Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy to ZZ ?

Autor: Janka • 22.09.2015 06:36 • 17 odpowiedzi

Janka

22.09.2015 06:36

Odpowiedz
Witam,

Dokładnie miesiąc temu znalazłam przypadkiem 2 powiekszone wezły na szyi z jednej strony.. przed przypadek bo w tym czasie bardzo bolała mnie szyja i kark. Udalam sie wiec do rodzinnego, gdzie lekarka skupila sie bardziej na tych moich bólach. Stwierdzila zapalenie mięśni i przepisala nimesil na pytanie odnosnie moich wezłów powiedziala ze wchłoną się.
Minął miesiąc wezły jakie były takie są, nie bolą choć chyba przez świadomość ze one tam są czuje dyskomfort momentami z tej strony szyi. Nie wiem ile te wezły już mam bo nigdy nie 'macalam' sobie tak szyi, a znalazlam je przypadkiem przez ten mój ból karku.
Dziś odebrałam wyniki morfologi.
OB 2, Hemoglobina w normie ale martwi mnie wynik Limfocytów.
Limfocyty 2,2 (2,5-4,5)
Odsetek limfocytów 24,5 (25,0-45,0)
no i granulocyty 70,5 (50,0-70,0)
pozostałe wyniki w normie.
Zamierzam jeszcze zrobić usg tych węzłów prywatnie.
Objawów typu poty, gorączka brak.
Myśliście że USG wyjaśni kwestie tych wezłów czy zrobić jeszcze jakieś badania ??

seba1502

22.09.2015 08:18

Odpowiedz

USG wszystko wyjaśni,

Janka

22.09.2015 11:05

Odpowiedz

A czy tymi limfocytami powinnam sie martwic? Udalo mi sie Usg na jutro.

Sara

22.09.2015 13:51

Odpowiedz

Kochana, to są tak małe odstępstwa od norm, że w zasadzie nie diagnostyczne. Poza tym laboratoria są czasami zaskakaujące. Ja miałam CRP w piątek w jednym laboratorium 9, a w poniedzialek w szpitalnym 1,3 :) Myślę, że mogło cię przewiać, czego też konsekwencją mogą być powiększone węzły chłonne. Napisz jutro proszę wynik USG, i dopytuj radiologa czy na pewno nie są podejrzane onkologicznie...ale szczerze, myślę, że to nic groźnego. Daj proszę znać :)

Janka

23.09.2015 09:40

Odpowiedz

W okolicy przedniej prawej szyi w okolicy rozwidlenia tetnicy szyjnej widoczne dwa powiekszone hypoechogeniczne wezly chlonne, bez widocznej wneki, najwiekszy ok 8mm. W okolicy lewej bocznej szyi za miesniem mostkowo-sutkowo-obojczykowym i na nim licznr drobne hypoechogenoczne wezly bez widocznego przeplywu, najwiekszy 7mm. Narzady szyi bez ewidentnej patologii.

Janka

23.09.2015 09:42

Odpowiedz

O 11:40, dnia 2015-09-23 Janka napisał(-a):

W okolicy przedniej prawej szyi w okolicy rozwidlenia tetnicy szyjnej widoczne dwa powiekszone hypoechogeniczne wezly chlonne, bez widocznej wneki, najwiekszy ok 8mm. W okolicy lewej bocznej szyi za miesniem mostkowo-sutkowo-obojczykowym i na nim licznr drobne hypoechogenoczne wezly bez widocznego przeplywu, najwiekszy 7mm. Narzady szyi bez ewidentnej patologii.

Powiedzial ze najlepiej znalezc dobrego chirurga i wyciac wezel i sprawdzic..

Janka

23.09.2015 10:28

Odpowiedz

Martwi mnie ze hypoechogeniczne te wezły są! ;/

seba1502

23.09.2015 13:08

Odpowiedz

Czy te powiększone węzły są "ruchome"?

Sara

23.09.2015 13:56

Odpowiedz

Mnie rownież trochę martwią hipo i bez widocznej wnęki, ale są malutkie. Na spokojnie, zrób tak jak powiedział radiolog, idź do chirurga, niech wytnie i histopat wszystko wyjaśni. :*

Sara

23.09.2015 14:34

Odpowiedz

Z tego co wyczytałam bardzo często wezły hipo są w stanach alergicznych.

Janka

23.09.2015 16:09

Odpowiedz

O 15:08, dnia 2015-09-23 Seba1502 napisał(-a):

Czy te powiększone węzły są "ruchome"?

