Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Rozpoczynam "przygodę" z ziarnicą

Autor: Malgosia86 • 27.03.2015 13:02 • 49 odpowiedzi

Anita

21.04.2015 13:57

Odpowiedz

O 13:09, dnia 2015-04-21 Malgosia86 napisał(-a):

Wczoraj odebrałam wyniki szpiku, a że nic z tego nie rozumiem , to się podzielę.

Profil: Szpik

erytropoeza 21,1%

proerytroblasty 0,4%

erytroblasty zasadochłonne 1,2%

erytroblasty obojętnochłonne 10,6%

erytroblasty kwasochłonne 8,9%

paraerytoblasty 0%

monoidy 1,6%

monoblasty 0%

promonocyty 0%

monocyty 1,6%

granulopoeza 68,3%

mieloblasty 2,6%

promielocyty 5,9%

mielocyty 10,6

metamielocyty 8,3%

pałeczki 18,1%

segmenty 18,1%

eozynofile 4,5%

bazofile 0,2%

układ chłonny 9%

limfoblasty 0%

limfocyty 5,7%

prolimfocyty 0%

komórki limfoidalne 0%

plazmocyty 3,3%

limfoplazmicyty 0%

inne 0%

szpik

wynik:grudkowy, bogatokomórkowy

szpik:erytropoeza

wynik:aktywna, normoblastyczna,bez cech dysplazji

szpik: granulopoeza

wynik:aktywna, o zachowanym dojrzewaniu,bez cech dysplazji

szpik: układ chłonny

wynik:graniczny odsetek plazmocytów

szpik: układ płytkotwórczy

wynik: megakariocyty liczne, prawidłowe

szpik: wnioski

w badanym szpiku nie stwierdza się cytologicznych cech nacieku komórkami układu chłonnego w przebiegu chłoniaka Hodgkina. Poszczególne szeregi szpikowe aktywne,prawidłowe

Profil: szpik - rozmaz krwi obwodowej

segmenty 79%

pałeczki 3,2%

limfocyty 6,4%

komórki limfoidalne 0,6%

limfocyty ziarniste 1,3%

monocyty 5,8 %

eozynofile 2,6%

bazofile 1,3%

leukocyty - ziarnistość neutrocytów gruba do toksycznej

erytrocyty niel. owalocyty

płytki krwi anizocytoza +

Nie masz komórek chłoniaka w Badanym materiale, to super!

Malgosia86

21.04.2015 16:17

Odpowiedz
tylko tak się zastanawiam co to oznacza :

leukocyty - ziarnistość neutrocytów gruba do toksycznej
erytrocyty niel. owalocyty
płytki krwi anizocytoza +

Malgosia86

22.04.2015 17:17

Odpowiedz
Dzisiaj zaś przyszły wyniki badania PET, szału nie ma

Głowa i szyja:
liczne, zlewające się w pakiety,węzły chłonne środkowego piętra szyi po prawej stronie oraz dolnego piętra szyi obustronnie, np. po prawej stronie węzeł na wysokości dolnego bieguna tarczycy o wym. 16x11 mm, SUVmax 13,9[ima73].Poza tym obraz metabolizmu glukozy prawidłowy.

Klatka piersiowa:
liczne, zlewające się w pakiety,węzły chłonne śródpiersia obustronnie od poziomu wlotu do klatki piersiowej do wysokości Th7/8 podostrogowo i pojedyncze węzły w śródpiersiu przednim: pojedynczy węzeł położony, na poziomie nieco wyżej przepony w tkance tłuszczowej pośrodkowo przed sercem oraz piersiowy wewnętrzny prawy w trzecim międzyżebrzu ,o wym 12x8mm,SUVmax 12,0 [ima169]. Największe masy zamostkowo, dominująca po prawej stronie ,o wym 48x32mm SUVmax 10,1 [ima122]. Istnieje ryzyko nacieku na rękojeść mostka(graniczne cechy destrukcji warstwy korowej tylnej ściany mostka).Poza tym obraz metabolizmu glukozy prawidłowy. W szczycie prawego płuca zwłóknienie 4mm . W jamach opłucnowych niewielka ilość płynu, po prawej stronie do 4mm, po lewej do 7mm.

jama brzuszna i miednica raczej wyszły ok

Inne
MBPS 1,2 ; SUVmax wątroby 2,4

I na co tu się teraz szykować?

