Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

polineuropatia w chorobach nowotworowych

Autor: frubelek171 • 22.05.2015 12:22 • 14 odpowiedzi

frubelek171

22.05.2015 12:22

Odpowiedz
Witam :)

Mam nową "przyjaciółkę" polineuropatię w chorobach nowotworowych (C00-D48 plus)
Kod ICD: 63.1

Na początku czerwca będę mieć robione badania na przewodnictwo (stres)

czym konkretnie to się leczy?

Anias

23.05.2015 10:34

Odpowiedz

A co ? czy to te same objawy co po ABVD, zaburzenie czucia, mrowienie rak i stop, czy przetrwałe odczucia od leczenia, a może nowe? dobrze ze była immunohistochemoa preparatu

frubelek171

24.05.2015 16:40

Odpowiedz

W dużym uproszczeniu mam problemy z czuciem, mam mrowienia, drętwienia, problemy z poruszaniem się.

Jestem pod opieką neurologa. 9 czerwca mam mieć robione badanie na przewodnictwo.

Znalazłam nawet taką wypowiedź jeden z forumowiczek:"Skutkiem mojej radioterapii jest polineuropatia. We wrześniu 2003 skończyłam naświetlania, a od kwietnia poruszam się prawie cały czas na wózku. Moją szansą na chodzenie jest chyba tylko rehabilitacja".

Ewa

24.05.2015 17:38

Odpowiedz

O 18:40, dnia 2015-05-24 Frubelek171 napisał(-a):

W dużym uproszczeniu mam problemy z czuciem, mam mrowienia, drętwienia, problemy z poruszaniem się.

Jestem pod opieką neurologa. 9 czerwca mam mieć robione badanie na przewodnictwo.

Znalazłam nawet taką wypowiedź jeden z forumowiczek:"Skutkiem mojej radioterapii jest polineuropatia. We wrześniu 2003 skończyłam naświetlania, a od kwietnia poruszam się prawie cały czas na wózku. Moją szansą na chodzenie jest chyba tylko rehabilitacja".

Ojej. Strasznie smutne :(

Mazynka

25.05.2015 04:14

Odpowiedz

O 18:40, dnia 2015-05-24 Frubelek171 napisał(-a):

Ja po adcetrisie tez sie nabawilam tego gowna. Mam zdretwiale opuszki palcow, ciagle dretwienie nog. Czasem biegam caly dzien i nie boli a czasem otwieram oko i boje sie ruszyc, bo mam wrazenie ze nogi odmowili posluszenstwa i nie wstane :(

Poki co jestem na gabapantynie, bo po lekarzach nie mam jak biegac. Moje zdrowie zeszlo na dalszy plan i jedyne co robie to co 3 tygodnie jezdze do Krk na wlew adcetrisu ...

frubelek171

25.05.2015 15:35

Odpowiedz

Mazynka- jeśli mogę spytać, lepiej się czujeaz po tym leku?

Mazynka

25.05.2015 16:38

Odpowiedz

O 17:35, dnia 2015-05-25 Frubelek171 napisał(-a):

Mazynka- jeśli mogę spytać, lepiej się czujeaz po tym leku?

Powiem Ci kochana, ze troche lepiej, bo poczatkowo byl problem z chodzeniem. Jednak do konca bolec nie przestalo, opuszki palcow bez zmian, ciagle takie jakby zdretwiale.

frubelek171

25.05.2015 16:40

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2015-05-25 Mazynka napisał(-a):

Powiem Ci kochana, ze troche lepiej, bo poczatkowo byl problem z chodzeniem. Jednak do konca bolec nie przestalo, opuszki palcow bez zmian, ciagle takie jakby zdretwiale.

Dzięki za info

frubelek171

23.06.2015 16:11

Odpowiedz

Bardzo prosze o pomoc w przetlumaczeniu mojego wyniku elektromiograficznego.

WNIOSKI niskie wartosci amplitudy odpowiedzi M z wybranych nerwow w badaniu i przy wzglednie dobrych predkosciach w tych nerwach. Calosc badania przemawia za polineuropatia ruchowo czuciowa na podlozu szkodzenia typu aksonalnego watosciach.

Z gory dziekuje za pomoc

ania32

25.06.2015 18:49

Odpowiedz

troszkę mnie przestraszyliście bo mi po naświetlaniach zaczęło się tak samo robić jak wam drętwięją mi palce u rąk aż robią się całe białe a do tego jak bym czasami zle poruszyła ręką czy głową to drętwieją mi nogi jak bym zaraz miała stracić w nich czucie

Lena

26.06.2015 19:10

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2015-06-25 Ania32 napisał(-a):

troszkę mnie przestraszyliście bo mi po naświetlaniach zaczęło się tak samo robić jak wam drętwięją mi palce u rąk aż robią się całe białe a do tego jak bym czasami zle poruszyła ręką czy głową to drętwieją mi nogi jak bym zaraz miała stracić w nich czucie

W czasie leczenia dużo osób tak ma. Nie martw się. To o czym pisze Frubelek to już dłuższy czas po leczeniu. Mnie wszystkie objawy ustąpiły pół roku po chemii.

frubelek171

27.06.2015 09:20

Odpowiedz

Od marca tego roku miałam problemy z czuciem, miałam też drętwienia, mrowienia etc. Kazdy lekarz jak jeden mąż upatrywał problemów z kręgosłupem ponieważ w odcinku szyjnym i piersiowym mam zmiany zwyrodnieniowe.

Dopiero jak dołączył niedowład nóg zaczął się cyrk , neurologia etc.

Diagnoza: Polineuropatia nowotworowa

Raport z badania elektromiograficznego, czyli na przewodnictwo :niskie wartosci amplitudy odpowiedzi M z wybranych nerwow w badaniu i przy wzglednie dobrych predkosciach w tych nerwach. Calosc badania przemawia za polineuropatia ruchowo czuciowa na podlozu uszkodzenia typu aksonalnego watosciach.

Z tego co wiem napewno będę miała rehabilitację ruchową.

frubelek171

27.06.2015 09:22

Odpowiedz

PS. Chemię skończyłam 2 lata temu, a radio ok.5 miesięcy.

Anias

27.06.2015 13:49

Odpowiedz

Myślę sobie głośno, czy ta radioterapia wpłynęła na to Powodzenia w dalszym leczeniu, dawaj znać jak postępy w rehabilitacji, można w ośrodkach wyjazdowych się starać, byle gdzieś zacząć pod profesjonalnym okiem

frubelek171

27.06.2015 14:38

Odpowiedz

O 15:49, dnia 2015-06-27 Anias napisał(-a):

Myślę sobie głośno, czy ta radioterapia wpłynęła na to Powodzenia w dalszym leczeniu, dawaj znać jak postępy w rehabilitacji, można w ośrodkach wyjazdowych się starać, byle gdzieś zacząć pod profesjonalnym okiem.

No jak tak właśnie myślę o radioterapii- już wcześniej pisałam ale jeszcze raz powtórzę wypowiedź jednej z Forumowiczek :"Skutkiem mojej radioterapii jest polineuropatia. We wrześniu 2003 skończyłam naświetlania, a od kwietnia poruszam się prawie cały czas na wózku. Moją szansą na chodzenie jest chyba tylko rehabilitacja".

I właśnie u mnie ten niedowład jest mocny w lewej nodze gdzie wcześniej miałam 15 naśweitlań płaszczowych na brzuch i pachwinę i niecały rok później( 9 miesięcy) następne 15 naśweitlań na samą już tylko pachwinę przy wznowie miejscowej w tej samej nodze.

pzdr. ciepło :)