Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ciąża po ziarnicy, cesarka?

Autor: ziaja • 20.06.2015 22:15 • 5 odpowiedzi

ziaja

20.06.2015 22:15

Odpowiedz
cześć,
przechodziłam ziarnicę jako nastolatka, obecnie mam 29 lat i jestem w pierwszej ciąży;
na razie wszystko przebiega prawidłowo (zaczynam III trymestr);
mam pytanie do mam po ziarnicy - czy lekarze zalecali Wam cesarskie cięcie ze względu na naszą chorobę? kiedyś usłyszałam od lekarza, że tak ogromny wysiłek nie jest dla nas wskazany...
proszę o odpowiedź i z góry bardzo dziękuję.

Ada26

21.06.2015 06:21

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2015-06-21 ziaja napisał(-a):

cześć,

przechodziłam ziarnicę jako nastolatka, obecnie mam 29 lat i jestem w pierwszej ciąży;

mam pytanie do mam po ziarnicy - czy lekarze zalecali Wam cesarskie cięcie ze względu na naszą chorobę? kiedyś usłyszałam od lekarza, że tak ogromny wysiłek nie jest dla nas wskazany...

Hej!u Mnie ziarnice zdiagnozowali dwa miesiące po porodzie .Wiec miałam 8cykli abvd i radio.Po 2,5 roku zaszłam w druga ciążę na którą zresztą sama się zdecydowałam.Teraz mój drugi syn ma 7miesiący a ja mam wznowe.Przy jednej i drugiej ciąży miałam cc.Przy pierwszej ze względu na to ze mały był duży ponad 4kg a przy drugiej zdecydowali właśnie ze względu na przebyta chorobę.lekarz będzie wiedział co robić czasem te cc to większy wysiłek(chodzi mi głównie o gojenie się rany )niż ten poród naturalny tak mi się wydaje .W sumie to i to wysiłek dla organizmu 😉pozdrawiam i życzę bezbolesnego rozwiązania 😊

beata79

21.06.2015 18:36

Odpowiedz

Ja rodziłam 3 lata po przeszczepie i lekarka prowadząca moją ciążę również zaleciła cesarkę ze względu na przebytą chorobę. Twierdziła, że nigdy nie ma pewności iż poród naturalny przebiegnie bez powikłań bądź nie będzie przeciągał się w czasie, z czym może nie poradzić sobie organizm, po tak intensywnym leczeniu.

ewelka

22.06.2015 13:57

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2015-06-21 ziaja napisał(-a):

cześć,

leczenie 2007, poród 2013

gdy zapytałam lekarza, czy przebyta choroba jest wskazaniem do cc, usłyszałam, że nie. Więc zaczęłam rodzić naturalnie, jednak z racji braku postępu porodu (pomimo jego wywoływania) skończyło się na cc.

Na pytanie dlaczego nie było postępu porodu nie znam odpowiedzi, czy organizm był/jest na tyle słaby po chorobie, czy to po prostu taki mój urok?? Kto to wie...

Powodzenia :)

sonia

24.06.2015 09:25

Odpowiedz

A czy po chemii nie miałyście problemów z ciążą? Ja jestem po przeszczepie i endometrium nie reaguje wzrostem na hormony więc zarodek nie ma szans:(

beata79

24.06.2015 17:49

Odpowiedz

O 11:25, dnia 2015-06-24 sonia napisał(-a):

A czy po chemii nie miałyście problemów z ciążą? Ja jestem po przeszczepie i endometrium nie reaguje wzrostem na hormony więc zarodek nie ma szans:(

Ja kilka miesięcy po przeszczepie robiłam badania krwi i FSH wskazywało na menopauzę. 12 miesięcy po przeszczepie zaczęłam miesiączkować. Nie robiąc kolejnych badań i nie stosując antykoncepcji, 1,5 roku po przeszczepie zaszłam w ciąże, która od początku przebiegała prawidłowo.