Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wyniki PET

Autor: karolina • 25.11.2015 07:32 • 3 odpowiedzi

karolina

25.11.2015 07:32

Odpowiedz
Witajcie,
wczoraj otrzymałam opis badania PET robionego w połowie leczenia (po drugim cyklu z czterech). Czy możecie zerknąc swoim doświadczonym okiem i napisac czy jest ok?
Mam cichą nadzieję, że tak!

GŁOWA I SZYJA. Mózgowie o symetrycznym gromadzeniu FDG. Obraz PET twarzoczaszki i
narządów szyi prawidłowy. Obustronnie pojedyncze węzły chłonne poziomu IIA, dominujący
po stronie lewej grubości 8mm SUV=1.06, poza tym układ chłonny bez aktywnej
limfadenopatii.
KLATKA PIERSIOWA. Miąższu płucny w PET prawidłowy. Wnęki płucne, śródpiersie, doły
podobojczykowe i jamy pachowe bez aktywnych metabolicznie węzłów chłonnych. W
gruczołach sutkowych gromadzenie FDG fizjologiczne.
JAMA BRZUSZNA. Wątroba 180mm w wymiarze cc, o równomiernym gromadzeniu FDG bez
uchwytnych ogniskowych zaburzeń metabolicznych. Obraz PET śledziony prawidłowy.
Trzustka i nadnercza w normie. Przestrzeń zaotrzewnowa bez patologicznych węzłów
chłonnych. Obszar jelitowy w PET w normie. Narządy miednicy małej prawidłowe. Doły
pachwinowe bez pobudzonych węzłów chłonnych.
KOŚCIEC.Obraz PET kośćca w normie.
INNE. HS=3.04 , MPBS=1.89, Deauville 2
WNIOSKI: Prawidłowy obraz PET, brak metabolicznych cech procesu rozrostowego - CMR

Poprzednio w klatce piersiowej miałam kilka powiększonych węzłów, ale sie pieknie cofnęły i jest czysto. Nie miałam wykonanego badania PET na początku.

Superkonkord

25.11.2015 08:37

Odpowiedz

Wygląda bardzo dobrze. MBPS jest 1,89 a jedyny węzeł który opisali ma 1,06 czyli świetnie. Z opisu wynika że chłoniak jest bardzo podatny na leczenie. Tak trzymać! :D

Oika

25.11.2015 09:25

Odpowiedz

Jest super~! mam nadzieję niebawem u siebie coś takiego zobaczyć :) pozdrawiam ciepło :)

karolina

25.11.2015 09:31

Odpowiedz
Dziękuję! Liczyłam na takie słowa. :)
Życzę Wam szybkiego powrotu do zdrowia i trzymam kciuki :)