Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

niska hemoglobina

Autor: INES • 20.10.2015 11:17 • 5 odpowiedzi

INES

20.10.2015 11:17

Odpowiedz
Czy ktoś wzmaga się z niską hemoglobiną po leczeniu?
Jeśli tak, to jak sobie radzicie z tematem?
Mi waha się od 8.8 do 11
Staram się łatać temat witaminą B9 i B12.
Jakieś inne pomysły?

seba1502

20.10.2015 15:21

Odpowiedz

Mięso i jeszcze raz mięso + duże ilości witaminy C. Aha jeśli lubisz wątróbkę to również polecam.

Nessa

20.10.2015 17:56

Odpowiedz
U mnie systematycznie spada. Powoli, ale jednak dobiłam do swojego poziomu sprzed leczenia czyli około 11.
Po leczeniu długi czas była w normie, a od jakiegoś roku zaczęła spadać :/
Trochę mnie to niepokoi. Ja czytałam, że suplemetacja tak naprawdę nie działa i w grę wchodzi tylko uzupełnianie dietą - to akurat nigdy u mnie nie działało.
Zaczęłam się zastanawiać czy to krew gdzieś nie ucieka?
A co do mięsa, to podobno migdały mają od niego więcej żelaza :)

INES

20.10.2015 20:02

Odpowiedz
Suplementację wdrożyłam dopiero od 2 tygodni. Na kontroli będę za 3 tyg i zobaczymy czy coś drgnęło. Też będę starać się dbać o dietę. Zgadzam się, że żelaza jest sporo nie tylko w mięsie :)

Jest spora różnica w wynikach nakładająca się na różne okresy w moim życiu. Okres mega szczęśliwy i wynik w normie. Miałam ogromne problemy, stany "przeddepresyjne" ... jest mi naprawdę ciężko ... i nagle wszystko spada.

Pewnie stres też może powodować te spadki.

Martyna

21.10.2015 09:31

Odpowiedz

Ines, na hemoglobine gorąco polecam Ci pić SOK z pokrzywy, działa genialnie na wyniki krwi, u mnie w okresach gdy miałam problemy z hemoglobiną to zdziałał cuda. Poza tym ma wiele innych pozytywnych działań. Pozdrawiam :)

Nuria

23.10.2015 07:59

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2015-10-20 INES napisał(-a):

Jakieś inne pomysły?

Proponuję zrobić badanie krwi na żelazo i ferrytynę. Może niedobory będą na tyle duże, że będziesz musiała suplementować tabletkami. Co do naturalnej suplementacji to jedź przynajmniej 2 duże jajka dziennie i wątróbkę kilka razy w tygodniu a z innych mięs wybieraj wołowinę- żelazo w produktach zwierzęcych (hemowe) jest najlepiej przyswajalne a wymienione przezemnie produkty mają go najwięcej. Powodzenia! :)

BTW. Mi po 4 miesiącach po przeszczepie hemoglobina wróciła do 14 (czyli jak przed leczeniem a faszerowałam się różnymi chemiami przez ponad 1,5 roku)