Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

9 letni chłopiec - PILNIE proszę o pomoc

Autor: Ewelina K • 07.06.2015 13:56 • 4 odpowiedzi

Ewelina K

07.06.2015 13:56

Odpowiedz
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu mam ogromny problem z Synkiem. Igor zaczął kiepsko się czuć. Narzekał na bóle głowy, osłabienie, bóle nóg, zawroty głowy. Stracił apetyt. Był ciągle zmęczony. Zaczęliśmy badania - mieszkając jeszcze w UK. W sumie stwierdzono, że przeszedł mononekluozę zakaźna i takie samopoczucie może się utrzymywac do pół roku. Stwierdzono również, że synek ma za mało leukocytów - ale to nie świadczy o jego złym samopoczuciu. Zostawiliśmy to. Po powrocie do Polski - - synek czuł się cały czas źle - powtórzyliśmy wyniki. Utrzymywaly się nieprawidłowości w rozmazie - leukocyty 2,7 przy normie od 4,5 do 13,5; neutrocyty 0,55 norma: 1,80 do 7,7. Każdy wynik miał wpisaną diagnozę: leukopenia z towarzyszącą neutropenią. OB 14, Białko Ostrej Fazy 11,58.
Przeprowadzono kilka badań. Wykluczono kilka chorób. W końcu trafiliśmy do szpitala - do Kliniki Hematologii i Onkologii. Tam wykonano kolejne badania i biopsję szpiku. W wynikach nadal za mało neutrocytów, leukocytów. Za niska Dehydrogenaza L-mleczanowa 92 - przy normie od 180-360.
W USG - śledziona miernie powiększona.W okolicy pnia trzewnego uwidoczniono węzeł chłonny do 10mm w osi długiej prawidłowego kształtu i echogeniczności.
USG szyi - obustronnie w okolicy podżuchwowej i poniżej kątów żuchwy uwidoczniono pojedyncze węzły chłonne; najwiekszy po stronie prawejo wymiarach 18/9mm; największy po stronie lewej o wymiarach 23/8mm z widocznymi hipoechogennymi obszarami do 4,7mm mogącym odpowiadać centrom rozrodczym .
W wynikach z biopsji szpiku chyba nic niepokojącego nie ma - oprócz tego, że w rozmazie przy leukocytach jest wpisane: ziarnistość neutrocytów drobna do średniogrubej.
Czekamy na wizytę u hematologa. Nie wiem czy przyspieszać wizytę - czy wszystko jest w granicach normy?
Nie chcę panikowac.
Ale synek nadal czuje się źle - jest osłabiony. Męczą go ciągłe bóle głowy.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź.

leszek

07.06.2015 17:11

Odpowiedz

witam,czy były robione badania w kierunku żółtaczki?

leszek

07.06.2015 17:15

Odpowiedz

O 19:11, dnia 2015-06-07 leszek napisał(-a):

witam,czy były robione badania w kierunku żółtaczki,białaczki?wynik szpiku za mało dokładny chyba że tam nic nie wyszło.

leszek

07.06.2015 17:28

Odpowiedz

O 19:11, dnia 2015-06-07 leszek napisał(-a):

witam,czy były robione badania w kierunku żółtaczki,białaczki?wynik szpiku za mało dokładny chyba że tam nic nie wyszło,a może to tylko powikłania po mononukleozie.

Ewelina K

09.06.2015 11:22

Odpowiedz
Szpik jak pisałam - chyba ok. Tylko to co wpisałam wyzej bylo pogrubione - leukocyty. Zoltaczka wykluczona.
Swiad skory silny - przede wszystkim w nicy - ale z delikatną wysypką i zaczerwienieniem. Hematolog przykmie nas w czwartek. Zobaczymy co powie ma wyniki.