Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Coś z OB

Autor: Janek • 08.04.2015 12:42 • 9 odpowiedzi

Janek

08.04.2015 12:42

Odpowiedz

Kochani, ostatnio zdrówko mi coś fiksowało 3tyg.tem, brałem antybiotyk, doszedłem do siebie, jednak od tygodnia boli mnie bardzo przy chodzeniu coś w kolanie, ciężko zrobić krok, ale to nie jest ważne mam pytanie czy to może być przyczyną podniesionego OB ? morfologia w normie co prawda leukocyty w górnej granicy 9,1 norma 4,0-10,0 Neutrofile % ok. ale lekko przekroczone bo 5,18 przy normie do 5, to OB mnie niepokoi od ponad 3 lat nie miałem tak wysokiego, pozdrawiam

Eli

08.04.2015 13:28

Odpowiedz
Hej, to ile w koncu jest to OB?
U mojego taty po leczeniu utrzymuje sie wysokie- ostatnio 75 tez po infekcji gardla i antybiotyku. Lekarz powiedzial ze super wyniki a OB zeby sie nie przejmowac ...To bylo w styczniu ale ciagle mnie to meczy. Tata niepowtorzyl juz badan.

Janek

08.04.2015 14:45

Odpowiedz

O 15:28, dnia 2015-04-08 Eli napisał(-a):

Hej, to ile w koncu jest to OB?

U mojego taty po leczeniu utrzymuje sie wysokie- ostatnio 75 tez po infekcji gardla i antybiotyku. Lekarz powiedzial ze super wyniki a OB zeby sie nie przejmowac ...To bylo w styczniu ale ciagle mnie to meczy. Tata niepowtorzyl juz badan.

U mnie wynosi 40

beata79

08.04.2015 14:46

Odpowiedz

Mi tez ostatnio podskoczyło OB do wartości 38, na co mój hematolog powiedział, że OB to zupełnie niemiarodajne badanie i mam się nim nie przejmować...

Janek

08.04.2015 14:56

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2015-04-08 Beata79 napisał(-a):

Mi tez ostatnio podskoczyło OB do wartości 38, na co mój hematolog powiedział, że OB to zupełnie niemiarodajne badanie i mam się nim nie przejmować...

Zobaczę co mi powie jutro mój hematolog, mam akurat wizytę kontrolną.

rodzynka

08.04.2015 15:25

Odpowiedz
Janek, dopytaj hematologa o to OB i zrób sobie CRP. Niby OB nie jest miarodajne, ale ja przy diagnozie WSZYSTKIE możliwe badania miałam idealne (morfologia, LDH), a OB 90. CRP też mi wyszło dosyć wysokie wtedy. Wysokie OB może świadczyć o jakimś przewlekłym stanie zapalnym. I raczej jest tak, że jak jest niskie, to nie jest miarodajne, ale przy wysokim - pomarańczowa lampka i szukanie przyczyn.

A, jeszcze coś - jeśli dobrze pamiętam, jesteś piernik, a norma rośnie wraz z wiekiem, więc szukaj przyczyny, pogadaj z lekarzem, ale bez paniki ;-)

Janek

08.04.2015 16:27

Odpowiedz

O 17:25, dnia 2015-04-08 rodzynka napisał(-a):

Janek, dopytaj hematologa o to OB i zrób sobie CRP. Niby OB nie jest miarodajne, ale ja przy diagnozie WSZYSTKIE możliwe badania miałam idealne (morfologia, LDH), a OB 90. CRP też mi wyszło dosyć wysokie wtedy. Wysokie OB może świadczyć o jakimś przewlekłym stanie zapalnym. I raczej jest tak, że jak jest niskie, to nie jest miarodajne, ale przy wysokim - pomarańczowa lampka i szukanie przyczyn.

A, jeszcze coś - jeśli dobrze pamiętam, jesteś piernik, a norma rośnie wraz z wiekiem, więc szukaj przyczyny, pogadaj z lekarzem, ale bez paniki ;-)

Dzięki, będę pytał, jak będzie chciała ze mną gadać, ostatnio to nawet nie miała czasu wydać mi dokumentów ale postaram się nie wychodzić z gabinetu dopóki, mnie do końca nie wysłucha co do normy tak jestem piernik w moim wieku to norma OB do 20 za 2 tyg. zrobię wszystkie badania jakie będą tylko możliwe, nie wiem co z TK a może PET oba miałem pierwszy wrzesień 2013 a PET grudzień 2013, czy to nie za wcześnie ?

Zyrafa10

09.04.2015 07:35

Odpowiedz

Ja miałam wszystkie wyniki dobre, tylko OB50.....Toteż myślę, że musisz to sprawdzić.Pozdrawiam serdecznie.

Eli

09.04.2015 09:22

Odpowiedz

Zaczynam sie zalamywac tym co piszecie. Dlaczego lekarz taty zupelnie zbagatelizowal tak wysoki wynik OB i kazal przyjechac za pol roku na kontrole??? Nie kazal ponawiac badan nie wyslal na PET ani na tomorgrafie....Tata ufa temu lekarzowi i jak teraz go zmusic do zbadania krwi?

Janek

09.04.2015 15:26

Odpowiedz

O 11:22, dnia 2015-04-09 Eli napisał(-a):

Zaczynam sie zalamywac tym co piszecie. Dlaczego lekarz taty zupelnie zbagatelizowal tak wysoki wynik OB i kazal przyjechac za pol roku na kontrole??? Nie kazal ponawiac badan nie wyslal na PET ani na tomorgrafie....Tata ufa temu lekarzowi i jak teraz go zmusic do zbadania krwi?

Nie martw się, mnie też dziś tylko p. doktor powiedziała, że musiałem mieć jakąś infekcję bo widać to po wynikach i kazała przyjechać za rok ja i tak za 2 tyg. zrobie wszystkie wyniki jakie tylko są możliwe, oni nas po prostu olewają, stażystka mnie "omacała" stwierdziła, że ok i po kontroli, powiem Wam kiedyś w latach tzw. komuny to wizyta kontrolna była przeprowadzana przynajmniej u mnie wpierwszej kolejności przez. panią profesor, później przez lekarza prowadzącego trwło to od 30-40 mni.a jak coś nie pasowało to w tri miga badania i wyniki były w tym samym dniu, pozdrawiam