Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

WĘZEŁ WALKA

Autor: KAMILA • 12.11.2015 13:39 • 14 odpowiedzi

KAMILA

12.11.2015 13:39

Odpowiedz

Witam mam powiększone węzły wszędzie dosłownie wszędzie, z wyniku TK wyszło nacieki na sledzione do zróżnicowania chlodniaka, wątroba powiększona dwie zmiany ogniskowe hipodesyjne, wyniki krwi dobre, wycinek pobrany,ale rok temu też miałam pobrany i nic nie wykazało fakt że nie miałam naciekow i wątroby powiększonej. Walczę z węzłami trzy lata od pół roku źle zaczęło się dziać osłabiona nostąp i węzły wszędzie powiększone aż do 4cm. Czy to możliwe że jednak jest już Zz bo walczę nie wiadomo z czym i nie ukrywam chciałbym mieć już Zz niż walczyć z niewiadomą. Czy ktoś miał pobrany węzeł i nic nie wykazał a miał Zz proszę czy to możliwe dzięki.

Amelia

12.11.2015 16:56

Odpowiedz

Niestety zdarza się, że węzeł pobrany nic nie wykazał i trzeba było pobrać drugi raz. Mówimy oczywiście o wycięciu całkowitym węzła. Musisz naciskać, aby pobrali ci ponownie. Pozostałe badania mogą niczego nie roztrzygnąć.

KAMILA

12.11.2015 17:29

Odpowiedz

Tak sądziłam bo miałam pobrany rok temu i nic ale ja naprawdę Zaczyna źle się czuć no mam nadzieje że teraz wyjdzie i wstawia leczenie to nie da się tak żyć nie wiedząc co jest.

KAMILA

13.11.2015 21:43

Odpowiedz

O 18:29, dnia 2015-11-12 KAMILA napisał(-a):

Tak sądziłam bo miałam pobrany rok temu i nic ale ja naprawdę Zaczyna źle się czuć no mam nadzieje że teraz wyjdzie i wstawia leczenie to nie da się tak żyć nie wiedząc co jest.

Czy to możliwe że tak bardzo boli mnie w kladce i sledziona wiem że z TK mam nacieki na sledzione,ale jest moment taki że ból jest niesamowity, aby do wtorku..

nube

14.11.2015 11:12

Odpowiedz

Tak, jest taka opcja. U mnie dopiero przy 3 badaniu materiału udało się jednoznacznie rozpoznać ZZ.

KAMILA

14.11.2015 14:37

Odpowiedz

O 12:12, dnia 2015-11-14 nube napisał(-a):

Tak, jest taka opcja. U mnie dopiero przy 3 badaniu materiału udało się jednoznacznie rozpoznać ZZ.

Wiem i słyszałam że tak może być ale oni pobiera jeden i na tym kończą zadanie. Dlatego myślę iść prywatnie jak nic nie wykaże ten węzeł.

Janek

14.11.2015 16:43

Odpowiedz

Czy to możliwe że tak bardzo boli mnie w kladce i sledziona wiem że z TK mam nacieki na sledzione,ale jest moment taki że ból jest niesamowity, aby do wtorku..

Mogą być powiększone węzły i uciskają na śledzionę ja miałem takie boleści przy wznowie ale tam pakiety były już 5X6 cm i nie tylko tam.

KAMILA

14.11.2015 21:54

Odpowiedz

O 17:43, dnia 2015-11-14 Janek napisał(-a):

Mogą być powiększone węzły i uciskają na śledzionę ja miałem takie boleści przy wznowie ale tam pakiety były już 5X6 cm i nie tylko tam.

A ja już myślałam że głupiej że boli mnie sledziona że w kladce piersiowej mnie dus. Węzły nadal się powiększają nie wiem co zrobię jak wynik nic nie wykaże bo szczerze to ja już nie funkcjonuje pomału nostąp osłabiona zawroty głowy, dlaczego jak w TK wyszło nacieki na sledzione powiększona wątroba zmiany w wątrobie ognisko hipodesyjne,niechca zrobić mi peta.

nube

15.11.2015 10:27

Odpowiedz

Możesz spróbować oddać już pobrane wycinki do innego ośrodka, gdzie zostaną przebadane niezależnie.

KAMILA

15.11.2015 12:32

Odpowiedz

O 11:27, dnia 2015-11-15 nube napisał(-a):

Możesz spróbować oddać już pobrane wycinki do innego ośrodka, gdzie zostaną przebadane niezależnie.

Zobaczę co wyjdzie z tego węzła, a wiesz może czy nacieki na sledzione i powiększona wątroba i są tez tam zmiany hipodesyjne mogę sugerować Zz

nube

15.11.2015 12:43

Odpowiedz
Powiększona wątroba lub śledziona może mieć bezpośredni związek z chłoniakiem.
Zmiany hypodensyjne świadczą o mocnym unaczynieniu, ale charakter ich może być różny.

KAMILA

15.11.2015 13:45

Odpowiedz

O 13:43, dnia 2015-11-15 nube napisał(-a):

Powiększona wątroba lub śledziona może mieć bezpośredni związek z chłoniakiem.

Zmiany hypodensyjne świadczą o mocnym unaczynieniu, ale charakter ich może być różny.

Tak to prawda może mieć różny tylko w TK napisali że mam nacieki na sledzione do zróżnicowania pod chlodniaka i mój reumatololog twierdzi że to jednak Zz. Ale nie wiem czy z tego węzła coś wykaże bo nie zawsze musi. Jedynie jestem nie wyjasnionym przypadkiem medycznym :-)

KAMILA

17.11.2015 10:20

Odpowiedz

Byłam po wyniki i stwierdzili że wynik wyszedł nie jednoznaczny i wysłali do Poznania co to może oznaczać.

Aga92

17.11.2015 16:43

Odpowiedz

Pewnie nie są pewni diagnozy i oddali do badania drugiemu niezaleznemu ośrodkowi do porównania. Może chodzic o określenie typu, o barwienie preparatu jak również o potwierdzenie bądź zaprzeczenie samego nowotworu. Dlatego musisz jeszcze troche wykazać się cierpliwością trzymam kciuki.

Kamila

17.11.2015 17:50

Odpowiedz

NO muszę tylko najgorsze jest to że pobiorą jeden wezeł i koniec a co wtedy z naciekami na sledzione co z wątrobą powiekszona i hipodesyjne zmiany, a tk wychodzi że mam wszystkie powiększone wezły nawet w rozpadzie a oni nadal nie wiedzą co mi jest czas uderzyć prywatnie nie mam sił, schudłam niesamowicie jestem osłabiona, nadal tak a słabnę coraz bardziej, szczerze boje się z węzła nic nie wyjdzie a mogę mieć zz bo nie zawsze wychodzi z tego jednego pobranego węzła.