Anias

22.04.2015 18:14

Odpowiedz

Wg mnie to II stopień ale zobaczysz co powiedzą na opłucną i tę rękojeśc mostka czy zaznaczą jako zajęcie narządu poza układem chłonnym. i tak pewnie będzie ABVD

Malgosia86

22.04.2015 19:00

Odpowiedz
co powiedzą na opłucną i tę rękojeśc mostka czy zaznaczą jako zajęcie narządu poza układem chłonnym.

we wnioskach napisali,że obraz PET przemawia za obecnością aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego w węzłach chłonnych powyżej przepony; ryzyko nacieku mostka.Bez cech zajęcia węzłów chłonnych poniżej przepony;ani zmian pozawęzłowych

nie wiem co o tym wszystkim myśleć?nastawiam się pozytywnie ale wiadomo, pewnie jak przyjdzie co do czego to różnie może być.

malgosia86

05.05.2015 10:40

Odpowiedz

Onkolog zaliczony i 12 maja idę na pierwszą chemię. ABVD na oddziale dziennym, czyli raz na dwa tygodnie zawitam w szpitalu. Mam być na czczo, ale przed samą chemią mogę coś zjeść, tylko czy to może być jeszcze jakieś zwykłe jedzenie czy raczej coś lekkiego nie mam pojęcia. Co zabrać ze sobą? zapas wody ?

Janek

05.05.2015 14:01

Odpowiedz

O 12:40, dnia 2015-05-05 Malgosia86 napisał(-a):

Onkolog zaliczony i 12 maja idę na pierwszą chemię. ABVD na oddziale dziennym, czyli raz na dwa tygodnie zawitam w szpitalu. Mam być na czczo, ale przed samą chemią mogę coś zjeść, tylko czy to może być jeszcze jakieś zwykłe jedzenie czy raczej coś lekkiego nie mam pojęcia. Co zabrać ze sobą? zapas wody ?

Wodę na pewno,jadłem lekkie śniadanie i do szpitala, pozdrawiam będzie dobrze.

Janek

06.05.2015 05:11

Odpowiedz

Wodę na pewno,jadłem lekkie śniadanie i do szpitala, pozdrawiam będzie dobrze.

Ale dostałem zjeb..e za to jadłem pouczono mnie, że powinno być spożyłem, czy to nie wszystko jedno ? cenzura się znalazła dziadka poprawiają, pozdrawiam 3-maj sie będzie ok.

Malgosia86

06.05.2015 06:27

Odpowiedz

Powiedziano mi ,że mam być na czczo, po pobraniu krwi będę mogła coś zjeść, żeby przed samą chemią nie mieć pustego żołądka

Gizmo

06.05.2015 06:40

Odpowiedz

Zanim beda wyniki krwi i przygotują Ci chemię minie pewnie troszkę czasu. ja zazwyczaj czekałam od 2 do 4 godzin w zależności od ilości pacjentów oczekujących na krzesło na dziennym oddziale. Spokojnie zdążysz zjeść przed chemią:)

Malgosia86

06.05.2015 07:00

Odpowiedz

Już jak się rejestrowałam to widziałam , że jest tam masa ludzi. O 7 trzeba tam być , o 10 wyniki , po 11 lekarz, potem kolejka na chemię. 15-16 koniec akcji. To samo czekanie to jest jakaś porażka.

vanilia

06.05.2015 11:33

Odpowiedz

O 09:00, dnia 2015-05-06 Malgosia86 napisał(-a):

Już jak się rejestrowałam to widziałam , że jest tam masa ludzi. O 7 trzeba tam być , o 10 wyniki , po 11 lekarz, potem kolejka na chemię. 15-16 koniec akcji. To samo czekanie to jest jakaś porażka.

