Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Liczne powiększone węzły chłonne szyi

Autor: Ania • 29.06.2015 23:01 • 0 odpowiedzi

Ania

29.06.2015 23:01

Odpowiedz
4 tygodnie temu przypadkiem znalazłam powiększone węzły chłonne przy tętnicach szyjnych, blisko i pod mięśniem mostkowoobojczykowosutkowym - czyli węzły, które często się powiększają przy infekcjach. Zaniepokoił mnie jednak fakt, że są dość liczne, twarde, niebolesne i nieprzesuwalne. Poza tym od paru miesięcy miałam silne nocne poty - takie że jeśli wstałam w nocy po cokolwiek, to potem wręcz wstrętnie było wracać do całej wilgotnej pościeli, a koszulę nocną musiałam zmienić. Miałam też 3 tygodnie temu epizody wzrostu temperatury, które pojawiały się wieczorem, a rano znikały. Trwało to około 4 dni.
Jednak muszę zaznaczyć, że od 2 tygodni nocne poty się zmniejszyły i nie występuje gorączka. W sumie czuję się lepiej niż jak przez ostatnie parę miesięcy, kiedy byłam wiecznie zmęczona i mogłam spać nawet 12 godzin, co wcześniej mi się nie zdarzało.
Na wizycie u lekarza rodzinnego dostałam skierowanie na USG węzłów chłonnych, ale nie na morfologię, którą zatem na dniach chcę zrobić prywatnie.

Wynik badania USG:
Obustronnie przy naczyniach szyjnych, przy MOS, w okolicy podżuchwowej i kąta żuchwy uwidoczniono powiększone węzły chłonne, dość liczne, największy po stronie lewej w okolicy kąta żuchwy dł. ok. 28mm, a po stronie prawej największy w okolicy kąta żuchwy dł. ok. 21 mm, wszystkie o prwaidłowym kształcie i zachowanej echostrukturze.

Zastanawiam się teraz, czy jeśli morfologia wyjdzie w miarę, czy powinnam dociekać tego dalej czy stwierdzić, że (jak moja doktor najpewniej stwierdzi w takiej sytuacji) nic mi nie jest. Ewentualnie czekać, aż znowu będę się gorzej czuć (chociaż nocne poty ciągle aktualne, z tymże mniejsze). Co myślicie? :)