Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pytanie do tych co chorowali i choruja o swiad.

Autor: felek • 14.04.2015 23:09 • 7 odpowiedzi

felek

14.04.2015 23:09

Odpowiedz
witam was

przeszukalem praktycznie cale forum i mam duzo informacji juz zdobytych, jednak nie mam konkretnych ktorych poszukuje

w skrocie, od pol roku mam powiekszone wezly, bylem w szpitalu z tego powodu, wyszedlem po tygodniu.
dostalem informacje ze powiekszone odczynowo, niewiadomo od czego. mam okropny swiad skory, glownie od pasa w gore, ale zdarza sie ze nogi cale tez swedza,
najgorzej to szczegolnie glowa, czolo, za uszami, kark plecy, klatka, od markow do nadgarstkow, ciezko wytrzymac i sobie z tym nie radze
czasem wydaje mi sie ze mam takie malutka czerwona wysypke,
do tego crp podwyzszone ponad norme lekko, ob od 2 lat okolo 40

wezly powiekszone na szyi, nad obojczykami i pod zuchowa
najwieksze pod zuchowa 2 i 3 cm, reszta licznie powiekszona do 1 cm okolo

moje pytanie do tych ktorzy zmagaja sie z ta okropna choroba i tych co choruja, jak u was wygladal swiad?
czy pojawiala sie wysypka? czy swedziala dana czesc ciala?
czytam glownie ze nogi i rece, ale moze sa tez inne przypadki?

szukam przyczyny, lekarze nie pomagaja, mowiac im ze mnie swedzi oni to bagatelizuja, dostaje zyrtec itp ale bez skutku

nigdy nie bylem alergikiem, wizyte mam, ale za uwaga 2.5 miesiaca
chcialbym poszukac informacji na temat swiadu ludzi chorych i tych co chorowali

nie chce sie martwic na zapas, bo bylo sporo nerow, ale juz minal taki kawal czasu a wezly dalej powiekszone, skora dalej swedzi
alkoholu nie pije, raz sie napisalem troche wina to bolala mnie szyja lekko, lecz sadze ze mogla byc to z nerwow bo nie raz mnie pobolewaja te wezly i akurat byc moze trafilem na ten dzien, nie chce tez sie bawic w testera ziarnicy pijac alkohol, bo to chyba nie jest dobry wybor

bardzo prosze o opis jak to u was wygladalo, przepraszam za ilosc tresci, ale chce opisac wszystko zeby kazdy mial wglad w moja sytuacje

Ewa

15.04.2015 20:11

Odpowiedz

O 01:09, dnia 2015-04-15 Felek napisał(-a):

witam was

przeszukalem praktycznie cale forum i mam duzo informacji juz zdobytych, jednak nie mam konkretnych ktorych poszukuje

w skrocie, od pol roku mam powiekszone wezly, bylem w szpitalu z tego powodu, wyszedlem po tygodniu.

dostalem informacje ze powiekszone odczynowo, niewiadomo od czego. mam okropny swiad skory, glownie od pasa w gore, ale zdarza sie ze nogi cale tez swedza,

najgorzej to szczegolnie glowa, czolo, za uszami, kark plecy, klatka, od markow do nadgarstkow, ciezko wytrzymac i sobie z tym nie radze

czasem wydaje mi sie ze mam takie malutka czerwona wysypke,

do tego crp podwyzszone ponad norme lekko, ob od 2 lat okolo 40

wezly powiekszone na szyi, nad obojczykami i pod zuchowa

najwieksze pod zuchowa 2 i 3 cm, reszta licznie powiekszona do 1 cm okolo

moje pytanie do tych ktorzy zmagaja sie z ta okropna choroba i tych co choruja, jak u was wygladal swiad?

czy pojawiala sie wysypka? czy swedziala dana czesc ciala?

czytam glownie ze nogi i rece, ale moze sa tez inne przypadki?

szukam przyczyny, lekarze nie pomagaja, mowiac im ze mnie swedzi oni to bagatelizuja, dostaje zyrtec itp ale bez skutku

nigdy nie bylem alergikiem, wizyte mam, ale za uwaga 2.5 miesiaca

chcialbym poszukac informacji na temat swiadu ludzi chorych i tych co chorowali

nie chce sie martwic na zapas, bo bylo sporo nerow, ale juz minal taki kawal czasu a wezly dalej powiekszone, skora dalej swedzi

alkoholu nie pije, raz sie napisalem troche wina to bolala mnie szyja lekko, lecz sadze ze mogla byc to z nerwow bo nie raz mnie pobolewaja te wezly i akurat byc moze trafilem na ten dzien, nie chce tez sie bawic w testera ziarnicy pijac alkohol, bo to chyba nie jest dobry wybor

bardzo prosze o opis jak to u was wygladalo, przepraszam za ilosc tresci, ale chce opisac wszystko zeby kazdy mial wglad w moja sytuacje

