Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Prosiłbym o opinię, czy robić badania dalej.

Autor: ciekawy • 16.11.2015 15:36 • 7 odpowiedzi

ciekawy

16.11.2015 15:36

Odpowiedz
Witam! Nazywam się Maciej, Mam 17 lat, od około roku , może więcej mam powiększone nieznacznie węzły w pachwinach, pachach i szyi, na moje oko ( tak, tak, nie robiłem usg ) mają z 1.5-2cm. Są przesuwalne ale można wyczuć w pachwinach że sa połączone ( pakiety ), chodzę bardzo przemęczony,łatwo łapę zadyszkę, innych objawów ziarnicy nie mam. Rodzice mówili mi że to alergia, że mam obsesję, jednakże postawiłem na swoim no i późno, bo po roku postanowilem isc na morfologię z rozmazem, wyniki : Ob- 2 , wszystko w normie prócz płytek krwi 170-400 ( 165) . I tutaj moje pytanie, myślicie , ze może to być od alergii , ciagla stymulacja węzłów itp? Robić usg lub rtg klatki piersiowej, czy dac sobie spókój. Z góry dziękuje za jakikolwiek odzew :(
Pozdrawiam, a chorym życze cierpliowsci wytrwałości i remisji! :)

KAMILA

16.11.2015 15:41

Odpowiedz

O 16:36, dnia 2015-11-16 ciekawy napisał(-a):

Witam! Nazywam się Maciej, Mam 17 lat, od około roku , może więcej mam powiększone nieznacznie węzły w pachwinach, pachach i szyi, na moje oko ( tak, tak, nie robiłem usg ) mają z 1.5-2cm. Są przesuwalne ale można wyczuć w pachwinach że sa połączone ( pakiety ), chodzę bardzo przemęczony,łatwo łapę zadyszkę, innych objawów ziarnicy nie mam. Rodzice mówili mi że to alergia, że mam obsesję, jednakże postawiłem na swoim no i późno, bo po roku postanowilem isc na morfologię z rozmazem, wyniki : Ob- 2 , wszystko w normie prócz płytek krwi 170-400 ( 165) . I tutaj moje pytanie, myślicie , ze może to być od alergii , ciagla stymulacja węzłów itp? Robić usg lub rtg klatki piersiowej, czy dac sobie spókój. Z góry dziękuje za jakikolwiek odzew :(

Witaj na moje nic nie zaszkodzi sprawdzić np TK zrobić klatki piersiowej,brzucha, miednicy, badania krwi nie zawsze dają jakieś znaki Zz. Ja rok temu miałam pobrany węzeł nic nie wykazał a w tym roku już mam nacieki na sledzione. Sprawdź

ciekawy

16.11.2015 15:53

Odpowiedz

O 16:41, dnia 2015-11-16 KAMILA napisał(-a):

O 16:36, dnia 2015-11-16 ciekawy napisał(-a):

Witaj na moje nic nie zaszkodzi sprawdzić np TK zrobić klatki piersiowej,brzucha, miednicy, badania krwi nie zawsze dają jakieś znaki Zz. Ja rok temu miałam pobrany węzeł nic nie wykazał a w tym roku już mam nacieki na sledzione. Sprawdź

Dobrze udam się, myślisz, że sprawdzać te w pachwinach, pachach na usg, czy tak jak mówiłaś np klatkę? :) A z mojego opisu wydaje Ci sie, że mogę być choć troche spokojny, czy jest niezaciekawie? Dziękuję i pozdrawiam!

Superkonkord

16.11.2015 19:13

Odpowiedz

TK zdecydowanie bardziej miarodajne badanie. Jak w TK bedzie czysto to raczej nie masz sie czym przejmować. Od szyji do klejnotów najlepiej. Pełne spektrum. Pozdrawiam

KAMILA

16.11.2015 20:43

Odpowiedz

O 20:13, dnia 2015-11-16 Superkonkord napisał(-a):

TK zdecydowanie bardziej miarodajne badanie. Jak w TK bedzie czysto to raczej nie masz sie czym przejmować. Od szyji do klejnotów najlepiej. Pełne spektrum. Pozdrawiam

Tak to prawda jeśli w TK będzie czysto nie masz co się martwić.

Syringa

17.11.2015 19:32

Odpowiedz

O 20:13, dnia 2015-11-16 Superkonkord napisał(-a):

Zgadza się. Jednak uważam, że w tym konkretnym przypadku, wystarczy usg. O TK można pomyśleć, gdy będzie się miało większe podstawy do niepokoju.

A na razie objawy nie są jakieś niepokojące, a pakiety węzłów są jedynie przypuszczeniem pytającego, niczym nieuzasadnionym.

Zaznaczam, że to tylko moje zdanie, ale pójście w tej chwili na TK to jednak przesada.

rodzynka

17.11.2015 21:20

Odpowiedz

Tez zgadzam się z opinią, że TK to przesada. Uważam, że najlepiej zrobić zwykły rentgen klatki piersiowej (nota bene to badanie się powinno profilaktycznie robić co kilka lat) + usg powiększonych węzłów. Niepotrzebnie się wystawiać na promieniowanie rentgenowskie w dużej dawce - warto pamiętać, że jedno badanie TK to kilkaset zdjęć.

Ewa

18.11.2015 18:28

Odpowiedz

O 22:20, dnia 2015-11-17 rodzynka napisał(-a):

Tez zgadzam się z opinią, że TK to przesada. Uważam, że najlepiej zrobić zwykły rentgen klatki piersiowej (nota bene to badanie się powinno profilaktycznie robić co kilka lat) + usg powiększonych węzłów. Niepotrzebnie się wystawiać na promieniowanie rentgenowskie w dużej dawce - warto pamiętać, że jedno badanie TK to kilkaset zdjęć.

Niby tak, trzeba się oszczędzać, ale u mnie np. RTG nic nie pokazało, a węzły były. Niestety RTG nie jest zbyt dokładne