Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badanie szpiku

Autor: Stasia • 20.03.2006 13:21 • 9 odpowiedzi

Stasia

20.03.2006 13:21

Odpowiedz

witam mój mąż jest na etapie diagnozy ale już wiadomo że to zz, lekarz powiedział mu że dziś zrobią mu badanie szpiku dla oceny stopnia zaawansowania, ale okazało się że mu tego nie zrobią "bo preparat w którym ten szpik sie przechowuje jest zbyt drobi i nie będą go sprowadzać dle jednego czy dwóch pacjentów a w tym szpitalu tego nie robią". Co wy na to czy to badanie jest niezbędne i powinno być zrobione? ja tak uważam że tak ale co mama robić?

baldi

20.03.2006 14:10

Odpowiedz
zaczac leczyc sie w szpitalu, w ktorym traktuje sie pacjenta ziarnicowego na powaznie. o ile sie nie myle jestes z poludnia kraju, maja tam sporo osrodkow typowo onkologicznych (hematologicznych), w ktorych z tego co mi sie zawsze wydawalo nei ma dylematow w stylu "u nas tego nei robimy"..

walcz o swoje!!

Ita

20.03.2006 14:33

Odpowiedz
Myślę, że zbadanie szpiku jest istotne (patrz rozpoznanie), może jest możliwość skierowania Twojego męża na samą trepanobiopsje do innego szpitala....
a wy tęgie głowy co myślicie???
powodzenia

stasia

20.03.2006 15:32

Odpowiedz
P. Doktor dzwoniła do Instytutu w gliwicach i termin badania szpiku może być za dwa tygodnie, ale wtedy nie dostaje mąż jurtro chemi i czekamy dwa tygodnie na badanie szpiku. A druga opcja zaproponowana przez lekarza to podanie chemii jutro a badanie szpiku za 4 m-ce bo do tego momentu i tak podaje sie taką samą chemię. Co wy na to co robić?

baldi

20.03.2006 15:35

Odpowiedz

nei zakladaj kolejnego watku w tym samym temacie w ciagu dwoch godzin :/ mozna spokojnie to bylo w tym dopisac (co zrobilem juz za Ciebie)

O 16:32, dnia 2006-03-20 stasia napisał(-a):

Co wy na to co robić?

nas sie pytasz co robic? :/ a co jesli ktos z nas podejmie zla decyzje? kogo obarczysz pozniej za bledy? strone, forum, internet.. siebie? :/

ja bym jednak poczekal az do trepano. po drugie - w tak zwanym miedzyczasie zalatwialbym sobie miejsce w innym osrodku.

renata

20.03.2006 21:10

Odpowiedz

P. Doktor dzwoniła do Instytutu w gliwicach i termin badania szpiku może być za dwa tygodnie, ale wtedy nie dostaje mąż jurtro chemi i czekamy dwa tygodnie na badanie szpiku. A druga opcja zaproponowana przez lekarza to podanie chemii jutro a badanie szpiku za 4 m-ce bo do tego momentu i tak podaje sie taką samą chemię. Co wy na to co robić?

U nas przy pierwszym rzucie choroby szpik nie był badany, natomiast przy 2-m już tak . Ale , ale wiem że sami lekarze mają rózne zdanie na ten temat a w ostateczności Ci wmówią że można tak i tak.

Trzymam za Was

fantomasz

20.03.2006 23:34

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2006-03-20 Stasia napisał(-a):

Co wy na to czy to badanie jest niezbędne i powinno być zrobione?

Ja osobiście nie wiem czy powinno być robione.

ja tak uważam że tak ale co mama robić?

U mnie dohtoek chciał po ABVD zrobić trepano, ale sie nie dałem. Wyjsciowo spik był czysty,a wiec badanie okazało sie zbedne!!!. Decyzja mmoja oczywiscie nie pobieramy :) Udało mi sie uniknąć cholernego bólu :)Ale na samym początku przy diagnozie stopnia, badanie okazało sie,JEST NIEZBĘDNE!!! ma to na celu okreslenie zajecia szpiku lub nie.Co sie wiąze, lekażem nie jestem mylić sie moge ;) decyzji o o dobraniu kombinacji leków.

Gosia

21.03.2006 05:38

Odpowiedz

witam mój mąż jest na etapie diagnozy ale już wiadomo że to zz, lekarz powiedział mu że dziś zrobią mu badanie szpiku dla oceny stopnia zaawansowania, ale okazało się że mu tego nie zrobią ...

W moim ośrodku też nie ma odpowiedniego laboratorium do badania szpiki, ale pobierają szpik zgodnie z procedurą i przesyłają do innego szpitala. O ile wiem, nie można ustalić stopnia zaawansowania naszej choroby bez tego badania. U mnie nie zaczęto leczenia, zanim wszystkie badania nie zostały zrobione. Byłam też na konsultacji w Gliwicach, gdzie pewien specjalista stwierdził, że leczenie dopiero u mnie wdrożą wtedy, gdy będzie wynik z trepanobiopsji. Warto więc poszukać innego ośrodka i innych lekarzy. Powodzenia!

fantomasz

21.03.2006 08:39

Odpowiedz

Co wy na to co robić?

Konsultacja hemato-onkologiczna by sie przydała.

Asica

25.03.2006 05:23

Odpowiedz

Dziwne w tych "poludniowych szpitalach" zasady panuja :|Kolejki na badanie szpiku jak na jakas powazna operacje?:| A badanie trwa zaledwie kilka minut.. U mnie bylo tak..Polozyli mnie w czwartek wieczorem na oddzial na pierwsza chemie..Piatek rano zrobili trepano,a po poludniu zapodali drinki..W sobote wypis dali..ale,ze na wynik trepano troszke trzeba poczekac,to "obstawiany" wypis dali = MC

tekst

:> Mysleli,ze jak mam mocno zajeta klate i brzuch,to do kosci tez mi sie dobralo;> Wynik trepano wyszedl pozytywnie :) nie bylo wiec IV ale III :)

A u Was to tak wyglada jakby cale leczenie mialo byc obstawiane :| Bo badanie szpiku za 4m-ce, po podaniu chemii to IMO bez sensu jest..