Wydaje mi sie ze sa ruchowe.. tzn juz je tak macam obsesyjnie ze raz wydaje mi sie ze sa takie a raz ze takie i juz glupieje. Wydawalo mi sie ze one maja z conajmniej 1,5 cm a w usg wyszlo 8 mm z tej prawej strony a z lewej gdzie wogole nie wyczuwam palpacyjnie tez sa wezly 7mm :/ z tym ze z tej strony zwalam na nieleczny ząb! ale tamte z prawej nie mam na co zwalic.

hmm alergia? od dziecinstwa jeesten alergiczka, astmatyczka. odczulalam sie i z wiekiem mi przeszla alergia na poszczegolne rzeczy. A czy wesly hipo moga byc jakies zapalne?? tylko skad zapalne jak ja chora nie bylam.

sara

23.09.2015 17:43

Odpowiedz

Poprawcie mnie jesli się mylę, czy wezły hipo nie oznaczają tzw. zwłókniałych wezlów? No jesli się odczulałas to byla to dość silna alergia, więc myśle, że to może być od tego. Węzełki sa maluśkie... serio.. ja jutro mam kolejne usg tych moich wezłow, bo tez juz wariuje... :( to ciągłe myślenie przeszkadza mi w codziennym życiu.. boje się, że w końcu albo coś znajdą, albo wyląduje u psychiatry... Na tej samej stronie, na której czytałam o "alergicznych" węzłach było tez napisane, że wezły hipo.. mogą występować po zapaleniu. Może przechodziłas mononukleoze w dzieciństwie. Myśle, ze szkoda czasu na robienie takich badań, od razu lepiej wyciąć wezełek i po sprawie.

Janka

23.09.2015 17:46

Odpowiedz

O 19:43, dnia 2015-09-23 sara napisał(-a):

Poprawcie mnie jesli się mylę, czy wezły hipo nie oznaczają tzw. zwłókniałych wezlów? No jesli się odczulałas to byla to dość silna alergia, więc myśle, że to może być od tego. Węzełki sa maluśkie... serio.. ja jutro mam kolejne usg tych moich wezłow, bo tez juz wariuje... :( to ciągłe myślenie przeszkadza mi w codziennym życiu.. boje się, że w końcu albo coś znajdą, albo wyląduje u psychiatry... Na tej samej stronie, na której czytałam o "alergicznych" węzłach było tez napisane, że wezły hipo.. mogą występować po zapaleniu. Może przechodziłas mononukleoze w dzieciństwie. Myśle, ze szkoda czasu na robienie takich badań, od razu lepiej wyciąć wezełek i po sprawie.

Sara a ty jakie masz wezly? masz jeszcze jakies objawy?

seba1502

23.09.2015 17:48

Odpowiedz

Węzły ruchome i poniżej 1 cm nie są podejrzane onkologicznie, wiec nie zamartwiaj się na zapas. Dla świętego spokoju proponuje zrobić ponownie usg u innego lekarza.

Sara

23.09.2015 18:19

Odpowiedz

Kochana przeczytaj mój wątek : Milion badań i nic nie wiadomo. tam sa szczególowo opisane badania wszystkie jakie miałam. niektore sa ruchome, niektóre nie, wszystkie odczynowe, z hiperechogeniczna wneka...objawów brak, oprocz nerwicy xD i stanów depresyjnych :( jutro opisze kolejne usg i jesli sie czegos wiecej dowiem to dam znac.

Janka

24.09.2015 17:15

Odpowiedz

Ja w poniedzialek jade do znajomego chirurga ktory wycinal mi guzek piersi i zobacze co on mi powie na temat tych moich wezlow. Nie daje mi spokoju ze sa hipo i bez wnek.. :/

Sara

24.09.2015 20:39

Odpowiedz

teraz tak czytam twoje usg? najwiekszy wezelek ma 8 mm... to jest powiekszony??????? w osi krotkiej za powiekszone uznaje sie wezły ponad 1 cm, czyli 10 mm.... dziwne troche..

Janka

25.09.2015 07:06

Odpowiedz

O 22:39, dnia 2015-09-24 Sara napisał(-a):

teraz tak czytam twoje usg? najwiekszy wezelek ma 8 mm... to jest powiekszony??????? w osi krotkiej za powiekszone uznaje sie wezły ponad 1 cm, czyli 10 mm.... dziwne troche..

wlasnie tez sie zastanawiam bo wszedzie pisze ze powyzej 1 cm uznaje sie powiekszone:/ troche nie ufam temu lekarzowi bo 2 lata temu jak robil mi usg piersi i na moje pytanie co to moze byc odpowiedzial "Guz" :) ale jade w pon skonsultowac z innym ktory wlasnie tego owego "guza" mi usuwal ;)