Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

węzły od ok 6-7 lat

Autor: gold2208 • 10.05.2015 13:55 • 3 odpowiedzi

gold2208

10.05.2015 13:55

Odpowiedz
Witam,
bardzo proszę Was o pomoc w sprawie moich węzłów chłonnych.
Węzły mam powiększone od ok 6-7 lat, w 2009 roku jeden podżuchwowy został wycięty i zbadany histopatologicznie, badanie wykazało węzeł reaktywny. Ostatnio będąc u chirurga z bólem w pachwinie dowiedziałam się że mogę mieć chłoniaka(olał moją pachwinę, zajał się wykładem na temat układu chłonnego). Badania krwi wychodzą ok, prześwietlenie płuc też ok, usg brzucha też ok. Byłam nawet u hematologa, Pani doktor mnie uspokoiła że przez tyle czasu chłoniak by dał o sobie już znać w sposób zauważalny. Węzłów mi raczej nie przybywa, robię co jakiś czas usg. Podżuchwowe raz rosną o ok 0,5 cm po czym się zmniejszą. Pod pachą wezeł który miał 2,6 cm ma teraz 1,6 cm.

Poniżej przytoczę usg węzłow z ostatniego badania.
W okolicy podżuchwowej obustronnie widoczne pojedyńcze węzły chłonne o wymiarach 8-25mm w osi długiej. Największy węzeł po stronie prawej o wymiarze 25mmx7mm, po lewej 22mmx7mm. Węzły chłonne nad i pod obojczykowe niepowiększone. W obrębie obu dołow pachowych widoczne pojedyńcze węzły chłonne, po stronie prawej o wymiarze 8x3mm, 7x3mm, 9x5 mm po lwej 8x3mm, 9,3mm, 16x8 mm. W okolicy pachwinowej prawej widoczny węzeł chłonny o wymiarze 12x4 mm po lwej 13x4 mm. Wszystkie węzły o prawidłowej echogeniczności z przewagą osi długiej, z widoczną wnęką i unaczynieniem typu naczyń wnękowych rozgałęzionych.

Dodam że, chirurg mnie przestraszył tym że nie zlecili dodatkowych barwień tego węzła i na tej podstawie pow.że skoro węzły ciągle są to mogę mieć chłoniaka :(.

Pomóżcie czy rzeczywiście mogę mieć tego chłoniaka? czy naprawdę tak niezbędne są te dodatkowe barwienia? nie wystarczy zwykła histopatologia? boję się cholernie, znów chodzę nakręcona a miałam skupić się na tym aby zajść w ciążę a nie chorób sobie szukać :(.

Janek

10.05.2015 15:26

Odpowiedz

Nie wygląda to na chłoniaka po 6-ciu latach węzły raz mniejsze raz większe, w tych chorobach rzadko się zmniejszają i ten czas, przynajmniej ja nie słyszałem o takich przypadkach, szukałbym innych przyczyn, pozdrawiam

leszek

10.05.2015 16:59

Odpowiedz

witam .popieram wypowiedź kolegi ,pozdrawiam

ania32

02.07.2015 21:46

Odpowiedz

ja mam ziarnice i ja miałam węzły które powiększały się i malały