Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Świszczący oddech, odkasływanie wydzieliny

Autor: Luki • 30.04.2015 14:23 • 12 odpowiedzi

Luki

30.04.2015 14:23

Odpowiedz

Witam. Na początku kwietnia przechodziłem infekcje i po tej infekcji został mi kaszel. A właściwie taki świszczący oddech dopóki nie oskarżone, wtedy na trochę przechodzi o znowu to samo. Czasami odkaszlne przezroczystą gęsta wydzieline. Pamiętam że jak pierwszy raz zachorowałem na zz to właśnie podobnie mi się zaczynało. To już ponad dwa lata w remisji, trochę się boje. Innych objawów brak, krew robiona 3 tygodnie temu wszystko ok, OB - 5.

Luki

30.04.2015 14:24

Odpowiedz

O 16:23, dnia 2015-04-30 Luki napisał(-a):

Witam. Na początku kwietnia przechodziłem infekcje i po tej infekcji został mi kaszel. A właściwie taki świszczący oddech dopóki nie oskarżone, wtedy na trochę przechodzi o znowu to samo. Czasami odkaszlne przezroczystą gęsta wydzieline. Pamiętam że jak pierwszy raz zachorowałem na zz to właśnie podobnie mi się zaczynało. To już ponad dwa lata w remisji, trochę się boje. Innych objawów brak, krew robiona 3 tygodnie temu wszystko ok, OB - 5.

Dopóki nie odkaszlne ;)

Anulek75

30.04.2015 18:43

Odpowiedz
Miałam przez kilka miesięcy podobny problem. W międzyczasie okazało się że mam ostrą astmę ale i PET wyszedł podejrzany dlatego znów zaczynam walczyć po raz czwarty po prawie dwóch latach przerwy. Proponuję zbadać IgE całkowite, LDH, CRP.
Mam nadzieję że w Twoim przypadku to jedynie alergia. Trzymam kciuki żeby u Ciebie na stresie się skończyło. Pozdrawiam

Luki

30.04.2015 19:25

Odpowiedz

O 20:43, dnia 2015-04-30 Anulek75 napisał(-a):

Miałam przez kilka miesięcy podobny problem. W międzyczasie okazało się że mam ostrą astmę ale i PET wyszedł podejrzany dlatego znów zaczynam walczyć po raz czwarty po prawie dwóch latach przerwy. Proponuję zbadać IgE całkowite, LDH, CRP.

Mam nadzieję że w Twoim przypadku to jedynie alergia. Trzymam kciuki żeby u Ciebie na stresie się skończyło. Pozdrawiam

A jakieś inne objawy miałaś? Krew ok? Pozdrawiam!

Anulek75

30.04.2015 19:50

Odpowiedz

Zaczęło się jak u ciebie infekcją na jesieni, od tego czasu miałam złe przeczucia ale i samopoczucie coraz gorsze. Morfologia wzorowa, po jakimś czasie zbadane OB, CRP podwyższone w końcu też spadały po antybiotykach. Prawdę mówiąc nadal nie chce mi się wierzyć że to wróciło bo od 2 tygodni jestem na sterydach i kaszel zginął, samopoczucie też o wiele lepsze ale ... w poniedziałek zaczynam cyrk...

Luki

30.04.2015 20:18

Odpowiedz

O 21:50, dnia 2015-04-30 Anulek75 napisał(-a):

Zaczęło się jak u ciebie infekcją na jesieni, od tego czasu miałam złe przeczucia ale i samopoczucie coraz gorsze. Morfologia wzorowa, po jakimś czasie zbadane OB, CRP podwyższone w końcu też spadały po antybiotykach. Prawdę mówiąc nadal nie chce mi się wierzyć że to wróciło bo od 2 tygodni jestem na sterydach i kaszel zginął, samopoczucie też o wiele lepsze ale ... w poniedziałek zaczynam cyrk...

Tyle razy dałaś rade to i teraz dasz. Zauważyłem że na wieczór kaszel się uspokaja, najgorzej jest rano i ogólnie jak juz zacznę pokaslywac to ciężko skończyć,a jak nie kaszle to pare godzin idzie nie ksszlec... Jak się położę to w ogółe nie kaszle. Ostatnio nawet przebiegłem 5km bez większego problemu ale jak mi zaswiszczy w płucach i odkaszlne z wydzielina to odrazu mi się przypomina mój pierwszy raz... Wtedy doszły nocne poty i węzły nadobojczykowe. Zobaczymy, tk mam 15 maja, wyniki 25maja... Pozdrówki! :)

Anulek75

01.05.2015 10:41

Odpowiedz
Będę w takim razie trzymała kciuki za Twoje TK, skoro ogólnie nie czujesz się chory to może nic złego się nie dzieje, nie denerwuj się zawczasu.
Pozdrowionka :)

Luki

01.05.2015 16:58

Odpowiedz

O 12:41, dnia 2015-05-01 Anulek75 napisał(-a):

Będę w takim razie trzymała kciuki za Twoje TK, skoro ogólnie nie czujesz się chory to może nic złego się nie dzieje, nie denerwuj się zawczasu.

