Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Milion badań i nic nie wiadomo- chłoniak?
Komentujesz wpis użytkownika
Amelia
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 21:58, dnia 2015-09-28 Amelia napisał(-a): > Witajcie dziewczyny, > Mam ten sam problem co wy.Od wielu miesięcy powiększone węzły podżuchwowe, wzdłuż mięsni MOS,za mięśniem, na karku, pachwiny, pachy, za uszami. Największy ma 27x6 mm. Tułam się od lekarza do lekarza, sto tysięcy niepotrzebnych badań, 4 razy USG węzłów , założyli mi kartę pacjenta onkologicznego, a w Centrum onkologii i tak nie chcą mi tych węzłów pobrać do badania. Czuję się źle, jestem coraz słabsza, a diagnozy nie ma. Na USG napisano: ewidentnie podejrzanych węzłów nie widać. > Przeczytałam na temat węzłów nowotworowych masę książek anglojęzycznych, badań naukowych itp. I tak: węzły , które rosną od wielu tygodni, mają powyżej 1,5 cm ( obojetnie w jakiej osi) lub są nadobojczykowe są podejrzane nowotworowo! Tylko 40-50 % węzłów nowotworowych wygląda podejrzanie na USG. Wielkość też jest wartością umowną, np. węzeł 5 mm może być nowotworowy - na razie mały, za jakis czas urośnie. Nie rozumiem na co czekają lekarze. USG nie jest badaniem, na podstawie którego można postawic diagnozę czy to zmiana złośliwa czy nie. To jedynie badanie wspomagające. Tu chodzi o nasze życie. Węzły nie powiększają sie bez powodu na calym ciele. Szczególnie podejrzane są nadobojczykowe, pachowe, i te z boku szyi za mięśniem MOS. Jutro mam biopsję cienkoigłową, ale jej czułość jest bardzo niska i często nic nie wychodzi. Piszcie co u was, w grupie zawsze raźniej. Pozdrawiam
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź