Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

powiększone węzły u niemowlaka

Autor: milena283 • 15.05.2015 04:54 • 0 odpowiedzi

milena283

15.05.2015 04:54

Odpowiedz

Witam. Bardzo Was proszę o radę ponieważ jeszcze trochę i zwariuję. Prawie 3 miesiące temu u mojego wtedy półrocznego synka powiększyły się węzły jeden szyjny po prawe stronie i nadobojczykowy po lewej. Robiłam wtedy dziecku morfologię która wyszła super. Zrobiłam również USG węzłów przy którym okazało się że są również powiększone węzły podżuchwowe(2cm oraz 1,5cm). Wszystkie posiadają zatokę tłuszczową. Węzeł szyjny ma 1,5 cm a nadobojczykowy 1,2 cm. Synek nigdy nie chorował. Węzły są przesuwalne ale wnioskuję że nie bolesne. Jest bardzo żywiołowymi dzieckiem, ma bardzo dobry apetyt, przybiera na wadze. Hematolog u której byłam prawie że krzyczała na mnie żebym nie szukała mu chorób. Synek był rehabilitowany ponieważ miał stwierdzoną prawostronną asymetrię ciała. Pediatra do której chodzę zasugerowała że węzły mogły powiększyć się na skutek rozciągana mięśni szyi, gdyż miała już takie dziecko które po rehabilitacji miało powiększone węzły. Ja jednak bardzo się martwię ponieważ wyczułam więcej węzełków wielkości ziarenka pieprzu. Pediatra gdy badała szyję synka powiedziała że nie są powiększone tylko wyczuwalne gdyż synek jest wysoki i szczupła. Dodam iż 2 tygodnie temu macałam synkowi węzł maniakalni pi kilka lub kilkanaście razy na dzień cały czas stwierdzając że urosły od ostatniego dotykania. Nie radzę już sobie boję się że synek ma nowotwór. Nie wiem co myśleć. Id powiększenia mija już 3 miesiąc węzły nie rosną tylko inne stają się wyczuwalne jak ziarenka. Czy jest możliwe aby synek nie miał żadnych innych objawów choroby przez 3 miesiące. Pozdrawiam