A dzisiaj np.pierwszy raz kaszlnąłem z rana a później dopiero po 18 parę razy... A wciągu dnia jak wyprowadzalem psy w schronisku to w ogóle. Dziwne...

beata79

02.05.2015 08:20

Odpowiedz

Ja jestem ponad 3 lata po leczeniu i przeszczepie. Do dnia dzisiejszego mam podobny do opisywanego u Ciebie kaszel wraz z odkrztuszaniem białej, gęstej wydzieliny. Kaszel się utrzymuje praktycznie przez cały czas, a wyniki badań TK są ok. Myślę, że u mnie to efekt leczenia - zmian w płucach po naświetlaniach oraz po przejściu zapalenia płuc. Też zauważyłam, że kaszel się nasila rano lub przy wysiłku ( w pierwszej fazie treningu). Po odksztuszeniu wydzieliny kaszel zanika. I dlatego tez myślę, kaszel nasila sie z rana, bo przez noc płuca nie mogą się oczyścić. W sumie to bardzo mi to w życiu nie przeszkadza 😊

Marcysia

02.05.2015 11:29

Odpowiedz

O 18:58, dnia 2015-05-01 Luki napisał(-a):

A dzisiaj np.pierwszy raz kaszlnąłem z rana a później dopiero po 18 parę razy... A wciągu dnia jak wyprowadzalem psy w schronisku to w ogóle. Dziwne...

Witajcie, ja tez czasem chrzakam i wcale mi to nie przeszkadza. Jestem rok w remisji i licze, ze bedzie tak

Jeszcze dlugo 😃 Luki wyprowadzasz psy w schronisku? Jestes wolontariuszem?

Luki

13.05.2015 15:59

Odpowiedz

O 13:29, dnia 2015-05-02 Marcysia napisał(-a):

O 18:58, dnia 2015-05-01 Luki napisał(-a):

Witajcie, ja tez czasem chrzakam i wcale mi to nie przeszkadza. Jestem rok w remisji i licze, ze bedzie tak

Jeszcze dlugo 😃 Luki wyprowadzasz psy w schronisku? Jestes wolontariuszem?

Marcysia, moja żona jest wolontariuszem, ja jej tylko czasami pomagam :)

gizmo

13.05.2015 21:06

Odpowiedz

No to ja napisze jak to jest u mnie:-) ok 2 lata po leczeniu pojawil sie kaszel a potem wydzielina ktora odkrztuszalam non stop:-) zaczelo sie chodzenie po lekarzach, pulmonologach, alergologach itd. Kaszel minal po 3 mcach a po 2 znow powrocil. Okazalo sie ze po leczeniu zrobily mi sie rozstrzenie oskrzeli i za kazdym razem jak zlapie lekkie przeziebienie to tam gromadzi sie wydzielina kt odkrztuszam. Kaszel mija sam (wlasnie po 2 mcach od kilku dni mam dpokoj) lub troszke wspomagam sie wziewamI. Rozstrzenie widac na TK wiec poproscie prxy kolejnych badaniach by zwrocic na yo uwage. Moj lekarz twierdzi ze to czeste powiklanie choc nie wiadomo czy bardzie zaszkodzila bleomycyna czy radio:-(

Gizmo

13.05.2015 21:06

Odpowiedz

No to ja napisze jak to jest u mnie:-) ok 2 lata po leczeniu pojawil sie kaszel a potem wydzielina ktora odkrztuszalam non stop:-) zaczelo sie chodzenie po lekarzach, pulmonologach, alergologach itd. Kaszel minal po 3 mcach a po 2 znow powrocil. Okazalo sie ze po leczeniu zrobily mi sie rozstrzenie oskrzeli i za kazdym razem jak zlapie lekkie przeziebienie to tam gromadzi sie wydzielina kt odkrztuszam. Kaszel mija sam (wlasnie po 2 mcach od kilku dni mam dpokoj) lub troszke wspomagam sie wziewamI. Rozstrzenie widac na TK wiec poproscie prxy kolejnych badaniach by zwrocic na yo uwage. Moj lekarz twierdzi ze to czeste powiklanie choc nie wiadomo czy bardzie zaszkodzila bleomycyna czy radio:-(