Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

szumy uszne

Autor: Luka • 20.09.2015 18:38 • 2 odpowiedzi

Luka

20.09.2015 18:38

Odpowiedz
Witam,

a więc właśnie szumy uszne a dokładnie niedosłuch odbiorczy lewego jak to określił laryngolog i audiolog

jestem po 3. BEACOPP-ach i 3. pełnych cyklach ABVD oraz 18 naświetlaniach (36Gy)

szumy pojawiły się po 3. BEACOPP-ie w połowie kwietnia,
na poczatku czerwca byłem i audiologa, który przepisał mi lek Betaserc 24 mg i miałem zgłosić się po 2 miesiącach na kontrolę

mówiąc szczerze nic się nie zmieniło, na kontroli audiolog wzruszył ramionami i podał kilka przyczyn...a na koniec powiedział, że może się czymś zestresowałem

znowu zapisał Betaserc i tyle...

chemie skończyłem 20 lipca, radio 11 wrzesnia...

każdego dnia słyszę te szumy i chwilami masz już wszystkiego dosyć...

czy ktoś z was miał taką przygodę? czy te szumy miną czy też nie...

radiolog i lekarz od PET powiedzieli, że to być może reakcja układu nerwowego i może też być tak, że uszkodzenie słuchu jest nieodwracalne...

co robić...rodzina doradza aby czekać aż ustąpnia skutki uboczne leczenia (neuropatia, osłabienie, wypadanie włosów)

Natalka051

20.09.2015 21:14

Odpowiedz
Mojego ojca brat ma raka płuc.
U niego też występują szumy- z tym ze u niego nasilają się podczas gdy przebywa w głośniejszy otoczeniu.

INES

21.09.2015 16:04

Odpowiedz
Ja mam uszkodzenie słuchu po chemii (DHAP), które zgłosiłam jak się pojawiło. Odstawili ten rodzaj chemii.

Uszkodzenie u mnie jest również nieodwracalne, z szumami i piskami czasami. Lekarze zgodnie stwierdzili, że wlano we mnie tyle leków już, że warto rozważyć przyzwyczajenie się do tego, aniżeli walkę farmakologiczną.