Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Węzły nadobojczykowe, szyjne i podżuchwowe u dziecka

Autor: Agnieszka • 09.11.2015 13:11 • 31 odpowiedzi

Agnieszka

08.01.2016 17:40

Odpowiedz
U nas kolejne usg i kolejny wynik:
W okolicach kątów żuchwy liczne węzły chłonne. Po prawej największy 15x8 mm, po lewej 16x9mm. Liczne mniejsze do 10 mm. Pojedyncze karkowe do 7 mm obustronnie i w miąższu ślinianek przyusznych. Ślinianki podżuchwowe bez zmian. Obie ślinianki przyuszne niejednorodne z obszarami hypoechogenicznymi - obraz przewlekłego zapalenia. Nie stwierdzam powiększonych nadobojczykowych, ale widoczny drobny po stronie prawej do 6 mm w dłuższym wymiarze. W obu dołach pachowych pojedyncze węzły do 6 mm. Pojedyncze krezkowe do 7 mm. Pojedyncze w pachwinach do 6 mm. Wszystkie uwidocznione węzły niezmienione.

Tydzień temu dziecko miało robioną morfologię z rozmazem ręcznym - bez większych odchyleń od normy (jedynie obecność limfocytów atypowych może sugerować infekcje - było ich 4%).

Na przełomie listopada/grudnia miał pełne USG brzucha i RTG płuc - badania nie wykazały anomalii.

Czy wyżej opisany obraz USG jest prawidłowy? Niepokoi mnie tak duża ilość uwidocznionych węzłów (i w tak wielu miejscach).

Agnieszka

09.01.2016 13:12

Odpowiedz

Dodam jeszcze ze wstod zdjec usg sa oznaczone wezly okragle. Gdy zapytalam o to radiologa stwierdzil ze nie jest to anomalia. Wezly sa niezmienionej budowy, a ich ksztalt zalezy tez od ulozenia glowicy i samego dziecka oraz od tego ze padany przeciez sie porusza (oddycha itd.), dodal ze gdyby cokolwiek bylo nie w porzadku powiedzialby mi o tym. Jestem pelna niepokoju mimo ze jest to doswiadczony radiolog na codzien pracujacy w szpitalu dzieciecym.
Prosze o odpowiedz jesli chodzi o interpretacje wyniku.

Viola

09.01.2016 16:00

Odpowiedz
Agnieszka,
Wygląda na to,że węzły zmalały od poprzedniego badania-to dobry znak.
Badania mówią, że węzły okrągłe częściej są nowotworowe niż owalne. To absolutnie nie znaczy, że jesli węzeł jest okrągły to jest rakowy, a jak owalny to nie. Szczególnie gdy mówimy o maleństwach typu 1cm. Musicie więc obserwować dalej.

Agnieszka

09.01.2016 20:21

Odpowiedz

O 17:00, dnia 2016-01-09 Viola napisał(-a):

Agnieszka,

Wygląda na to,że węzły zmalały od poprzedniego badania-to dobry znak.

Badania mówią, że węzły okrągłe częściej są nowotworowe niż owalne. To absolutnie nie znaczy, że jesli węzeł jest okrągły to jest rakowy, a jak owalny to nie. Szczególnie gdy mówimy o maleństwach typu 1cm. Musicie więc obserwować dalej.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie zadzwoniono do mnie z wynikami badań krwi dziecka. LDH ma podwyższone do 304 (norma do 225). Amylaza również nieznacznie podwyższona.

OB i CRP w normie. Jestem pełna obaw, ktoś pomoże? Czy to może być jakiś problem onkologiczny?

Agnieszka

09.01.2016 23:31

Odpowiedz

Chcialam jeszcze dopytac o pakiety węzłow. W badaniu usg lekarz powiedzial ze dziecko ma wiele powiekszonych wezlow obok siebie. Zapytalam czy sa to pakiety, odpowiedzial ze nie, ze to zle slowo, uzyl slowa konglomeraty, co jak sie okazalo (wyczytalam w publikacjach w sieci) jest jednoznaczne z pakietem. Lekarz pokazał mi nawet na ekranie 3 spore podzuchwowe węzły mojego dziecka, i jak powiedział: badajac to pod zlym katem mozna uznac to za pakiet. Mam wiec pytanie, czy odczynowe wezly obok siebie to pakiety czy nie?