Zapytaj, czy nie możesz przyjeżdżać na badanie krwi dzień wcześniej? Ja tak robiłam. I w sumie mogłam je zrobić o dowolnej porze - byle laboratorium było czynne. W dniu chemii przychodziłam już tylko na badanie lekarskie i od razu chemia.

Człowiek nie musi się rano zrywać i pobyt w szpitalu się tak nie dłuży.

Malgosia86

06.05.2015 14:41

Odpowiedz

Do szpitala w którym będę miała chemię mam dosyć daleko,to i tak jest dla mnie to wyprawa.A badania muszę zrobić tam.Więc w sumie lepiej pomęczyć się jeden dzień

cejJzVag0py

07.08.2015 22:16

Odpowiedz

Solo pido a dios por la por la recuperacif3n de la salud del peidrsente, no me puede alegrar por la desgracia de un ser humano. Es triste ver como los encargados de informar dan noticias sin tener las fuentes, las evidencias. Sr. Bocaranda me viene a la memoria cuando hizo la cobertura a la llegada del santo Padre hacemuchos af1os, como pedia su bendicif3n. De verdad que le hacia falta y le sigue haciendo falta. Usted es digno de lastima, usted esta lleno de odio. Acerquese a dios.

malgosia86

22.11.2015 17:27

Odpowiedz

Dawno mnie tu nie było.... Jestem już po chemioterapii i jutro czeka mnie pet kontrolny po którym będzie wiadomo czy będę miała radioterapię czy nie (żeby ją mieć węzły muszą być 2cm i większe) mam sporę obawy gdyż jakieś 3 tyg temu wyskoczył mi węzeł pod żuchwą i parę malutkich n szyi, od czasu do czasu swędzi skóra, ból w kościach się pojawił,poty w nocy, wątroba pobolewa ale to akurat raczej efekt chemioterapii??? o zawrotach głowy i osłabieniu nie wspomnę, Trochę się boję , że chemia jednak nie pomogła....

Anias

22.11.2015 17:49

Odpowiedz

O 18:27, dnia 2015-11-22 Malgosia86 napisał(-a):

Dawno mnie tu nie było.... Jestem już po chemioterapii i jutro czeka mnie pet kontrolny po którym będzie wiadomo czy będę miała radioterapię czy nie (żeby ją mieć węzły muszą być 2cm i większe) mam sporę obawy gdyż jakieś 3 tyg temu wyskoczył mi węzeł pod żuchwą i parę malutkich n szyi, od czasu do czasu swędzi skóra, ból w kościach się pojawił,poty w nocy, wątroba pobolewa ale to akurat raczej efekt chemioterapii??? o zawrotach głowy i osłabieniu nie wspomnę, Trochę się boję , że chemia jednak nie pomogła....

trzeba przetrzymac do wyniku, on powinien być miarodajny, dużo dużo spokoju i pomyślnosći

Oika

22.11.2015 18:47

Odpowiedz

nie ma zasady, ja się czułam super, świetnie, bosko (z resztą nadal tak się czuje) a 2 tyg temu okazało się że nie udało mi się pierwsze leczenie :)

Malgosia86

24.11.2015 10:35

Odpowiedz

Na dzień wczorajszy Pani szepnęła mi na ucho " wygląda bardzo ładnie " = )

superkonkord

24.11.2015 19:16

Odpowiedz

A widzisz! To super news. Trzymaj sie :)

Malgosia86

03.12.2015 18:26

Odpowiedz

Wyniki Pet już przyszły i Zamostkowo węzły chłonne do 23*12 mm SUVmax 1,8 (poprzednio czyli po 4 chemiach 25*15mm SUVmax do 2,2). Wzmożona aktywnośc metaboliczna w pierścieniu chłonnym gardła SUVmax do 9,3, poprzednio 7,5 z dopiskiem najpewniej zmiany zapalne, Obraz pet odpowiada całkowitej remisji metabolicznej i częściowej regresji morfologicznej w porównaniu z poprzednim badaniem. Jak myślicie będzie radio? Profesor mówił ostatnio że jak będą węzły powyżej 2 cm to tak a jak będą mniejsze to będzie ode mnie zależeć =/ Mam NS II AX