Robert
02.04.2015 18:56
Witam, mam 17 lat i ponad rok temu w okolo stycznia 2014 roku zauważylem u siebie pod żuchwą/pod podbrodkiem dwa małe guzki bezbolesne. Wybrałem się do Laryngologa który skierował mnie na usg ślinianek i szyi. Wynik usg wyglądał tak: W okolicy podbródkowej, w miejscu wyczuwalnych oporów widoczne tuż po pod powierzchnią skóry dwa podłużne hypogeniczne ogniska długośći 10mm i 6mm mogące odpowiadać niewielkim węzłom chłonnym. Ślinianki przuszne i podżuchwowe prawidłowej wielkośći, o jednorodnej strukturze. Tarczyca prawidłowej woelkośći, jednorodna. Po tym badaniu wybrałem się do innego lekarza laryngologa prywatnie, zostałem skierowany na biopsje cienkoigłową pod kontrolą usg, wyniki tej biopsji wyglądały tak: Rozpoznanie: Polimorficzne elementy węzła chłonnego prawdopodobnie ze zmianami odczynowymi. Konieczna korelacja z obrazem klinicznym. Po tym badaniu zerwalem kontakt z lekarzami w sumie zaden z nich nie obejrzal wynikow tej biopsji oprocz pani doktor w szpitalu która ja przeprowadzala i spojrzala na te wyniki na 5 sekund i powiedziala ze wszystko jest okej. W sierpniu 2014 roku pod prawym uchem pojawił mi się kolejny węzeł troche większy też bezbolesny ale zignorowałem to i żyje z tym aż do dziś ale ostatnio zacząłem się obawiać że to ziarnica :( Inne objawy które mnie niepokoją to złe samopoczucie, gorączki chyba też czasami ale nie wiem bo nie mierze tempreratury zaczalem od dzisiaj, gdzies wyczytalem ze objawy ziarnicy to tez bóle kośći a mnie od niedawna boli w krzyżu chwilami jak klade sie do łóżka czy schylam dłużej i podnosze, od miesiaca lapie mnie poranny i wieczorny kaszel ale kiedys mnie nie lapal tak samo nie mialem bólu w krzyżu. Jest jescze jedna rzecz czy może być tak że te węzły są od rosnących mi ósemek poniewarz zaczely sie wtedy gdy zaczely mi rosnąć usemki i jedna po prawej stronie ta przy prawym uchu gdzie znajduje sie wiekszy wezel rosnie krzywo.. mam nadzieje że tak jest :( Prosze o jakąś odpowiedź dziękuje :(