Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pomyłka pani doktor?

Autor: sawyer • 09.09.2015 15:36 • 4 odpowiedzi

sawyer

09.09.2015 15:36

Odpowiedz
Witam bywalców tego forum. Moja historia to w skrócie to, że podejrzewam ziarnicę u siebie. A teraz do sedna. Czy lekarz mógł przeoczyć powiększone węzły obojczykowe mimo, iż ja je wyczuwam? Zbadał mnie oczywiście palpacyjnie ale stwierdził, że są nie powiększone? Wiadomo, że nie mam tej wiedzy ani doświadczenia ale wyraźnie czuje podłużnego węzła o wymiarach ok 1cm. Do tego druga kuleczka ok 0,5 cm.
Czy ktoś miał sytuację, że lekarz nie wyczuł palpacyjnie węzła?

Ps Spotkałem się gdzieś z informacją jakoby w przypadku ziarnicy swędziała skóra w czasie ciepłe kąpieli? Zauważył ktoś taki objaw?

marta91

09.09.2015 15:57

Odpowiedz

O 17:36, dnia 2015-09-09 Sawyer napisał(-a):

Witam bywalców tego forum. Moja historia to w skrócie to, że podejrzewam ziarnicę u siebie. A teraz do sedna. Czy lekarz mógł przeoczyć powiększone węzły obojczykowe mimo, iż ja je wyczuwam? Zbadał mnie oczywiście palpacyjnie ale stwierdził, że są nie powiększone? Wiadomo, że nie mam tej wiedzy ani doświadczenia ale wyraźnie czuje podłużnego węzła o wymiarach ok 1cm. Do tego druga kuleczka ok 0,5 cm.

Ps Spotkałem się gdzieś z informacją jakoby w przypadku ziarnicy swędziała skóra w czasie ciepłe kąpieli? Zauważył ktoś taki objaw?

U mnie po ciepłej kąpieli nasilał się świąd i taka specyficzna wysypka.

Ewa

09.09.2015 16:18

Odpowiedz

O 17:57, dnia 2015-09-09 Marta91 napisał(-a):

O 17:36, dnia 2015-09-09 Sawyer napisał(-a):

U mnie po ciepłej kąpieli nasilał się świąd i taka specyficzna wysypka.

U mnie świąd właśnie po kąpieli i podczas leżenia w ciepłym łóżku był największy

leszek

09.09.2015 16:58

Odpowiedz

Takie wymiary 0,5-1cm nie są węzłami powiększonymi .pozdrawiam

sawyer

09.09.2015 18:26

Odpowiedz

O 18:58, dnia 2015-09-09 leszek napisał(-a):

Takie wymiary 0,5-1cm nie są węzłami powiększonymi .pozdrawiam

dziękuje za info ale nie wspomniałem o szyjnych, które mają ok 1,5 cm (potwierdzone na usg)

Badanie ultrasonograficzne oczywiście musiałem zrobić prywatnie. Ciekawe jest to, że lekarz podsumował moje powiększone węzły "to nie są nowotworowe". Nawet w dokumentacji nie uwzględnił nic poza tym, że mają prawidłową budowę strefową