Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Ziarnica nie "skacze"

Autor: dooorota • 06.08.2015 07:29 • 3 odpowiedzi

dooorota

06.08.2015 07:29

Odpowiedz
Witajcie!
Miesiąc temu dowiedziałam się, że mam ZZ. Po wykonananym TK klatki piersiowej wyszło, że mam zajęte tylko węzły obojczykowe, szyjne i guz w śródpiersiu (4 cm). Po niezależnej konsultacji z onkologiem dowiedziałam się, że jest to II stopień zaawansowania i nie muszę się martwić, bo ziarnica zajmuje węzły po kolei a płuca, wątroba, nadnercza są ok. Wczoraj odebrałam wyniki badania PET i się przeraziłam. Wnioski: węzły chłonne ponad przeponą z zajęciem śledziony (dwa ogniska) i szpiku kostnego (dwa ogniska). Dodam, że szpik świeci się na odcinku L4 oraz w kości łonowej. Czy to jest możliwe, że mam rozsianą chorobę? Może w przypadku szpiku jest inna zasada? Liczę na Wasze doświadczenie i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam, Dorota.

Martyna

06.08.2015 08:08

Odpowiedz

Jesli chodzi o szpik to, że świeci w pecie nie znaczy, że jest zajęty. Znam przypadek kiedy szpik świecił w pecie a po trepanobiopsji okazało się że jest czysty. U ciebie też tak może być.

dooorota

06.08.2015 08:15

Odpowiedz

O 10:08, dnia 2015-08-06 Martyna napisał(-a):

Jesli chodzi o szpik to, że świeci w pecie nie znaczy, że jest zajęty. Znam przypadek kiedy szpik świecił w pecie a po trepanobiopsji okazało się że jest czysty. U ciebie też tak może być.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie słyszałam o takich przypadkach. U mnie wyszło też zapalenie w pachwinach, więc może to ma jakiś związek. Za trzy tygodnie będę miała dopiero biopsje szpiku, bo lekarz idzie na urlop...:( ale co jak wynik będzie pozytywny? Tzn będzie zajęty szpik? To możliwe w moim przypadku?

marta91

06.08.2015 08:40

Odpowiedz

Tak, mi świecił szpik na pecie, a trepanobiopsja to wykluczyła.Często się tak zdarza. Jeśli szpik jest zajęty, to jest to zawsze IV stopień zaawansowania.