11-27 Marta91 napisał(-a):

Nie napisali jakiej wielkości jest ta twoja grasica, jak niewielka to pewnie będą to jakiś czas obserwować.

Kasia i co lekarze postanowili, w związku z tą grasicą ?

kasiaaaaa

15.12.2015 23:33

Odpowiedz

O 15:13, dnia 2015-12-10 Marta91 napisał(-a):

Tak jak mówiłas grasica musi pozostac pod obserwacja . w LUTYM mam dowiedziec sie czy dalej bedzie takiej samej wielkosci. Takze kontrole, kontrole i jeszcze raz kontrole :( Tylko szkoda, ze kazda taka wizyta jest dla mnie strasznie stesujaca i pelna obaw. Mam nadzieje, ze to niedlugo minie i zaczne wierzyc, ze choroba nigdy juz nie wroci ;)

marta91

16.12.2015 10:50

Odpowiedz

O 00:33, dnia 2015-12-16 Kasiaaaaa napisał(-a):

O 15:13, dnia 2015-12-10 Marta91 napisał(-a):

Tak jak mówiłas grasica musi pozostac pod obserw

acja . w LUTYM mam dowiedziec sie czy dalej bedzie takiej samej wielkosci. Takze kontrole, kontrole i jeszcze raz kontrole :( Tylko szkoda, ze kazda taka wizyta jest dla mnie strasznie stesujaca i pelna obaw. Mam nadzieje, ze to niedlugo minie i zaczne wierzyc, ze choroba nigdy juz nie wroci ;)

Musisz dać sobie trochę czasu, początki są trudne, ale dasz radę. Jeżeli chodzi o grasicę, to rzadko to się kończy tak jak u mnie, więc nie stresuj się zbytnio.

annaa

03.04.2016 21:47

Odpowiedz

Kasiaaaaa i jak tam z tobą ? Jak tam się zachowuje ta twoja grasica :D? Mam prawie identyczną sytuację (miernie wzmożony metabolizm glukozy na obwodzie masy miękkotkankowej położonej zamostkowo suv 3,4 reszta czysta, po 2 cyklach MRU) ale mnie skierowali na radio, a teraz czekam na badanie pet. Stresujące jest to czekanie :)