Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

dodatkowe leki

Autor: Stasia • 23.03.2006 16:17 • 9 odpowiedzi

Stasia

23.03.2006 16:17

Odpowiedz

Witam wszystkich mój mąż jest po pierwszej chemii, ale dopiero dziś dostałam wypis i oprócz leków ABVD dostawał Dexaven i Zofran nie umiem znaleźć informacji co to za leki? i jeszcze jedno jak nazywa sie ta osłona mięśnia sercowego i dlaczego jednym pacjentom ją sie podaje a innym nie? Pozdrawiam wszystkich Stasia

fantomasz

23.03.2006 16:37

Odpowiedz

O 17:17, dnia 2006-03-23 Stasia napisał(-a):

Witam wszystkich mój mąż jest po pierwszej chemii, ale dopiero dziś dostałam wypis i oprócz leków ABVD dostawał Dexaven i Zofran nie umiem znaleźć informacji co to za leki?

a w opakowaniu powinna być ulotka na temat leku;)

tzn jest prawda?

Pozdrawiam

Stasia

23.03.2006 16:43

Odpowiedz

O 17:37, dnia 2006-03-23 fantomasz napisał(-a):

Witam wszystkich mój mąż jest po pierwszej chemii, ale dopiero dziś dostałam wypis i oprócz leków ABVD dostawał Dexaven i Zofran nie umiem znaleźć informacji co to za leki?

a w opakowaniu powinna być ulotka na temat leku;)

tzn jest prawda?

Pozdrawiam

on te leki dostał w szpitalu i nie mam ulotki:-)

Asica

23.03.2006 17:36

Odpowiedz

oprócz leków ABVD dostawał Dexaven i Zofran nie umiem znaleźć informacji co to za leki?

Zofran to lek przeciwwymiotny, Dexaven - nie wiem/nie pamietam

i jeszcze jedno jak nazywa sie ta osłona mięśnia sercowego

Nie pamietam jak sie nazywa,ale pamietam,ze sie po niej puchlo ;>

i dlaczego jednym pacjentom ją sie podaje a innym nie?

A w jakim wieku jest maz? Lekara mi mowila,ze wszystkim MLODYM to podaja,zeby ich mlode serducha chronic..IMO moga nie podac pacjentowi ze wzgledow oszczednosciowo-ekonomicznych (modne ostatnio w polskich szpitalach:/)albo gdy akurat nie maja na stanie/skonczylo im sie (sama 2 razy z tego drugiego powodu nie mialam zapodanego tego leku)

Pozdrawiam wszystkich Stasia

Pozdrawiam.Asia ;)

baldi

23.03.2006 17:43

Odpowiedz

O 18:36, dnia 2006-03-23 Asica napisał(-a):

i jeszcze jedno jak nazywa sie ta osłona mięśnia sercowego

Nie pamietam jak sie nazywa,ale pamietam,ze sie po niej puchlo ;>

cardioxan?

i dlaczego jednym pacjentom ją sie podaje a innym nie?

Lekara mi mowila,ze wszystkim MLODYM to podaja,zeby ich mlode serducha chronic.. sama 2 razy z tego powodu nie mialam zapodanego tego leku

Ty sobie tak lat nie dodawaj

Ewa

23.03.2006 17:51

Odpowiedz

Dexaven

- to steryd na wzmocnienie organizmu i równocześnie traktowany jako lek przy leczeniu zz. O osłonę mięśnia sercowego warto się upominać, czego ja nie zrobiłam, bo nie wiedziałam.

Skutek - uszkodzenie mięśnia sercowego wskutek długotrwałego leczenia. Pozdrawiam

Asica

23.03.2006 17:52

Odpowiedz

O 18:43, dnia 2006-03-23 Baldi napisał(-a):

fantomasz

23.03.2006 17:52

Odpowiedz

Doxawen jak dobrze pamietam, nie jestem do końca pewny to steryd.Mąz powinien zotać poinformowany o nie soleniu potraw jak to o tym leku mowa ;) bo on ma to do tego że zatrzymuje wode w organizmie ale spokojnie ja soliłem wszytko takze nie ma sie czy przejmować ;)
Moge sie mylić.

Asica

24.03.2006 04:51

Odpowiedz

O 18:43, dnia 2006-03-23 Baldi napisał(-a):

Ita

24.03.2006 15:50

Odpowiedz

Witam wszystkich mój mąż jest po pierwszej chemii, ale dopiero dziś dostałam wypis i oprócz leków ABVD dostawał Dexaven i Zofran nie umiem znaleźć informacji co to za leki? i jeszcze jedno jak nazywa sie ta osłona mięśnia sercowego i dlaczego jednym pacjentom ją sie podaje a innym nie? Pozdrawiam wszystkich Stasia

Poniżej ulotka Dexavenu: pozdrawiam

Dexaven®

Dexamethasonum Natrium phosphoricum

ATC: H 02 AB

Status leku: (Rp)

Postać: płyn do wstrzykiwań 4mg/1ml;

płyn do wstrzykiwań 8mg/2ml

Opakowanie: 10 amp. inj. 4mg/1ml

10 amp. inj. 8mg/2ml

Opłata: (R)

Wykaz: B

Skład:

Deksametazonu fosforan (jako sól disodowa fosforanu deksametazonu) 4mg, Benzalkoniowy chlorek 0,1mg, woda do wstrzykiwań do 1ml.

Deksametazon w postaci fosforanu disodowego jest monofluorowanym syntetycznym, bardzo silnie działającym przeciwzapalnie glikokortykosteroidem do stosowania pozajelitowego, praktycznie nie wykazującym działania mineralokortykoidowego.

Wskazania:

Ostra i przewlekła kortykoterapia pozasubstytucyjna wg ogólnie przyjętych zasad.

Przeciwwskazania:

Uogólnione zakażenia grzybicze, nadwrażliwość na składniki preparatu.

Dawkowanie:

Dożylnie lub domięśniowo, 4-20 mg jednorazowo dla dorosłych, 2-4 mg dla dzieci, w zależności od wieku. W razie potrzeby dawkę można powtórzyć. W obrzęku mózgu: 24-32mg/dobę (dzieci 1mg/kg/dobę) w dawkach podzielonych, co 4-6-8 godz., w miarę ustępowania objawów szybko wycofując się ze stosowania.

Uwagi:

Nie stosować co najmniej 8 tygodni przed i 2 tygodnie po szczepieniach ochronnych. Ostrożnie w chorobie wrzodowej, nadciśnieniu tętniczym, niewydolności krążenia, osteoporozie, psychozach, obrzękach, cukrzycy, chorobach zakaźnych, gruźlicy, zakażeniach wirusowych, przewlekłej niewydolności nerek, stwardnieniu tętnic mózgowych, jaskrze, chorobie zakrzepowej, ciąży i laktacji oraz w starszym wieku.

Świad.Rej. MziOS Nr-R/1077