Viola

10.01.2016 09:20

Odpowiedz
Jeśli chodzi o LDH, to w poradni hematoonkologicznej dla dzieci, gdzie chodzę z moim synem, norma dla dzieci wynosi 307. Dzieci moga miec troche wyzszy ten parametr niz dorosli.
Wg mnie pakiet czy kongromerat to kilka wezlow zlanych ze soba tak, ze tworza calosc. A kilka wezłów blisko siebie to jeszcze nie pakiet.

Agnieszka

10.01.2016 10:18

Odpowiedz

O 10:20, dnia 2016-01-10 Viola napisał(-a):

Jeśli chodzi o LDH, to w poradni hematoonkologicznej dla dzieci, gdzie chodzę z moim synem, norma dla dzieci wynosi 307. Dzieci moga miec troche wyzszy ten parametr niz dorosli.

Wg mnie pakiet czy kongromerat to kilka wezlow zlanych ze soba tak, ze tworza calosc. A kilka wezłów blisko siebie to jeszcze nie pakiet.

Dziekuje, uspokoilas mnie. Zadzwoniono do mnie wczoraj wieczorem ze mamy rano zglosic sie do pediatry (zaraz jedziemy na dyzur). Troche mnie to wystraszylo. Amylaza okazala sie podwyzszona do 104 przy normie do 100.

Te wezly na usg faktycznie byly 3 obok siebie i dalo sie je odroznic (trzy kulki) Natomiast jak lekarz przesunal glowice pod innym katem to bardziej bylo je widac jako calosc - tlumaczyl mi wtedy ze pod roznym katem badania inaczej widac obraz badanego wezla.

Aga

10.02.2016 14:56

Odpowiedz

Witam, mam identyczny problem... Syn 5 lat, powiekszone od ok 2 lat węzły chłonne. I od dwoch lat ciągły niepokój... Dzisiejsze USG -największe (tez tworzące pakiety) podzuchwowe (18x8, 19x9). Wzdłuż MOS liczne do 14 mm. W srodbrzuszu pojedyncze 18x7. Pojawil sie nadobojczykowy - 4mm ! Również zdiagnozowany trzeci migdal, przerost bocznych i ucho do drenażu. Zabieg 1 marca. Morfologia z rozmazem OK. Lekarze ( pediatra, hematolog, radiolog) uspokajają, se to wezly odczynowe i nie ma powodow do niepokoju. Ja jednak nie mogę przestać o tym myślec i nie śpię po nocach...

Aga H.

10.02.2016 15:24

Odpowiedz

O 15:56, dnia 2016-02-10 Aga napisał(-a):

Witam, mam identyczny problem... Syn 5 lat, powiekszone od ok 2 lat węzły chłonne. I od dwoch lat ciągły niepokój... Dzisiejsze USG -największe (tez tworzące pakiety) podzuchwowe (18x8, 19x9). Wzdłuż MOS liczne do 14 mm. W srodbrzuszu pojedyncze 18x7. Pojawil sie nadobojczykowy - 4mm ! Również zdiagnozowany trzeci migdal, przerost bocznych i ucho do drenażu. Zabieg 1 marca. Morfologia z rozmazem OK. Lekarze ( pediatra, hematolog, radiolog) uspokajają, se to wezly odczynowe i nie ma powodow do niepokoju. Ja jednak nie mogę przestać o tym myślec i nie śpię po nocach..

Dodam że również poci się w nocy (pierwsza faza snu), ma przebyta mononukleoze i toksoplazmoze. Jak możecie dziewczyny (Agnieszka, Viola, Aga), dajcie namiary na priv. Mam tyle pytań, obaw....

Viola

11.02.2016 12:59

Odpowiedz

Mój mail: kate141288@wp.pl

Aga H.

11.02.2016 17:10

Odpowiedz

http://www.czytelniamedyczna.pl/4186,diagnostyka-roznicowa-powiekszonych-wezlow-chlonnych-u-dzieci.html

JimmiXzSw

19.02.2017 04:43

Odpowiedz

Mxb1od http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com