Mój świąd był tak mocny że w nocy spać nie mogłam, spałam na mokrych zimnych ręcznikach. Świąd to był straszny zaczęło się od łydek. Najbardziej całe nogi, łącznie z udami i pośladkami. Inne części ciała też, ale mniej. W związku z ciągłym drapaniem się - z czasem pojawiły się rany i przeczosy na całym ciele. Raz jedyny miałam wysypkę na szyi i klatce piersiowej wyglądającą jak pokrzywka (utrzymywała sie z miesiąc czasu a tych drobnych krostek było setki)

Walka

18.04.2015 08:33

Odpowiedz

Ja też miałam straszny świąd łydek, też nie mogłam spać. Potem na tym miejscu pojawiły się czyraki. Nie wiem czy od drapania czy jakaś infekcja. Wszystko szczegółowo opisuję na moim blogu : www.mamnaimiewalka.blog.onet.pl

Kaśku

19.04.2015 08:36

Odpowiedz
A mój był w sumie umiarkowany i do tego miałam zmiany liszajowate na skórze. Zaczęło się od przedramion. Potem był brzuch i plecy (miejscowe zmiany skórne) no a w okolicach diagnozy to i na nogach trochę zmian się pojawiło. Myślę że nie ma jednego schematu jeśli chodzi o świąd...każda historia jest inna.

A na jakiej podstawie stwierdzili że węzły odczynowe? Co Ci robili w tym szpitalu?

felek

04.05.2015 00:01

Odpowiedz

O 10:36, dnia 2015-04-19 Kaśku napisał(-a):

A mój był w sumie umiarkowany i do tego miałam zmiany liszajowate na skórze. Zaczęło się od przedramion. Potem był brzuch i plecy (miejscowe zmiany skórne) no a w okolicach diagnozy to i na nogach trochę zmian się pojawiło. Myślę że nie ma jednego schematu jeśli chodzi o świąd...każda historia jest inna.

A na jakiej podstawie stwierdzili że węzły odczynowe? Co Ci robili w tym szpitalu?

przepraszam za brak odp

tak wiec robili usg, krew i w sumie tyle

do tej pory niewiem jaka przyczyna a szyja boli

sylvek1989

06.05.2015 00:32

Odpowiedz

Moje Swędzenie tez mi nie dawało żyć, było tak intensywne, że w nocy przez sen "zdrapywałem" sobie skórę ze stop, nóg, najgorzej było na nogach, stopach, brzuchu, pośladkach, na miejscach intymnych i głowie twarzy nic nie swędziało. Nie chce Cię straszyć ale u mnie właśnie zaważyło swędzenie i podwyższone CRP o dalszej diagnostyce, najpierw rób prześwietlenie klatki piersiowej i nie daj sobie wmówić że bagatelizujesz swędzenie, mi jedna "idiotka" powiedziała ze mam problemy psychiczne i z tym swędzeniem mam iść do psychiatry :-)

rodzynka

06.05.2015 12:08

Odpowiedz

O 02:32, dnia 2015-05-06 sylvek1989 napisał(-a):

mi jedna "idiotka" powiedziała ze mam problemy psychiczne i z tym swędzeniem mam iść do psychiatry :-)

Hahahah, ja kretyna na świąd się "leczyłam" półtora roku na psychoterapii (prywatnej, 100 zł wizyta), a potem było leczenie psychiatryczne. Niestety, ani psycholog, ani psychiatra nie dali rady z ziarnicą ;)

Felek, świąd może byc objawem tryliona chorób. Ale jak masz jeszcze powiększone węzły, to zrób sobie prześwietlenie klatki piersiowej. Bo czasami przy chłoniakach węzły powiększają się tylko w klacie (u mnie tak było) i trudno jest zdiagnozować.

felek

12.05.2015 02:10

Odpowiedz
dziekuje za odpowiedzi

a czy mozecie opisac ten swiad? czy byla jakas wysypka ? czy poprostu niezmieniona skora swedziala ?

i jak ma sie sprawa wezlow ? byly male, ogromne?
na usg wyszlo ze maja zachowana strukture itp, jak bylo u was? ktore wezly byly powiekszone?

za wszelkie informacje bardzo dziekuje